Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán ígért a parlamentben, az ellenzék kormányváltásról beszélt


Orbán Viktor kormányfő a parlamentben 2021. szeptember 20-án
Orbán Viktor kormányfő a parlamentben 2021. szeptember 20-án

A magyar miniszterelnök ígért a gyereket nevelő szülőknek és a nyugdíjasoknak is, valamint az oltásokra alapuló védekezést ígért. Az ellenzék szerint a beszédnek alig volt köze a valósághoz és kormányváltásra van szükség.

A kormányfő szerint a jövőben oltásalapú védekezésre van szükség, mert ha elég ember be van oltva, nem kell visszatérni a zárásokhoz, a maszkhasználathoz, hanem a normális, jól megszokott életnél lehet maradni.

Orbán Viktor a parlamentben napirend előtti beszédében beszélt a magyar gazdaság sikeres második negyedévéről, amikor 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék.

A miniszterelnök úgy látta, a kormány képes lesz a gazdasági növekedés mértékét idén legalább 5,5 százalékos szintre emelni, de a szám ennél akár magasabb is lehet az év végére.

A kormány döntött arról, hogy 2022. február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk tavaly befizetett személyi jövedelemadót. A nyugdíjasok idén újabb inflációs kiegészítést kapnak és a magas gazdasági növekedés eredményeiből ők is részesülni fognak.

Orbán Viktor jelezte azt is: alkotmányos védelmet szeretnének adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsony adóknak és a nyugdíjaknak is.

Gyurcsány: nemzetrontó kormány

A DK elnöke ország- és nemzetrontónak nevezte a kormányt, míg Orbán Viktor szerinte démonokkal küzd, ezek a démonok pedig brüsszeliek, “egy Gyurcsány nevű képviselő", valamint azok százezrei, akik szabadon szeretnének szeretni.

Párbeszéd: a kormányfő beszédének csak “nyomokban volt köze a valósághoz”

Szabó Tímea képviselő úgy vélte, a kabinet alvilágot épített az elmúlt tizenegy évben, Orbán Viktornak pedig beszélni kellett volna a “közpénzkiszervezésről”, arról, hogy a választások előtt "mindent visznek, ami mozgatható".

Szerinte ugyanígy szólnia kellett volna a kormányfőnek a Fudan Egyetemről, amelyet “egész Európa elutasít” és amellyel nem szabad világot épít a kormány, hanem egy olyat, amelyben az ország "a Kínai Kommunista Párt alvilági gyarmata lesz".

MSZP: kormányváltásra van szükség

A szocialista Tóth Bertalan azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor nem beszélt a koronavírus 30 ezer halálos áldozatáról, arról, hogy Magyarországon az oltottak száma jóval az uniós átlag alatt van, miközben a halottak számát nézve ott az ország a dobogón. Növekvő várólistákról beszélt, arról, hogy a koronavírus-járvány közepén több ezer orvos és szakápoló hagyta el a pályát.

Az ellenzéki politikus szerint azért van szükség kormányváltásra, hogy ne egyszeri juttatásokat kapjanak az emberek, mert éppen választási év lesz.

LMP: a kormány eltagadná a valóságot

Keresztes László Lóránt úgy vélte, a kormány a valóságot el akarja tagadni és nincs benne felelősségérzet. Az LMP-s politikus hiányolta, hogy nem volt szó a kormányfői beszédben “az elképesztő mennyiségű közvagyon kilapátolásáról a Fidesz közalapítványok felé”, a rengeteg fontos kormányzati funkció kiszervezéséről, az önkormányzati megszorításokról. Kifogásolta, hogy ma vidéken nincs állami fenntartású egyetem.

Szerinte nem tekinthető nemzeti kormánynak az, amely nem néz szembe a nemzetet érintő legsúlyosabb tragédiával: százezrek vándoroltak ki az országból a kormány rossz politikája miatt.

Jobbik: a dupla minimálbér is kevés lenne

Jakab Péter arról beszélt, hiába dolgoznak sokan Magyarországon, ha több mint kétmillió magyar él a létminimum alatt, 13 éve nem emelkedett a minimálnyugdíj, a családi pótlék, miközben az árak az egekben.

A jobbikos képviselő szerint a kormány 2010 óta kétharmados felhatalmazással, korlátlan hatalommal, temérdek uniós forrással annyit tudott elérni, hogy a román minimálbér leelőzte a magyart. Ha megdupláznák a minimálbért, akkor is kevés lenne – tette hozzá.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
Az MTI tudósítása alapján
XS
SM
MD
LG