Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Példátlan kimenekítési akció zajlik Afganisztánban, megszólalt a külügy


Magyarország komolyan vizsgálja, hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak – mondta Magyar Levente külügyi államtitkár. Közben számos európai ország megkezdte állampolgárainak és az őket segítő afgán civileknek a kimenekítését Afganisztánból a tálib hatalomátvétel után.

Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a közmédiának beszélt a magyar álláspontról, hibás geopolitikai döntésnek és az elhibázottan végrehajtott geopolitikai akciónak nevezve az Afganisztánban történteket.

Magyar Levente azt mondta, a nemzetközi közösségben olyan dokumentumok terjednek, amelyek arra szólítják fel az egykor Afganisztánban csapatokkal rendelkező országokat, és általában a nyugati országokat, hogy mindenfajta korlátozás nélkül fogadjanak be afgán migránsokat.

Az államtitkár kijelentette, hogy a magyar kormány erre nem hajlandó, de komolyan vizsgálja, hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak. Úgy fogalmazott, hogy kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel és folyik annak a felmérése, hogyan tudnának segíteni nekik.

Az államtitkár később az ATV híradójának beszélt arról, hogy nincs magyar állampolgár Afganisztánban.

Európa menti állampolgárait és a nekik segítő Afgánokat

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint a kabuli repülőtéren szinte megrohamozták az emberek a repülőgépeket, hogy kijussanak az országból. Az MTI beszámolói szerint hétfőn sok európai ország megkezdte állampolgárainak és az őket segítő afgán civileknek a kimenekítését.

Angela Merkel több tízezer ember kimenekítéséről beszélt. Köztük a Bundeswehr segítőt családostól, valamint emberi jogi aktivisták és ügyvédek szintén családostól. A német légierő első szállítógépei hétfő délelőtt indultak egy németországi bázisról. A Kabulból kimenekített német és afgán állampolgárokat pedig az üzbegisztáni fővárosba, Taskentbe viszik.

Nagy-Britannia naponta 1200-1500 embert szeretne elszállítani Kabulból. Franciaország az Egyesült Arab Emírségekbe menekíti állampolgárait. Románia katonai repülőgépet küld Kabulba állampolgáraiért, úgy tudják, 35 románnak nem sikerült még elhagynia az országot.

Belgium teherszállító gépeket helyezett készenlétbe, hogy segítse a kimenekítést, de Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Dánia, Finnország, Új-Zéland, Japán és Törökország is is állampolgárainak kimentésén dolgozik.

A francia elnök szerint afganisztáni ingatag helyzet miatt újabb bevándorlási hullámok érhetik el Európát, a német kancellár pedig arról beszélt, hogy a tálibok elől Afganisztánból menekülő emberek ügyében nem szabad ismét elkövetni a 2015-ös menekülthullámhoz vezető hibákat.

A tálibok közben amnesztiát hirdettek, azt állítják, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre."Általános amnesztiát hirdetünk mindenki számára, hogy teljes bizalommal élje tovább megszokott életét" – áll közleményükben.

XS
SM
MD
LG