Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kirúgták a TEK helyettes vezetőjét, és valaki célba vette a Pegasusszal


Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese sajtótájékoztatót tart Budapesten 2016. szeptember 30-án
Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese sajtótájékoztatót tart Budapesten 2016. szeptember 30-án

Bodnár Zsoltot, a TEK egykori helyettes vezetőjét ismeretlenek lehallgathatták a Pegasusszal. Akkoriban lett célpont, amikor kitették a Terrorelhárítási Központból.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) volt főigazgató-helyettesét, Bodnár Zsoltot is célba vették a Pegasus nevű izraeli kiberfegyverrel, írja a Direkt36. A lap munkatársai ugyanis rálátnak egy kiszivárgott adatbázisra, amelyben durván ötvenezer célpont telefonszáma szerepel 2016 óta, köztük több száz magyar.

Leírásuk szerint Bodnár Zsolt 2018 tavaszán, abban az időszakban lett célpont, amikor hirtelen kitették a TEK-ből. Akkoriban arról szóltak a hírek, hogy politikai belharcok során húzta Bodnár a rövidebbet. A Direkt36 forrásai szerint Hajdú János TEK-főigazgató gyanította, hogy Bodnár a TEK-ről, illetve személyesen róla próbálhatott meg belső információkat gyűjteni.

Azért nem lehet kijelentő módban írni a lehallgatásról, mert önmagában az, hogy valaki egy ideig célpont volt, nem jelenti minden esetben, hogy lehallgatták. Ha így is történt, nem minden esetben lehet bizonyítani, hogy ez sikeres volt.

A Pegasus
A nevezett fegyver, a Pegasus nevű szoftver androidos telefonok és iPhone-ok ellen is hatékony. Lényegében mindent meg lehet vele tudni, ami az adott okostelefon képernyőjén megjelenik, így az olyan titkosított csatornákról is, mint például a Signal. Távolról be lehet kapcsolni a telefon kameráját vagy mikrofonját, majd a lehallgatók rögzíthetik a tartalmat. Tudják azt is, hol van a telefon, és tulajdonosa mikor használja. Új szoftvereket is telepíteni lehet az eszközre. A fenti körülményekből adódóan a hétköznapi felhasználók szinte semmilyen módon nem tudnak védekezni ellene. A használata viszont drága, korábbi hírek szerint egy célpont időszaki megfigyelése több tízmillió forintjába kerülhetett a megfigyelőknek.


A Pegasust elvileg csak kormányoknak adja el a tulajdonos izraeli NSO, az izraeli kormánnyal együttműködve. Az NSO szerint bűnözők, terroristák megfigyelését segítik ezzel, nem autoriter kormányok politikai megfigyelési szándékát.

A kormány részéről eddig senki nem tagadta, hogy Magyarország valóban vásárolt a Pegasus nevű kémfegyverből, és azzal újságírókat, ellenzéki politikusokat, illetve a kormány civil kritikusait figyelték volna meg. A kormánypárti politikusok rendre hárítanak, Varga Judit – akinek az engedélye szükséges a nem bűnügyi célú lehallgatásokhoz – például a saját munkatársaira.

A Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok többek közt újságírók, nem kormányközeli médiatulajdonosok, ügyvédek, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG