Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor nemzeti konzultációval buktatott le egy fiktív lakost


Szögi Zoltán 2014-ben tett feljelentést a házába tudta nélkül bejelentett szerb fantomlakosok miatt. Miközben a nyomozás zajlott, Orbán Viktor nemzeti konzultációt küldött a címére, egy újabb ismeretlen szerb férfi nevére
Szögi Zoltán 2014-ben tett feljelentést a házába tudta nélkül bejelentett szerb fantomlakosok miatt. Miközben a nyomozás zajlott, Orbán Viktor nemzeti konzultációt küldött a címére, egy újabb ismeretlen szerb férfi nevére

Csak kukát akart cserélni, de kiderült, még ketten élnek a házában a tudta nélkül. Szögi Zoltán feljelentése két Csongrád-Csanád megyei falut is megrengetett 2014-ben. Azóta kiderült: Újszentivánra tömegével jelentettek be szerbeket a választások előtt. Az összevont ügyben 2019 nyarán hoztak ítéletet. A polgármesterek olcsón megúszták a választási csalást és a közokirat-hamisítást. Ám az ügy még a mai napig tartogat meglepetéseket. Történet arról, hogyan lehet Magyarországon frissen elítélt polgármesterként újabb választást nyerni. Történetek arról, hogyan tüntette el az önkormányzat a választásra bejelentett fantomlakosok nyomait.

Kuka helyett szerbeket kapott

Amióta az eszét tudja Szögi Zoltán, a szerb határ melletti Újszentivánon lakik. 2014-ben a településen az addigi gyakorlatot – miszerint a háztartások átalánydíjat fizetnek a szemétszállításért – felváltotta a személyre szabott kukadíj. Azt, hogy ki mennyi szemétszállítási díjat fizet, az alapján számolták ki az önkormányzatnál, hányan élnek a háztartásban.

Egy embernek hatvanliteres, két embernek nyolcvanliteres kuka jár. Szögi Zoltán szépen elballagott az újszentiváni önkormányzathoz, hogy elkérje a hatósági igazolást a nyolcvanliternyi szemetesért, ugyanis a házában a feleségével él. Azt álmában sem gondolta, hogy a kukacsere egy olyan ügyet robbant ki, amely hét évig meghatározza majd szeretett faluja mindennapjait.

Fantomlakosok a házban
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:32 0:00

„Hát én bent voltam, de a jegyzőnő habogott-hebegett, nem adta ki (…) Aztán a feleségem bement. Ötödszörre adták ki, és akkor megláttam, hogy két ember van még bejelentve a házamba állandó lakcímmel, sőt ugye aláírással. Na most fogtam, elkezdtem gondolkozni, hogy most mit csináljunk, ha meghalok vagy ha bármi történik, akkor ott azért elég sok probléma felmerülhet”

mesélte a Szabad Európának a férfi.

Szögi Zoltánt sokkolta a hír, de néhány nappal később papírokkal a kezében a szegedi kormányhivatalnál próbálta meg kijelenteni a fiktív és általa sohasem látott embereket a saját otthonából. A háztulajdonos szerint a procedúra hetekig tartott, mivel a hivatalban feltételeket szabtak neki, hogyan távolíthatja el a fantomszerbeket.

Szögi Zoltán esete után gyorsan kiderült, hogy nem csak ő járt így. Sőt olyanok is akadtak a faluban, akik vállalták, hogy papíron befogadnak egy-egy frissen magyarrá vált szerbet. A település egyik nagy öregje, Ballai Ferenc szerint a 2014-es önkormányzati választások előtt már hónapokkal azt beszélték Újszentiván utcáin az emberek, hogy kihez hány embert jelentettek be állandó lakcímre.

„A polgármesteri hivatalnál olyan tömegek jöttek, hogy az mindenkinek feltűnt. Tömegesen jöttek át ugye Szerbiából az állampolgári esküt letenni, és nagyon sokan szerbül beszéltek, nem is tudtak magyarul. Mondták nekik, hogy semmi gond, majd megoldjuk. Utána megindult a szóbeszéd, hogy itt is be vannak jelentve, másutt is be vannak jelentve. Kérdezgették az emberek egymást, hogy nektek szóltak, hogy bejelentenek hozzád embereket? Mert hozzánk jöttek, hogy vállaljuk el, hogy egy-két személyt bejelentenek”

– mondta Ballai Ferenc, aki végül Szögi Zoltánnal együtt 2014 áprilisában feljelentést tett a fiktíven Újszentivánra tömegével bejelentett szerbek és románok miatt.

A posta által eltérített levelek

Brigitta (interjúalanyunk kérésére a nevét megváltoztattuk – B. R.) pontos, precíz üzletasszony, aki az Újszentivánnal szomszédos faluban, Tiszaszigeten él. Brigittának 2009 óta adta koncesszióba a Magyar Posta az újszentiváni postapontot, emellett a tiszaszigetit is az ő vállalkozása üzemeltette. Vagyis az asszony egyben tulajdonos, postai közreműködő, illetve a posta munkavállalója is volt, hiszen rendszeresen helyettesítette az alkalmazottait.

Újszentivánra 2011 és 2014 között négyszáz fiktív lakost jelentettek be
Újszentivánra 2011 és 2014 között négyszáz fiktív lakost jelentettek be

Ment is neki minden, mint a karikacsapás a falusi postabizniszben egészen 2014-ig. Február első hetében ugyanis megbetegedett az újszentiváni posta vezetője – aki mellékesen a falu alpolgármestere volt –, ráadásul a postás elment szabadságra, aki meg Újszentiván önkormányzati képviselője volt. Így nem maradt más hátra, Brigitta beugrott postát vezetni, és vitt magával egy külsős kézbesítőt, hogy legyen, aki kiviszi a leveleket.

Lapunk birtokába jutott egy vallomás, amelyet az asszony a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának tett. Tanúvallomásában elmondta: mindig a postai szabályzat szerint dolgozott, így tett azon a napon is, amikor helyettesített az újszentiváni postán.

Brigittának azonban már az első beugrós napján leesett, hogy az általa üzemeltetett postának nemcsak az a feladata, hogy leveleket vigyen ki, hanem az is, hogy bizonyos leveleket ne vigyen ki. Brigitta szerint a betegszabadságra ment postavezető és kézbesítő egy bűnszervezet tagjai voltak.

„Az alkalmi helyettes kézbesítő, aki szintén nem volt beavatva, a postai szabályzat rendje és módja szerint aznap kivitte a küldeményeket a címekre. Az újszentiváni Boján utca 15.-be is. De ott kijött a ház tulajdonosának a felesége, és elküldte a halál f@szára a kézbesítőmet, és megmondta neki, hogy ne játsszuk már a hülyét, hát nem igaz, hogy nem tudjuk, hogy ezeket a leveleket nem ide kell hozni, hanem az önkormányzathoz, mert ezek az emberek soha nem laktak itt és nincsenek is itt, és meg van beszélve az önkormányzatnál”

– emlékezett vissza Brigitta.

Az asszony tanúvallomásából az is kiderült, hogy a később szabadságáról visszatérő postai kézbesítő bevallotta neki, hogy a Boján utca 15.-be érkező leveleket valóban az újszentiváni önkormányzat titkárságán kell leadni.

Az önkormányzat, ahol „daráltak”

Újszentivánnak 2014-ben nem volt önálló települési önkormányzata, mivel ahhoz minimum kétezer fős lakosság kell. A Szabad Európa által megkérdezett helyiek – és a bírósági vallomások – szerint ezt az akkori helyi politikai vezetés úgy próbálta megoldani, hogy saját önkormányzat reményében négyszáz szerbet és románt honosított, ráadásul fiktív bejelentéssel állandó lakcímet és lakcímkártyát is kaptak az önkormányzattól az idegenek.

„Amikor már kezdett égni a lábuk alatt a talaj, akkor már kapkodtak. És ezek a szerencsétlen szerb-magyarok, akik jöttek volna a leveleikért, egyre nehezebben kapták meg azokat. A jegyzőkönyvek szerint az újszentiváni posta és az önkormányzat között sok adókártya, tajkártya veszett el útközben. A NAV azt mondta, hogy kiküldte, de én meg nem láttam a postai jegyzőkönyvekben azt sem, hogy megérkezett volna hozzánk. Valószínűleg amikor már beütött a baj, az önkormányzattól már be sem érkeztek hozzánk a postára a hivatalos küldemények, hanem ledarálták őket bent az önkormányzatnál, nehogy valami közük legyen hozzá”

– mesélte Brigitta, hogyan próbálta az önkormányzat eltüntetni a fantomlakosok nyomait.

Orbán Viktor esete a fiktív lakossal

Szögi Zoltán és Ballai Ferenc feljelentése a fantomszerbek miatt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon landolt. Az eljárás során Brigittát is beidézték tanúnak a posta és az újszentiváni önkormányzat titkos paktuma miatt. A nyomozás végül a szomszédos Tiszaszigetet is elérte, és kiderült, hogy oda is telepítettek az önkormányzati választás előtt szerbeket. Persze csak papíron.

Az ügy egyik pikantériája, hogy a nyomozás már javában zajlott, amikor Szögi Zoltán postaládájába Orbán Viktor nemzeti konzultációs levelét dobták be. A miniszterelnök levelén a férfi címe szerepelt ugyan, viszont a miniszterelnök egy addig ismeretlen szerb embernek címezte. Vagyis valaki bejelentett még egy fiktív lakost a férfi házába, miközben a NAV már nyomozott az elkövetők után.

A Szögi Zoltánhoz fiktíven bejelentett fantomlakosok ellen végül körözést adtak ki a rendőrök, de csak évekkel az ügy kirobbanása után buktak le egy röszkei határellenőrzésen. A vallomásukból kiderül, hogy szervezetten és nagyon flottul ment a fiktív lakcímcsalás Újszentivánon.

A szerbek elmondása szerint a szegedi okmányiroda épületében egy Tamara nevű nővel találkoztak, aki már az adataikkal előre kitöltött, visszadátumozott lakcímbejelentő lappal várta őket, amelyeken Szögi Zoltán aláírása volt. A két férfi az okmányirodában még aznap megkapta a lakcímkártyáját.

Az írásszakértő az eljárás során megállapította, hogy a bal oldali aláírás nem Szögi Zoltáné. A háztulajdonos eredeti kézjegye a jobb oldalon látható
Az írásszakértő az eljárás során megállapította, hogy a bal oldali aláírás nem Szögi Zoltáné. A háztulajdonos eredeti kézjegye a jobb oldalon látható

Csakhogy Szögi Zoltán nem írt alá semmit. Így az is kérdéses, hogy a férfi aláírását kik és hogyan szerezték meg. A két szerb férfit a bíróság végül 2017-ben közokirat-hamisítás miatt fejenként 93 ezer forintra büntette. Azt azonban a nyomozás nem derítette ki, hogy ki volt a szerbek által említett Tamara nevű közvetítő vagy hogy konkrétan ki hamisította a papírra a tulajdonos aláírását.

Ingyen lakcímek a polgármestertől
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:27 0:00

Szögi Zoltán a Szabad Európának azt mondta: tudja, ki szervezte be a szerbeket, de ezzel nincs egyedül a településen, csak a többiek nem mernek megszólalni az ügyben, mert félnek a polgármestertől.

„Hatvan éve járok át Szerbiába, mert Magyarkanizsán szolgált apám annak idején, a háború előtt, és vannak még ott ismerőseim. Beszéltem ott a szerbekkel, és akkor mondták, hogy nem mernek szólni, mert a polgármester ment hozzájuk oda, hogy ő ajánl állandó, bejelentett lakcímet is, hogy fogadják el, mert neki a létszám nagyon fontos volt. Újszentiván polgármesteréről beszélünk? Újszentiván polgármesteréről. Putnik Lázárról? Úgy van”

– magyarázta az ügyet kirobbantó férfi.

Monstre nyomozás, furcsa ítéletek

Újszentiván a 2014-es októberi önkormányzati választásokra elérte a kétezres lélekszámot. Néhány hónappal később pedig már önálló önkormányzatot is alakíthatott, főállású polgármestere és tisztviselői lehettek a szerb határ menti falunak.

Biztos, ami biztos, 2019-ben az Újszentivánra szavazásra érkezők ilyen röpcédulákat kaptak vonalvezetőnek
Biztos, ami biztos, 2019-ben az Újszentivánra szavazásra érkezők ilyen röpcédulákat kaptak vonalvezetőnek

A választásokon tarolt a függetlenként induló Putnik Lázár, aki akkoriban még vőfélyként dolgozott a környéken. Az évekig elhúzódó nyomozásban és bírósági eljárásban kiderült, hogy nem csoda történt Újszentivánon 2014-ben, hanem egyszerű választási csalás és közokirat-hamisítás. De ehhez öt évnek kellett eltelnie.

Az ügyben összesen 187 ember gyanúsítotti kihallgatására került sor. A fantomszerbek és románok többsége megúszta az ügyet egy kis megrovással. Azokat az újszentivániakat, akiket rábeszéltek arra, hogy papíron adjanak lakhatást az új magyaroknak, többnyire bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás miatt ítélték el; a büntetésük 130 és 180 ezer forintnyi pénzbírság volt.

„A szállásadók – javarészt körükből kerültek ki a vádirattal érintett terheltek – magyar állampolgárok és helyi lakosok, így a megtalálásuk és idézésük nem okozott gondot, a fiktív bejelentkezők kettős magyar–szerb vagy magyar–román állampolgárok, akik rendszeresen járnak át Magyarországra, ezért az ő elérésük és idézésük sem jelentett nagy nehézséget az eljárás során, csak egyes esetekben jelentős időbe került”

– tájékoztatta lapunkat Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A Szegedi Járásbíróság 2019. június végén hozott ítéletet a fiktív betelepítések és a választási csalás ügyében. A Szabad Európa által megkeresett újszentivániak szerint azonban az ítéletekből jól látszik, hogy a kisemberek vitték el a balhét, míg az ügy értelmi szerzői csak pénzbüntetést kaptak. Sőt az ügyet jól ismerő helyiek azt is sérelmezik, hogy a település jegyzőjét felelősségre sem vonták.

B. Istvánné például megúszta 180 ezer forint büntetéssel. Pedig az asszony 2014 előtt az újszentiváni posta kézbesítője volt, később pedig alpolgármester lett. Ő volt az a kézbesítő, aki végig tudott arról, hogy a fantomlakosok leveleit nem házhoz, hanem az önkormányzathoz kell vinni. Az asszony néhány éve újra a postán dolgozik mint postavezető.

130 ezer forinttal megválthatta a bűneit a Szegedi Járásbíróságon Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere is. A falu első emberét tízrendbeli bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisításban találták bűnösnek.

Az újszentivániak közül a legsúlyosabb büntetést K. Gáborra szabták ki, aki a hivatalban dolgozott pénzügyi ügyintézőként. A férfi egy év hat hónap börtönt kapott két év próbaidőre felfüggesztve.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott három tiszaszigeti személy is, akik fellebbeztek a 2019-es ítélet ellen. Az ügy azóta is tart. Vigyikán Péter, a vádlottak ügyvédje lapunknak elmondta: az ügy már olyan régóta tart, hogy lassan alig maradt olyan lakcímbejelentés az ügyfeleik részéről, amely ne évült volna el, ezért az ügyfelei felmentését kéri a bíróságtól.

A faluban a fantomlakosok már kimentek a divatból, most épp a kamuközmunkások alkalmazása az új módi
A faluban a fantomlakosok már kimentek a divatból, most épp a kamuközmunkások alkalmazása az új módi

Soha véget nem érő

Hiába követett el köztörvényes bűncselekményt Újszentiván polgármestere, és hiába ítélték el emiatt, a Szegedi Járásbíróság Putnik Lázárt a 2019-es önkormányzati választások hajrájában egyszerűen nem tiltotta el a közügyek gyakorlásától. Így a polgármester simán indulhatott az újabb ötéves ciklusért a faluban. Putnik Lázár el is indult, és csodák csodájára nyert.

Pomázi Géza szerint azonban csalással. A férfi 2019 nyarától dolgozott Putnik Lázárnak, amikor elmondása szerint a polgármester azt kérte tőle: tegyen ikszet a neve mellé.

„Mondta, hogy mindenféleképpen menjek el szavazni. Mondtam neki, hogy hogyan jöjjek el Újszentivánra szavazni, amikor nincs állandó bejelentett lakcímem meg semmi. A polgármester azt mondta, hogy ne aggódjak, öltözzek ki és menjek el szavazni. El is mentem szavazni, odaadtam a személyi igazolványt, lakcímkártyát, mindent, senki nem kérdezett bent semmit, simán leszavaztam”

– mondta el a Szabad Európának Pomázi Géza, akinek húsz éve nincs állandó bejelentett lakcíme, legalábbis tudomása szerint. Az ideglenes lakcíme a 2019-es szavazás időpontjában pedig egy balástyai tanyán volt.

A férfi kérdésünkre, hogy adott-e felhatalmazást az újszentiváni polgármesternek, hogy bejelentse, azt válaszolta: „Nem adtam én neki semmit, hát miért adtam volna?”

Az ügyben kerestük a korábban elítélt régi-új polgármestert és az újszentiváni önkormányzatot is, azonban kérdéseinkre nem reagáltak.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG