Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pénzváltó: Vigyázz, kinél váltasz, mert úgy megpörgetnek, hogy sírás lesz a vége


Valutaváltó a budapesti Blaha Lujza térnél 2018. június 28-án
Valutaváltó a budapesti Blaha Lujza térnél 2018. június 28-án

A koronavírus-járvány miatt kicsit később ugyan, de hamarosan beindul a nyaralási szezon. Nem mindegy hol váltunk pénzt a nyaralásra és az sem melyik országba utazunk. Van egy titkos tippünk is, ahol több, mint felére csökkent a helyi valuta árfolyama az elmúlt években, vagyis olcsóbb lehet a nyaralás.

„Aki nem milliós tételben veszi az eurót, annak lényegében mindegy, hogy mikor vált pénzt” – mondta a Szabad Európának Kolba Miklós, az ING devizapiaci szakértője. Ha valaki ezer eurót akar átváltani, akkor kétezer forintot spórolhat azon, ha nem 351-es, hanem például 349-es árfolyamon váltja át a pénzét.

Mindegy, mikor váltunk

„Inkább optikai és pszichológiai hatása van annak, hogy valaki milyen árfolyamon vált pénzt nyaralás előtt” – mondta Kolba Miklós. Az persze más kérdés, ha valaki nagy értékű ingóságot, például egy drágább autót akar külföldön vásárolni. Akkor már érdemes alaposabban utánajárni, hol és mikor kedvezőbb a kiszemelt tétel beszerzése.

Kedden emelte meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatot. A szakember szerint a kamatemelés hatására erősödött a forint, de nem sokat, mivel a pénzpiacok már korábban beárazták a kamatemelést, vagyis számítottak arra, hogy a jegybank szigorítja a monetáris kondíciókat.

Az MNB vezetése kedden sajtótájékoztatót tartott, akkor pár forintot még erősödött a forint, de a következő napokon visszaállt a korábbi 351 forintos euróár.

„Ez a szint meg fog maradni a következő, július végi kamatdöntésig. Általános piaci hangulattól függően 347–353 forintos euróárfolyam lehetséges. Ez ezereurós váltásnál az árfolyam teteje és alja között hatezer forintos különbséget mutat, vagyis kisebb összegű váltásnál nincs számottevő jelentősége kivárni a nyaraláshoz szükséges költőpénz beszerzését” – mondta a szakértő.

Ha júliusban ismét kamatot emel az MNB, akkor valamelyest erősödni fog a forint, és az euróárfolyam sávja 345–350 vagy 346–351 közé csökkenhet. Kolba Miklós szerint azonban sok egyéb tényező is befolyásolhatja a hazai fizetőeszköz erejét, ezért nem lehet pontos jóslatokba bocsátkozni.

Váltónál olcsóbb, bankban drágább a valuta

A szakértő válaszaiból egyértelművé vált, hogy a forint árfolyamváltozására spekulálni, vagyis arra várni, hogy erősebb forint mellett szerezzük be a külföldi fizetőeszközt macerás és nem sokat hoz a konyhára. Sokkal többet lehet spórolni, ha nem a mikorra, hanem a holra koncentrálunk, vagyis arra, hogy milyen helyen váltsunk pénzt.

„A bankok drágábbak, a pénzváltók olcsóbbak, de semmiképpen se álljunk szóba idegenekkel, mert könnyen átverés áldozatai lehetünk” – tanácsolta a Szabad Európa olvasóinak Borbély Csaba, a Wert Change társtulajdonosa.

A pénzváltással foglalkozó vállalkozó szerint a bankok sokkal drágábban adják és olcsóbban veszik a valutát, mint egy pénzváltó. Az egyik magyarországi bank a 351 forintos középárfolyamú eurót 361 forintért adja, és ha valaki eurót akar forintra váltani, akkor 341 forintot kap.

Egy kisebb pénzváltónál ugyanez, vagyis vételi szándék esetén 353, míg eladás esetén 347 egy euró. Hat-nyolc forinttal kedvezőbb árazást lehet elérni, ha valaki nem pénzintézetben veszi meg a nyaralásra való valutát.

Nagyobb lehet a verseny olyan frekventált helyszíneken, ahol több pénzváltó van egymás mellett, és általában igaz, hogy Budapesten kedvezőbbek az árak, mint vidéken, ahol kisebb verseny.

„Érdemes felhívni több pénzváltót, és az aktuális árfolyamról érdeklődni. Telefonálni azért is célszerű, hogy van-e elegendő valuta a kasszában. A koronavírus-járvány miatti lezárások a szezonális valutákból hiányt okoztak, van olyan időszak, amikor horvát kunából vagy török lírából alig van a váltóknál, de még a bankoknál sincs” – mondta Borbély Csaba.

Az olyan egzotikus országok esetében, amelyeknek a valutáját nehéz beszerezni, érdemes dollárt vagy eurót vinni, mert azt könnyebb a helyszínen beváltani. A szakember szerint nem éri meg a nyaralás helyszínére, például a horvát tengerpartra forinttal elindulni, mindenképpen jobban jár az, aki Magyarországon szerzi be a kunát.

Utazás előtt érdemes beszerezni a valutát

„Kerülni kell a repülőterek, vasútállomások, kompkikötők, határátkelők és szállodák pénzváltóit, mert ott nagyon rossz árfolyamon kínálják a valutákat. Igaz ez Magyarországra is” – mondta.

A szakértő azt tanácsolja, hogy ha valakit megszólítanak a hivatalos pénzváltó előtti sorban, és sokkal kedvezőbb árfolyamot ígérnek, nem szabad engedni a csábításnak. Sokan hamis pénzt adnak, van, aki újságpapírt rejt a kötegekbe, de forgalomból kivont bankóval is átverhetik a gyanútlan vásárlót.

„Ügyes csalók vannak, csikicsukiznak, megforgatják az ügyfelet, a pénzt úgy pörgetik át, hogy közben kicserélik a bankókat, mire a pórul járt vásárló feleszmél, már nincs mellette senki. Könnyen sírás lehet a vége, óriási trükkök vannak” – mondta Borbély Csaba.

A pénzváltó titkos tippje idén Törökország, mivel egy líráért négy évvel ezelőtt még 95 forintot kellett adni, most csak 34-et, ezáltal ha valaki helyben és lírában fizet a szállásért is, viszonylag olcsón nyaralhat.

Biztonságot nyújt a bankkártya

Persze a bankok mellett is szólnak érvek. A bankkártyás vásárlás a legtöbb országban ingyenes, ezért nem feltétlenül kell az összes költőpénzt az adott ország valutájára váltani.

Igaz, hogy a banki árfolyam kicsit rosszabb, mint a pénzváltók által kínált árfolyamok, viszont a bankkártyás vásárlás biztonságos. Ha ellopják a pénztárcánkat, a bankkártyát le lehet tiltani, és nem ugrik az összes, a nyaralásra félretett költőpénzünk.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG