Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a magántulajdonban lévő média is nagyrészt a kormány irányítása alatt állhat


Orbán Viktor miniszterelnök 2022. április 3-án az újabb választási győzelmét ünnepli.
Orbán Viktor miniszterelnök 2022. április 3-án az újabb választási győzelmét ünnepli.

Egy újabb uniós szakértői jelentés állított ki rossz bizonyítványt a magyar médiahelyzetről, csak három ország szerepelt rosszabbul. Alig fél évvel cikkünk megjelenése után tragédiával ért véget Éva története, aki a kórházi várólisták megnyúlása miatt későn kezelték a betegségét. Az orosz hadsereg csütörtökön is hevesen támadta Luhanszk régió még ukrán ellenőrzés alatt álló területeit, nagy erőkkel zajlik a megmaradt ellenállási bástyák bekerítését célzó művelet.

Tavaly novemberben írtunk egy kétgyermekes anyáról, akinek – mire kiderült, mi okozza valójában a térdproblémáit – már nem lehetett megmenteni a lábát. Ellátása a koronavírus-járvány derekára, a kórházi várólisták megnyúlásának, az egészségügy kifulladásának idejére esett. Éva pár hete meghalt.

Éva elmondása alapján mutattuk be, hogyan jutott el tavaly az amputációig, hogyan halasztódtak a járványkezelésre való hivatkozással hónapról hónapra a vizsgálatok, hogy nőtt a várakozási idő, míg végül kiderült, hogy rákos daganat van a térdében, és már nem lehetett megmenteni a lábát.

Média és vízminőség

Az Európai Unióban a médiaszabályozás, a nemzeti médiapiacok alakítása döntően a tagállamok kompetenciája. Az EU leginkább versenyjogi szempontból kötelez egységes szabályozásra, ám az uniós versenyjogi kontroll is hiányos. Így maradnak a civil szervezetek vizsgálatai.

A legújabb a Médiapluralizmus-monitor vizsgálata, amely harminckét országot vett górcső alá, és csak Lengyelország, Albánia és Törökország szerepelt nálunk rosszabbul. „A piaci szereplők többsége (még a magántulajdonban lévő, formálisan független média is) nagyrészt a kormány irányítása alatt áll – nem pedig különböző pártok vagy üzleti érdekek befolyása alatt” – áll a jelentés összegző részében.

A hazai természetes fürdővizek többségében kiváló minőségű a víz, de vannak olyan ismert strandok is, amelyek olyan szennyezettek, hogy a közegészségügy mérései szerint nem feltétlenül biztonságos ott a fürdés. Interaktív térképre tettük a több száz magyar strand eddigi vízminőségét.

Magyarországon is majdnem minden strandról sikerül évente négy mintát megnéznie a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK). Az NNK a szennyvizet nézi a fürdőhelyek mintáiban, pontosabban a szennyvízeredetű szennyezést jól jelző baktériumok (E. coli és fekális Enterococcus) számát és szórását.

Ezután az EU-s módszertan szerint négy kategóriába sorolja a helyeket: kiváló, jó, tűrhető vagy kifogásolt osztályba aszerint, hogy milyen valószínűséggel fordulhat elő szennyezés az adott fürdőhelyen. Az NNK szerint a kifogásolt kategóriába eső fürdőhelyeknél olyan gyakori lehet a szennyezés, „hogy a fürdés már nem biztonságos.”

Pokollá változott Liszicsanszk

Szeverodonyeck elfoglalása után az utóbbi napokban már az azzal szinte egybeépült Liszicsanszkra, a régió utolsó talpon maradt városára összpontosít a moszkvai hadvezetés. Az orosz katonák és a szeparatista kelet-ukrajnai erők mára Luhanszk területének nagyjából 95 százalékát uralják, míg a szomszédos Donyeck esetében ez az arány ötven százalék körül van. Ez a két régió együtt alkotja a jórészt orosz ajkú Donyec-medencét. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a megszállók hevesen ágyúzzák Liszicsanszkot, és a város peremén lévő olajfinomító környékén több összecsapásra is sor került.

Telefonjával vette videóra beszámolóját egy ukrán rendőr, aki kollégáival és önkéntesekkel együtt folyamatosan a segélyszállítmányok szétosztásán és a civilek kimenekítésén dolgozik. Az orosz kézre került Szeverodonyeck után Liszicsanszk az utolsó olyan keleti település, ahol az ukránok még kitartanak. Elmondása szerint Liszicsanszk pokollá változott.

Ukrán rendőr: Liszicsanszk pokollá változott
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:49 0:00

Amit még érdemes tudni

Vendéglátósok: akár 50 százalékos áremelés is indokolt lenne (mfor.hu)

Bizonyos élelmiszerek már a duplájába kerülni a tavalyi év végéhez képest, ilyen az olaj és a csirkemell, amit a vendéglátók nem hatósági áron vesznek.

Felmondási idejüket töltik az Átrium munkatársai, nem tudják tovább tartani a színházat (Telex.hu)

A következő hetekben az Átrium utolsó előadásait láthatják a nézők, mert a színház szerint a „a kulturális kormányzat elköltötte a támogatási fedezetet, 12 milliárd forintot, az Átrium (és sok más független színház) nem kapott egy fillért se”.

Nem mutat olyan szépen a többlethalálozás, mint Rétvári Bence állítja (444.hu)

„Jól teljesített a magyar egészségügy, Magyarország az Európai Unióban is a koronavírus-járvány ellen sikeresebben védekező országok közé tartozik” – mondta Rétvári Bance, de az adatok mást mutatnak.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG