Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a Fideszben nem ismerik a békés válás intézményét


Hegedüs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó érkezik a budapesti Millenáris Teátrumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartotta 2014. február 16-án.
Hegedüs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó érkezik a budapesti Millenáris Teátrumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartotta 2014. február 16-án.

Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó lemondása nyomán megnéztük, mi lett a sorsuk azoknak, akik nyilvánosan szakítottak a Fidesszel. Ellenzéki kudarc Budafokon, a Mi Hazánk győzelme Nógrádban, érvénytelen népszavazás Tatán. „Gyűlöletre nevelés” – Az ukrán iskolák „oroszosítására” készülnek a megszállók, akik zsarolással kényszerítik a szülőket arra, hogy együttműködjenek a Moszkva-barát iskolákkal.

Szakítás és választás

A nyilvánosság előtt kevesen szakítottak eddig a Fidesszel. Egyrészt mert a párt általában egyik katonáját sem hagyja az út szélén: állami vagy piaci munkákkal kárpótolja azt, akitől valamiért megválik. Másrészt viszont nem bocsát meg az általa árulóknak minősítetteknek.

„Aki tisztességesen viselkedik, ha megsebesül is a csatatéren, kihozzuk, de aki nem, arra mi is lőni fogunk” – mondta Orbán Viktor egy frakcióülésen akkor még földművelésügyi államtitkára, Ángyán József szerint.

Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó – ugyan csak pár napig tartó, de erősen Orbán-kritikus nyilatkozatokkal kísért – lemondása nyomán megnéztük, kik voltak és mi lett a sorsuk azoknak, akik 2010 után nyilvánosan szakítottak a Fidesszel.

Budapest XXII. kerületében, Budafok-Tétényen egyéni képviselőt, a Nógrád megyei Cserháthalápon és a Tolna megyei Mőcsényben polgármestert választottak, és volt egy népszavazás is, hogy ne épüljön luxusszálló Tatán, az Öreg-tó partjára, ez utóbbi érvénytelen lett.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján.

A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd csaknem 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért.

Vonat és gyűlöletre nevelés

Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai területeken élő szülők és pedagógusok szerint a megszálló hatóságok zsarolással kényszerítik őket arra, hogy együttműködjenek a következő tanévre létrejövő Moszkva-barát iskolákkal.

A Szabad Európa ukrán szolgálatának forrásai szerint a megszálló hatóságok azt mondják a szülőknek, hogy elveszíthetik szülői jogaikat, ha nem szereznek orosz útlevelet és nem küldik gyermekeiket a kijelölt iskolába.

Eközben sokan, akiknek otthonát orosz rakéták rombolták le, most egy mellékvágányon veszteglő vonaton élnek a Kijev melletti Irpinyben. Az egyik kislány csak az egyik plüssállatát tudta magához venni, mielőtt otthonuk kiégett.

Egy vonat lett az otthonuk a háború miatt kimenekített ukránoknak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:03 0:00

Amit még érdemes tudni

Tekergetik a gázcsapokat az oroszok, de van miben bíznia a magyar kormánynak (G7.hu)

Egyetlen fontosabb vezeték van, ahol még nőtt is a forgalom az egy évvel korábbihoz képest: az, amelyiken keresztül hozzánk is érkezik az orosz gáz.

Egymillió ember gondozása válik lehetetlenné a megemelt rezsi- és üzemanyagárak miatt (Népszava)

Szakmai szervezetek szerint már ősszel bezárhatnak szociális intézmények a megemelt rezsi miatt.

A boltok trükkjei miatt láthatatlanul fájdalmas az infláció (Napi.hu)

Az elmúlt másfél évben számos termék kiszerelése lett kisebb, hogy ne változzon meg az az ár, amit a vásárlók megszoktak.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG