Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz segítséggel térhet vissza az amerikai szélsőjobb közösségi oldala


 A Parler közösségi oldalt januárban a Google és az Apple is törölte a boltjából.
A Parler közösségi oldalt januárban a Google és az Apple is törölte a boltjából.

A Capitoliumot megostromló Trump-hívek körében is népszerű Parler azután vált elérhetetlenné, hogy az Amazon törölte a tárhelyét. Most egy orosz hátterű cég segítségével ismét elérhetővé válhat a szélsőjobboldal körében népszerű közösségi oldal.

Részben visszatért az amerikai szélsőjobboldal körében népszerű Parler közösségi oldal az internetre, a Parler visszatéréséhez jelentések szerint egy orosz technológiai cég nyújtott segítséget. Az oldal január 11-én tűnt el az internetről, miután az Amazon Web Services (AWS) tárhelyszolgáltató azt mondta, nem szolgáltat tovább a Parlernek, mivel úgy látják, az oldal nem tesz eleget az erőszakos tartalmak moderálásáért.

DDoS-Guard

Mielőtt az AWS törölte a Parlert, és a közösségi oldal telefonos alkalmazása is lekerült a Google és az Apple online boltjaiból, az oldalon tömegével jelentek meg olyan üzenetek, amelyekben az emberek a támogatásukat fejezték ki az Egyesült Államok fővárosában január 6-án lezajlott erőszakos cselekmények iránt.

A Parler oldala január 18-án vált ismét elérhetővé, de egyelőre még csak a cég vezetőjének üzenete olvasható rajta, miszerint dolgoznak a portál helyreállításán, az üzenetküldési funkció továbbra sem elérhető. A Reuters hírügynökség, valamint Dave Temkin, a Netflix egyik vezető szakembere szerint a Parler új tárhelye a DDosS-Guard tulajdonában van, amit két orosz férfi üzemeltet.

A Netflix szakembere szerint az oroszok állnak a háttérben

„A Parler ismét elérhető, és a DDOS GUARD szolgáltat neki tárhelyet Oroszországból” – írta Temkin a Twitteren. „Ha ez nem egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben az oldallal, akkor nem maradt semmi, amivel meg tudnálak győzni titeket” – írta a Netflix hálózati szakértője.

Az Egyesült Államok titkosszolgálatai és rendvédelmi szervei szerint Oroszország megpróbálta befolyásolni a választásokat olyan propaganda- és hackertevékenységekkel, amiknek a célja a megosztottság növelése, a közvélemény befolyásolása, és Donald Trump leköszönő elnök támogatása volt. Oroszország tagadja ezeket a vádakat.

Egy Reuters által megkérdezett szakértő szerint a DDoS-Guard jellemzően olyan védelmi szolgáltatások nyújtásával foglalkozik, mint a túlterheléses támadás elleni védelem. A hírügynökségnek nem sikerült elérnie sem a Parler igazgatóját, John Matze-et, sem a DDoS-Guard képviselőit.

Parler: hamarosan újraindulunk

A Parler.com jelenleg egy Fox News interjúra mutat, amelyben Matze arról beszél, hogy „biztos” benne, a Parler január végén ismét elérhető lesz. A Reuters szerint a DDoS-Guard dolgozott már együtt rasszista, jobboldali, és összeesküvés-elméletekkel foglalkozó weblapokkal, de közreműködött orosz kormányzati oldalakkal is.

A DDoS-Guard weboldala szerint a cég Skóciában van bejegyezve Cognitive Cloud LP néven, de a Reuters által megkérdezett szakértő szerint a valódi tulajdonosa két orosz férfi Rosztov-na-Donu városából. Dave Temkin a Netflix hálózati szakembere megosztott egy képernyőképet, amin látszik, hogy a Parler regisztrált webcímregisztrációjában is feltűnik Rosztov-na-Donu.

Az Apple visszavárja őket, ha javítanak a moderáción

A Parler egyébként trösztellenes pert indított az Amazon ellen, miután száműzték a weboldalt a cég tárhelyszolgáltatásából. Az Amazon azzal védi a döntését, hogy szerintük a Parler „nem volt hajlandó és nem volt képes” eltávolítani az erőszakos tartalmakat.

Tim Cook az Apple vezérigazgatója azt mondta, hogy a Parler visszatérhet az Apple online boltjába, ha változtatnak a moderálási elveiken. Cook szerint jogos volt a Parler alkalmazásának felfüggesztése, mivel „erőszakra buzdítottak” az oldalon, de január 17-én a Fox News műsorában azt mondta az Apple feje, hogy „csak ideiglenesen függesztettük fel őket. Szóval, ha javítanak a moderálási elveiken, akkor ismét visszatérhetnek az App Store-ba.”

Készült a Reuters, az Engadget, a Fox News, és a dpa tudósításnak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG