Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Parkváros vagy mini-Dubaj? Lakógyűlés a rákosrendezői beruházásról


Rákosrendező-projekt, Budapest
Rákosrendező-projekt, Budapest

Április végéig várja a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek véleményét a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról, de a fővárosi szakrendelők sorsáról is kérdezik őket.

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentése szerint négy kérdésre várnak választ:

1. Mi épüljön Rákosrendezőn?

  • A budapestiek számára is megfizethető lakásokból és zöldfelületekből álló parkváros.
  • Luxuslakásokból és turisztikai látványosságokból álló „mini-Dubaj”.

2. Hogyan vonja be a befektetőt az állam Rákosrendező fejlesztésébe?

  • Nyílt eljárásban, a koncepció kialakítását követően versenyeztesse a lehetséges befektetőket.
  • Államközi szerződésben, a versenyeztetés kizárásával adja át a területet a befektetőnek.

3. Milyen magas épületeket építhessenek Rákosrendezőn?

  • Csak olyan épületek épüljenek, amelyek nem érintik az Andrássy út és a Hősök tere világörökségi látványát.
  • Épülhessen akármekkora felhőkarcoló Rákosrendezőn.

Évtizedek óta beszélnek politikusok, városfejlesztő szakemberek, építészek a főváros szívében, az M3-as autópálya bevezető szakasza mellett elterülő rozsdaövezet, Rákosrendező megújításáról. Azzal a beruházással, amelyet az építési és közlekedési miniszter, Lázár János jelentett be, több riportban is foglalkozott a Szabad Európa. A tervek szerint arab befektetőkkel mintegy 600-650 ezer négyzetmétert építenének be, és 250-350 ezer négyzetméteren épülne közpark. Tényfeltáró videós műsorunk, a Szabadon is bemutatta a terveket, amelyekről itt írtunk részletesen.

Eközben már megkezdték a terület kiürítését. Mint beszámoltunk róla, sok bérlő olyan rövid határidőt kapott, ami megoldhatatlan problémát jelent, egyes vállalkozások bedőlhetnek.

Budapesten huszonnyolc Margit-szigetnyi terület áll kihasználatlanul. Elhagyatott, lepusztult, úgynevezett barnamezős területekről van szó, amelyek ugyanakkor Budapest aranytartalékának számíthatnak, ha akad beruházó a fejlesztésükre. Ezeket mutattuk be ebben a videóriportban.

Mi legyen a szakrendelőkkel?

Karácsony Gergely szerint – noha a kormány nem tartotta be teljes mértékben az ígéretét – az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztését valósították meg a fővárosi egészségügyi ellátásban. A főpolgármester ugyanakkor úgy véli: újra napirendre kerülhet az a kormányzati terv, hogy állami fenntartásba kerüljenek az önkormányzatok által működtetett járóbeteg-ellátó intézmények, ezért a lakógyűlés negyedik kérdése erre vonatkozik:

4. Mi lenne garancia az egészségügyi szakrendelők fejlesztésére?

  • Ha a szakrendelők továbbra is a kerületi önkormányzatok fenntartásában maradnának.
  • Ha az állam átvenné a szakrendelők fenntartását.

Csakúgy, mint az előző, Lánchídról rendezett Lakógyűlés esetében, most is minden, 14 évesnél idősebb budapesti szavazhat. Április 28-ig várják a válaszokat a Lakógyűlés weboldalán, ahol egy e-mailes azonosítást követően lehet szavazni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG