Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Most vizsgálja a kormány, hogy lehetnek-e ingyenesek a PCR-tesztek


PCR-teszthez vesznek mintát a chilei Santiagóban 2021. augusztus 26-án
PCR-teszthez vesznek mintát a chilei Santiagóban 2021. augusztus 26-án

Szabó Tímea képviselő megkérdezte, ki a felelős a fel nem használt, majd megsemmisített PCR-tesztek tömegéért. Pintér Sándor nem válaszolt erre, de elárulta, hogy most már vizsgálják, lehetnének-e esetleg ezek a tesztek ingyenesek.

Írásbeli kérdésekben próbálta megtudni a párbeszédes Szabó Tímea képviselő, hogy történhetett, hogy legalább ötmilliárd forint értékű PCR-tesztet kellett megsemmisíteni, miért nem használták fel őket, vagy hogy kivizsgálja-e ezt a hibát a minisztérium. Arra is rákérdezett, miért nem ingyenes a PCR-teszt, ahogy Európa nagy részén.

Pintér Sándor belügyminiszter csak az utolsó kérdésre válaszolt. E szerint már vizsgálják a külföldi minták alapján, hogyan adhatja ingyen az állam a PCR-teszteket. A magyar állam egyébként például az oltásokért nem kér pénzt, de arról a belügy nem írt, hogy ezt a folyamatot is tanulmányozzák-e a tesztek ingyenessé tétele során.

A belügyminiszter válaszában hivatali nyelven leírta még, hogy a teszteket azért kellett megsemmisíteni, mert lejártak, és azért jártak le, mert nem használták fel őket időben. Egészen pontosan:

„Tájékoztatom, hogy az egészségügyben a legfontosabb a betegbiztonság, éppen ezért az ellátás során nem használható fel olyan készítmény, amely lejárt szavatosságú. A rövid idő alatt eredményt adó gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét, azok szavatossági ideje az ellátórendszer rendelésállományának lecsökkenése következtében lejárt, az Országos Kórházi Főigazgatóság elrendelte megsemmisítésüket.”

Korábban írtunk arról, hogy a magyarországi Szputnyik-oltások mindegyike is biztosan lejárt már. Arról nem adott tájékoztatást az állam, mennyit semmisítettek meg ezekből. Mindenesetre ha véletlenül találkozik még ilyen termékkel akárhol az országban, ne fogadja el.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG