Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: bemutatták az uniós jogállamisági jelentést, az azeri-örmény konfliktus háttere, Putyin a vírustól legjobban óvott vezető


Három legfontosabb hírünk ma reggel: nem mond le az Európai Bizottság az alelnöke, hiába kéri a magyar kormány, a főváros már nem szólhat bele a Városliget átalakításába, távollétében hirdettek ítéletet Gruevszki volt macedón kormányfő perében.

A magyar ügyészség fellépése korlátozott a korrupciós ügyekben, a média sokszínűségét pedig a kormányközeli KESMA veszélyezteti – ez a két legtöbbször idézet mondat az Európai Bizottság szerdán bemutatott első jogállamisági jelentéséből. Az Európai Unió végrehajtó szerve minden tagországban elvégezte a vizsgálatot. Cikkünkből a magyar igazságügyi miniszter válaszát is megtudhatja. A bemutató alkalmából kameránk elé állt a dokumentumot összeállító bizottsági alelnök, aki visszautasította a magyar kormány követelését, hogy mondjon le, és figyelmeztetett, a független sajtó nem feltétlenül ellenzéki.

Fontos hét ez az európai jogállamiság szempontjából, letette esküjét első európai uniós főügyészként Laura Codruţa Kövesi, aki korábban a román Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) vezette. 2018-ban az akkori baloldali kormány hatalommal való visszaélésre hivatkozva felmentette tisztségéből. Kövesi hétéves mandátumát kezdi az Európai Ügyészség élén. Cikkünkben bemutatjuk, mi az általa vezetett testület feladata, ki működteti, és hogyan spórol euró milliárdokat?

Városiget: már nem dönthet a főváros

Rendeletben betonozta be a Liget-projektet a kormány: a jogi lépés után a Fővárosi Önkormányzat nem tudja egy szabálymódosítással megakadályozni új építkezések megindítását a Városligetben. A főpolgármester szerint ez ellentmond a budapesti választói akaratnak, a kormány a párbeszéd hiányára hivatkozik.

Városátépítési ellentétek vezetek Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő most lezárult második peréhez is. A vád szerint 2013-ban az akkori miniszterelnök utasítást adott arra, hogy tüntetők törjenek be a szkopjei fővárosi önkormányzatba és akadályozzák meg, hogy az ellenzék gátat vethessen a terveknek. Ebben bűnösnek találták a 2018-ban, máig tisztázatlan körülmények között Magyarországra menekített Gruevszkit, és nem jogerősen másfél év börtönbüntetésre ítélték távollétében.

Oroszország és Törökország között dőlhet el az azeri-örmény konfliktus, de nem valószínű, hogy az ellentét közöttük kibontakozó nyílt háborúhoz vezetne – mondta munkatársunknak a szakértő a Hegyi-Karabahban kialakult összetűzés hátterét feltárva. Zsigmond Benedek úgy látja, hogy három fő rétege van a kaukázusi helyzetnek, cikkünkből részletesen megismerheti ezeket.

A széltől is óvják Putyint

Ha már szóba került Oroszország: egyetlen állami vezetőt sem védenek úgy a koronavírus-fertőzéstől, mint Vlagyimir Putyint. Minden orosz tisztségviselőnek két hét karanténba kell vonulnia, ha személyesen szeretne találkozni az orosz elnökkel. Ez vonatkozik a miniszterekre is. A Kreml újságírói pedig elkülönítve élnek Moszkvában és Szocsiban.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG