Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Aljas, cinikus, jogsértő” – így reagált a PDSZ a kormány új rendeletére


Az ADOM és a PDSZ által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetés résztvevői vonulnak a Vámház körúton 2022. október 23-án
Az ADOM és a PDSZ által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetés résztvevői vonulnak a Vámház körúton 2022. október 23-án

Elítéli és jogsértőnek tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a kormány új rendeletét, amely lehetővé teszi, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat ne azonnal, hanem majd a nyári szünetben bocsáthassák el. Közben a Pedagógusok Szakszervezete bejelentette, hogy csatlakozik a PDSZ által január 23-tól meghirdetett egyhetes sztrájkhoz.

„Ez egy újabb rendkívül aljas és cinikus húzás volt a kormány részéről, amelyből az látszik, hogy kifejezetten csak arra koncentrálnak, hogy hogyan akadályozzák meg a tiltakozásokat, de véletlenül sem arra, hogy javítsanak a közoktatás helyzetén. Adminisztratív eszközt vetnek be annak érdekében, hogy a pedagógusok ne vegyenek részt munkabeszüntetésben” – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a csütörtök este megjelent kormányrendeletre reagálva.

A kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva egy rendelettel felülírta a Munka törvénykönyvét és a Közalkalmazotti törvényt. Súlyos kötelezettségszegés miatt eddig 15 napon belül kellett alkalmazni a rendkívüli felmentést vagy az azonnali hatályú felmondást, most ezt tolták ki augusztus 1-jéig – ismertette Nagy Erzsébet.

A mostani rendelettel cinikus módon azt mondják ki, hogy aki súlyos kötelezettségszegést követett el, az azért letaníthatja az egész tanévet, leosztályozhatja a gyerekeket, elláthatja osztályfőnöki feladatait, és majd nyáron, augusztus elsejéig kézhez kaphatja a felmondását; ez egészen durva megoldás” – fogalmazott.

Korábbi cikkünk a témában: Elbocsátott pedagógus: „Tanárok vagyunk, a gyerekek szempontjait nézzük, ezzel lehet minket zsarolni”

Nagy Erzsébet szerint ezzel a lépéssel a polgári engedetlenséget próbálják akadályozni, még veszélyesebbé tenni, egyúttal félelemben tartani azokat, akik eddig is részt vettek ilyen akciókban.

A rendelet több szempontból is jogsértő a PDSZ szerint. Visszamenőleges hatályú, mert arra is vonatkozik, aki januárban, még az új szabályozás előtt vett részt polgári engedetlenségben, annak ellenére hogy akkor még nem ismerhette ezt a következményt. Az is jogsértő a szakszervezet szerint, hogy a háborús veszélyhelyzetre hivatkoznak.

Ezzel a kormány azt bizonyítja, hogy óriási a tanárhiány, hogy nem lehet év közben kirugdosni a tanárokat, mert nincs, akit a helyükre állítanának – mondta a PDSZ ügyvivője. Ezt a helyzetet azonban nem normális szakmai módszerrel kezelik, hanem rendőrállami megoldással – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: Tudásmenet: „A kormány a kifárasztásunkra játszik, de mi fent szeretnénk tartani a figyelmet a tiltakozáson”

Mint mondta, ez a rendelet olaj a tűzre, de egyúttal alkalmas egyes tiltakozó tanárok megfélemlítésére. A szakszervezet azt ajánlja a tiltakozó pedagógusoknak, akik nem tudják vállalni állásuk elvesztését, hogy a PDSZ által kitalált trükkös, egyhetes sztrájkban vegyenek részt. Nagy Erzsébet szerint több módot is találtak, hogyan lehet jogszerűen kijátszani a sztrájktörvényt, a még elégséges szolgáltatást.

Az egyik módszer szerint meg kell oldani, hogy a szülőknek legyen kellő számú igazolható napjuk. Ezt a tantestület döntheti el a házirend módosításával, ebbe nincs beleszólása a tankerületnek. Sztrájk idején arra kell kérni a szülőket, hogy ne küldjék be a gyerekeket, mert ha nincs bent gyerek, akkor nem kell tanítani és felügyelni sem – ismertette.

Amennyiben mégis mennek be tanulók, akkor az igazgatóval meg kell beszélni, hogy ne rendeljen el tanítást, csak felügyeletet, mert aki arról hiányzik, azt nem kell igazolni.

Korábbi cikkünk a témában: Sztrájkhét kezdődik az oktatásban, amint véget ér a nyolcadikosok felvételije

Amennyiben mégis elrendelnek tanítást, akkor kéthetes sztrájkot kell szervezni. Az első héten nem tartanak órákat, a második héten pedig megtartják az előző hét óráinak felét a második hét óráinak felével együtt, így lényegében megvalósul az egyhetes munkabeszüntetés – mondta a PDSZ ügyvivője.

Emlékeztetett arra, hogy január 31-én lesz az egyéves évfordulója az első tanársztrájknak, aznapra más területek szakszervezeteivel egy nagy közös szolidaritási akcióra készülnek, a diákok ülősztrájkot szerveznek.

Az újabb tiltakozásokkal fenn szeretnék tartani a köztudatban az oktatási rendszer problémáit, újabb nyomást gyakorolnak a kormányra, és más társadalmi csoportok csatlakozását is várják. Azt nem tudják, hogy a kormányt mi készteti végül cselekvésre, de azt igen, hogy ha leállnak, egészen biztosan nem történik semmi – mondta Nagy Erzsébet.

A PSZ is elítéli a kormány újabb rendeletét, és csatlakozik a PDSZ egyhetes sztrájkjához

Az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették, ugyanis a tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

A szakszervezet szerint a rendelet sérti a törvény előtti jogegyenlőséget, mert a munkáltatókat jogtalan előnyben részesíti a munkavállalókkal szemben. A rendelet azokra is vonatkozik, akik 2023. január 13-a előtt vettek részt polgári engedetlenségben, a visszamenőleges hatály pedig minden alapvető jogot sért.

A PSZ csatlakozik a PDSZ által január 23-tól meghirdetett sztrájkhoz, és felszólít minden oktatásban dolgozót, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG