Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Patthelyzet az izraeli választáson, nincs egyértelmű többség


Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a választást követően
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a választást követően

Patthelyzet alakult ki az izraeli választáson a csaknem végleges eredmények szerint, sem a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette párt és szövetségesei, sem a rivális tömb nem szerezte meg a többséget.

A szavazatok 87,5 százalékos feldolgozottsága alapján Netanjahu pártja, a Likud, valamint az azzal szövetséges ultraortodox és szélsőjobboldali erők nem tudták megszerezni a többséget a 120 tagú parlamentben, még Naftali Bennet Jobbra (Jamina) nevű, egyik oldal mellett sem elköteleződő nacionalista pártjának csatlakozásával sem.

A Raam nevű apró arab párt a jelek szerint bejutott a törvényhozásba, és így lehetséges királycsináló lehet, miután – Bennethez hasonlóan – Manszúr Abbász pártelnök sem állt ki korábban egyik oldal mellett sem, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében, a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló jelöltet választja.

Amennyiben egyik oldalnak sem sikerül kormányt alakítania, újabb választás jöhet Izraelben, két éven belül már az ötödik. Ez esetben a korrupciós vádakkal szembenéző Netanjahu addig ügyvivő miniszterelnök maradna.

Súlyos megosztottság

A hivatalos végeredményt várhatóan még szerdán közzéteszi a választási bizottság, azonban az már most látszik szakértők szerint, hogy az ország megosztottsága semmit sem enyhült, a politika pedig továbbra is egyre jobboldalibb irányba tolódik, emelkedik a ciszjordániai zsidó telepek támogatottsága, és csökken azok tábora, akik szerint engedményeket kellene tenni a palesztinoknak a béketárgyalások sikere érdekében.

A három korábbi, patthelyzetet eredményező választás után Netanjahu abban bízott, hogy a koronavírus elleni oltási kampány sikere nyomán az általa vezetett, vallásos-jobboldali tömb döntő győzelmet arat, és így akár mentességet is nyerhet a korrupciós vádak miatti bírósági eljárás alól – írta az AP amerikai hírügynökség.

Szerda reggel a miniszterelnök „nagyszerű eredményről” beszélt annak kapcsán, hogy pártja, a Likud kapta a legtöbb voksot, ugyanakkor nem hirdetett győzelmet. Ehelyett a többi pártot egy stabil kormány megalakítására, az újabb választások elkerülésére szólította fel.

„Semmilyen körülmények között nem rángathatjuk egy újabb, már ötödik választásba Izraelt. Stabil kormányt kell alakítanunk” – fogalmazott.

A kampány során Netanjahu a rendkívül sikeres oltási kampányra helyezte a fő hangsúlyt, miután Izraelben három hónap alatt a felnőtt lakosság mintegy 80 százalékát beoltották, és ennek nyomán kinyithattak az éttermek, az üzletek, nem sokkal a választás napja előtt. Külpolitikai sikereire is rávilágított, különösképpen a négy arab országgal – az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Marokkóval és Szudánnal – Donald Trump volt amerikai elnök közvetítésével megkötött békeszerződésekre.

Az ellenzék szerint azonban a kormány az oltási kampányt megelőzően hibát hibára halmozott a járvány kezelésében, például lehetővé tette, hogy az ultraortodox csoportok kikerüljék a korlátozásokat. Az országban több mint hatezer halálos áldozatot követelt az új típusú koronavírus, és a gazdasági károk is számottevők. A bírálók emellett azzal érvelnek, hogy olyasvalaki nem alkalmas Izrael vezetésére, aki ellen súlyos korrupciós bűncselekmények vádjával folyik eljárás. Netanjahu szerint azonban „boszorkányüldözés” folyik ellene.

Az eredmények közzététele után Reuven Rivlin izraeli elnök több egyeztetés után ki fogja választani, hogy kit bíz meg a kormányalakítással, ez akár hetekig is eltarthat.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG