Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pedagógusok újabb csoportja sztrájkol, megmozdulásokat tartanak vidéken is


Egy éve kezdődött a tiltakozási hullám a közoktatásban
Egy éve kezdődött a tiltakozási hullám a közoktatásban

Egy évvel ezelőtt, 2022. január 31-én tartották a közoktatásban azt a figyelmeztető sztrájkot, ami az egész évet végigkísérő sztrájk- és tiltakozási hullámmá terebélyesedett. Az évfordulóra országos sztrájkot hirdetett a pedagógusok szakszervezete, a felhíváshoz a szakképzésben dolgozók is csatlakoztak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sztrájkbizottsága a Szolidaritás Napjaként hirdette meg a január 31-ét. A felhíváshoz csatlakoztak a szakképző intézmények tanárai is, ők 8-10-ig tartanak figyelmeztető sztrájkot, miután a bíróság jóváhagyta a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságának a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó ajánlatát. A szakképzési sztrájktárgyaláson a kormány képviseletére kijelölt Gazdasági Minisztérium lemondott a fellebbezés jogáról – számolt be az Eduline.

Ehhez kapcsolódóan: Sztrájkhét kezdődik az oktatásban, amint véget ér a nyolcadikosok felvételije

Az oktatási portál beszámolója szerint országszerte lesznek megmozdulások, Budapesten a Tanítanék Mozgalom tart évértékelőt. Az Egységes Diákfront arra kérte a diákokat, hogy szervezzenek ülősztrájkot, élőláncot. Győrben a tervek szerint lesz fáklyás felvonulás is, de az Eduline és a Mérce beszámolója szerint lesznek megmozdulások, Tatán, Pécsett, Békéscsabán és Miskolcon is.

Korábbi követeléseiket a szakszervezetek azzal egészítették ki, hogy a kormány vonja a tanárok kirúgásának szabályain változtató rendeletét, és helyezze hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG