Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leállt az amerikai konzervatív közösségi oldal, a Parler


Az Amazon szerverszolgáltatásokat biztosított a cégnek, de elállt ettől, miután szerintük a felületen erőszakra buzdítottak.

A várakozásoknak megfelelően január 11-én leállt a Parler konzervatív közösségi médiacsatorna, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

A cég webszervereit üzemeltető Amazon ugyanis arra hivatkozva leállt az alkalmazás támogatásával, hogy a Parler nem felügyeli eléggé az erőszakos tartalmakat.

A Parler főleg a szélsőjobboldaliak és Trump elnök támogatói között vált népszerűvé, miután az elnököt kidobták a Twitterről és a Facebookról. Mindkét népszerű platform a Capitolium véres ostroma után döntött úgy.

Az események után az erőszakot támogató, és új tüntetésekre buzdító bejegyzések árasztották el a Parlert, ami után az Apple és a Google levette a felületeiről a Parler applikációjának letöltési lehetőségét.

Ezután az Amazon levélben jelezte a Parler tulajdonosainak, hogy felfüggeszti az appnak nyújtott felhőszolgáltatásait, miután a Parler engedi az "erőszakkal való fenyegetéseket" a felületén.

John Matze, a Parler vezérigazgatója viszont azzal vádolta meg a nekik nem szolgáltató techcégeket, hogy háborút hirdettek a szólásszabadság ellen.

A Parler a Twitterhez hasonló applikáció, 2018-ban indult és népszerűnek bizonyult azok körében, akiket kitiltott a Twitter. "Torzítatlan" közösségi médiának hirdette magát, és állításuk szerint a napokban már 12 millió felhasználójuk volt.

A Capitolium megtámadása előtt a felhasználók nyíltan arról beszéltek, hogy miként akadályozzák meg Joe Biden választási győzelmének kongresszusi hitelesítését. Emellett az álhírek is erősen terjedtek a csatornán.

Orosz YouTube, Magyar Facebook

A magyarországi szélsőjobboldaliak között is népszerű nézet, hogy őket "üldözi" a Facebook. A radikális jobboldaliak között ezért is lehet népszerű a titkosított üzenetküldő Telegram, vagy a VKontakte orosz közösségi oldal, ahol jóval lazábbak a moderálási elvek.

Nemrég pedig magyar Facebook-klónt is indítottak Hundub néven azzal a fő céllal, hogy ott majd olyan tartalmakat is meg lehet osztani, amiket a Facebookon nem.

Az orosz állam pedig a YouTube belföldi lecserélésében gondolkozik. Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor szerint szükség van egy alternatívára, amely csökkentené az oroszok függőségét a külföldi közösségi oldalaktól. A Rutube a Gazprom tulajdonában lenne.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG