Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pedofilok áldozatai továbbra is várják a kegyelmi ügy magyarázatát


A közleményt aláíró hat korábbi áldozat
A közleményt aláíró hat korábbi áldozat

Kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszak megelőzéséhez és az áldozatok, illetve családjuk támogatásához, utógondozásához szükséges jogszabály-módosításokról indítanak egyeztetést civilekkel és gyermekvédelmi szakemberekkel olyan korábbi áldozatok, akik névvel és arccal vállalták a velük történteket. Az első találkozót jövő héten tartják.

Szexuális erőszakot gyerekként elszenvedett hat érintett, aki felnőttként már korábban a nyilvánosság elé állt a vele történtekkel, most egy közös közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy a mostani, nehéz időszak sokukban fájdalmas emlékeket ébresztett, amikor látták, hogy hogyan kezelik a felelős döntéshozók a rájuk bízottak ügyeit.

Mint írják, szeretnék újra emlékezteti a hatalmat arra, hogy még mindig lehetnek tisztességesek, és dönthetnek úgy, hogy tovább nem titkolóznak, és nem rejtegetik mindazt, ami történt, hanem az emberi méltóságot választják.

„Ahogyan az áldozatoknak is joguk van az igazsághoz, úgy a lemondott köztársasági elnöknek is joga van elmondani azt. Ez persze nem könnyű feladat, de a legnagyobb felemelkedések jellemzően ilyen mélységekből indulnak. Bár elhangoztak ígéretek, és látunk gesztusokat a politikai vezetés részéről, továbbra is várjuk a magyarázatot a kegyelmi döntésről, mert azt gondoljuk, hogy a bocsánatkérés mellett az áldozatok ezt is megérdemlik” – fogalmaznak közös közleményükben.

Úgy vélik, a lemondások, a büntetések szigorítása önmagában nem megoldás, megelőzésre és a már traumatizált gyermekek, illetve fiatal felnőttek támogatására és utógondozására is szükség van.

Az Országos Közös Akarattal (OKA) közösen kezdeményeznek egy találkozót civil szervezetekkel, szociális szakemberekkel, hogy elindulhasson egy olyan közös munka, ami valóban a gyermekek védelme érdekében jön létre. Az első egyeztetés jövő hét kedden lesz.

Terveik szerint közösen gondolkoznak majd azon, hogy milyen jogszabályi változások szükségesek a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszak megelőzéséhez és az áldozatok, illetve családjuk támogatásához, utógondozásához.

Azt javasolják a politikai pártoknak, hogy maguk is alakítsanak gyermekvédelmi munkacsoportokat, állítsák össze ajánlásaikat, és március második felében egy közös egyeztetésen formálják egységes dokumentummá a szakmai szervezetek, az áldozatok képviselői és a pártok javaslatait, hogy aztán ezeket az Országgyűlés minél előbb megvitassa és elfogadja.

A szexuális erőszak túlélőihez szólva azt írták:

„Tudjuk, hogy milyen nehéz ez a teher, amit cipelsz. Szeretnénk, ha tudnád, hogy ez nem a te szégyened. Ami most történik, az nincs rendben, és azért dolgozunk, hogy te bátran beszélhess. Ne félj felemelni a hangod, ne félj kiállni magadért, mert igazad van. Veled vagyunk, nem félünk.”

A közlemény aláírói: Hodász András, Ivák Bence, Kozma Lilla Rita, Pető Attila, Pion István, Pop Mert.

XS
SM
MD
LG