Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PDSZ: Az engedmények ellenére is elfogadhatatlan a kormány tervezete


Nagy Erzsébet PDSZ-ügyvivő beszédet mond a státusztörvény ellen tartott tüntetésen a Belügyminisztérium épülete előtt 2023. április 24-én
Nagy Erzsébet PDSZ-ügyvivő beszédet mond a státusztörvény ellen tartott tüntetésen a Belügyminisztérium épülete előtt 2023. április 24-én

Jelentős visszalépéseket tett a kormány a pedagógusokra vonatkozó új jogállási törvénytervezet lényeges elemeiben, de a szakszervezetek szerint még ez sem elég ahhoz, hogy elfogadható legyen a státusztörvény. A tervezet még így is szembemegy a kormány unió felé tett vállalásaival és a pedagógusok érdekeivel – mondta a PDSZ ügyvivője.

Eddig a kormány a törvénytervezetben a félév vagy a tanév végéhez kötötte a próbaidő, a lemondási idő és a felmentési idő hosszát, hogy év közben ne legyen fennakadás, de ezt a szakszervezetek nem fogadták el. Ezen most változtatott a kormány, már fix időpontokat határoztak meg, a lemondási idő esetében azonban még mindig többet, mint a jelenlegi két hónap, három hónapot, amit már eleve soknak tartanak – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

A próbaidő három hónapra csökkent, ami még a jelenlegi négy hónapnál is kedvezőbb, a felmentési időnél pedig a jelenlegi, közalkalmazotti törvényben lévő számítást használnák, ami szintén előrelépés az ügyvivő szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Videóban mondják el a Madách gimnázium tanárai, miért nem támogatják az új jogállási törvényt

Mint mondta, ezek jelentős engedmények, de a kormány tervezete még így is elfogadhatatlan, mert hátrányos a pedagógusok számára a jelenlegi helyzetükhöz képest.

Abban nem történt előrelépés, hogy továbbra is nagyon megemelhető marad a pedagógusok munkaideje, több lesz a ki nem fizetett túlmunka, több lesz a napi és a heti munkaidő, valamint a tanév is tarthat akár július közepéig, továbbá az iskolák tanév alatt is átszervezhetők maradnak – mondta Nagy Erzsébet.

Korábbi cikkünk a témában: A könnygáz is előkerült a státusztörvény elleni tüntetésen Orbán Viktor hivatalánál

„Továbbra sincs bértábla, nincs biztos előmenetel, nincs olyan jellegű szabályozás, amiből bárki úgy gondolhatná, hogy kap béremelést, inkább egy helyben jár a fizetése, és meglehetősen szubjektív szempontok alapján állapítják meg majd a későbbiekben, leginkább úgy, hogy a lojalitás játszik majd szerepet, ami nyilvánvalóan elfogadhatatlan” – fogalmazott.

Úgy tudja – és ezt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár meg is erősítette neki –, hogy az Európai Bizottság képviselője személyesen tájékozódik majd az államtitkárnál arról, hogyan teljesülnek a kormány EFOP Plusz programban tett vállalásai az új jogállási törvényben.

Ehhez kapcsolódóan: Tömegesen mondhatnak fel a pedagógusok, ha elveszik a közalkalmazotti jogviszonyukat

A PDSZ ügyvivője korábban már többször beszélt arról, hogy szerinte a kormány éppen szembemegy az Európai Bizottságnak tett vállalásaival. Az EFOP Plusz olyan vállalásokat tartalmaz, hogy nem csökken az intézményi autonómia, vonzó lesz a pedagóguspálya, a szerzett jogok nem sérülnek.

„Ezeknek még mindig nem felel meg a státusztörvény tervezete, ezért úgy gondoljuk, kínos megbeszélések várnak a kormányra” – mondta Nagy Erzsébet.

A következő egyeztetés két hét múlva lesz a szakszervezetek és Maruzsa Zoltán államtitkár között.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG