Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Drasztikus átalakulás előtt a hazai egészségügy


A tüdőbelgyógyászati osztály folyosója a Kecskeméti Megyei Kórház Izsáki úti telephelyén a költözés előtti napon, 2014. október 1-jén
A tüdőbelgyógyászati osztály folyosója a Kecskeméti Megyei Kórház Izsáki úti telephelyén a költözés előtti napon, 2014. október 1-jén

Egészségügyi reform: megyénként egy kórház, megszűnő háziorvosi praxisok. Orbán titokban energetikai „közösségbe” tömörülne Szerbiával és Bosznia szerb felével Dodik szerint. Küzdelmes időszak következik nagyon sok faluban, miután több száz kispostát zárnak be.

Alapjaiban alakítaná át az egészségügyi rendszert az az indítvány, amelyet Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár terjesztett elő. Az átalakításról megindult a szakmai vita, de az államtitkár, úgy tűnik, nem veszi figyelembe a szakmai szervezetek bírálatait. Megszüntetnék a 1200 fő alatti háziorvosi praxisokat, ezzel párhuzamosan az alapellátási ügyeletet is teljesen átalakítaná a kormány.

A rendelési időn kívül az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) venné át az ügyeletek szervezését, és kevesebb helyen lenne elérhető az ügyelet. Az állam átvenné az önkormányzatoktól a járóbeteg-szakrendelőket, hogy jobban tudják integrálni azokat a megyei ellátórendszerbe. Minden megyében egy valódi kórház maradna, és jogilag minden városi kórház a központi, megyei irányító intézmény alá tartozna.

Orbán Boszniája

A köztévé szerb kisebbségi műsorában jelentette be Milorad Dodik, hogy energetikai ajánlatot kapott Orbántól. E szerint a boszniai Szerb Köztársaság, Szerbia és Magyarország „energetikai szolidaritási közösségbe” állna össze.

Elmondása alapján ezt úgy kell érteni, hogy a két és fél ország közösen lépne fel bizonyos energetikai ügyekben, illetve a boszniai Szerb Köztársaság áramot adna el Szerbiának és Magyarországnak, cserébe kőolaj és kőolajszármazékok jutnának hozzájuk.

Augusztus közepén egy magyar cég, a Lugos Renewables elismerte, hogy a boszniai szerb entitás villamos energiai nagy cége, az Elektroprivreda RS (ERS) titokban, nyílt pályázat nélkül eladta nekik a régió legnagyobb, trebinjei naperőműprojektjének hetvenszázalékos tulajdonrészét.

Az adásvétel Orbán 2021. novemberi boszniai látogatása és támogatási megállapodása után történt. A magyar állam idén anyagilag is elkezdte komolyan támogatni Milorad Dodikék kormányát, közvetlenül a helyi elnökválasztás előtt.

Energiaügyi minisztérium

Távozik posztjáról Palkovics László technológiai és ipari miniszter – erősítette meg a sajtóban már napokkal korábban megszellőztetett hírt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely bejelentette, amit a Szabad Európa már szintén megírt korábban, új energetikai minisztérium alakul Lantos Csaba vezetésével. Vitézy Dávid is távozik a kormányból.

A bejelentés szerint a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnik, Palkovics László pedig nem vállal új kormányzati tisztséget. Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor szerette volna meggyőzni Palkovicsot arról, hogy maradjon, akkor a TIM is megmaradhatott volna, de ez nem sikerült.

A megszűnő minisztérium feladatait szétosztják több minisztérium között:

  • az ipar a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz,
  • a közlekedés Lázár János építési és beruházási tárcájához,
  • a felsőoktatás Csák János kulturális és innovációs minisztériumához kerül.
  • Paks II. továbbra is a külügyi tárca, Szijjártó Péter hatásköre.

Postabezárások

„Mélységesen fel vagyok háborodva – mondta a nyugat.hu-nak Kranczné dr. Kovács Bernadett, Acsád polgármestere. November 2-án kapott levelet az önkormányzat a Magyar Postától, de abban csak annyi állt, hogy több postát bezárnak. – Még arra sem vették a fáradságot, hogy leírják, hogy a mi postánkat is bezárják” – tette hozzá. A listát végül megtalálták a Magyar Posta hivatalos oldalán.

A Vas megyei Acsád szociális otthonában 160 gondozott még nem tudja, hogyan jut majd hozzá a nyugdíjához. A Magyar Posta október végén bejelentette, hogy takarékossági okok miatt 210 településen 366 postát ideiglenesen bezár; Szombathelyen négyet, Kőszegen egyet és Vas megyében még kilencet.

Nehéz helyzetben

Jens Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy Oroszország célja a lehető leginkább megnehezíteni a tél átvészelését a megtámadott állam lakossága számára. „Nehezek lesznek az elkövetkező hónapok. Vlagyimir Putyin célja, hogy Ukrajna idén télen hidegben és sötétben maradjon” – mondta.

Leszögezte, hogy nem szabad alábecsülni az orosz hadsereget, annak ugyanis továbbra is jelentős kapacitások állnak rendelkezésére mind a létszámot, mind az eszközöket illetően.

Eközben William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a törökországi Ankarában találkozik Szergej Nariskinnel, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetőjével. Ez lesz az első megbeszélés a kémfőnökök között az ukrajnai háború kezdete óta.

A washingtoni Fehér Ház neve elhallgatását kérő szóvivője leszögezte, hogy a tisztségviselő nem folytat semmilyen tárgyalást és nem egyeztet az ukrajnai háború fejleményeiről vagy rendezéséről.

„Üzenetet ad át a stratégiai stabilitást érintő eszkaláció kockázataival, illetve azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel járna, ha Oroszország nukleáris fegyvert vetne be” – mondta.

Amit még tudni érdemes

Pankotai Lili távozik a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumból (Telex.hu)

Pankotai Lilit sok ember ismerte meg október 23-án, mikor az oktatás jövőjéért szervezett budapesti tüntetésen előadott egy általa írt slam szöveget, amiben trágár szavakat használt.

Újabb, 14 milliárdos luxusjettel repül a NER kedvenc autópályaépítője, Szíjj László (Átlátszó.hu)

A Mészáros Lőrinccel is jó kapcsolatot ápoló vállalkozó, Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa egy eddig nem ismert Bombardier 6000-rel járt üzleti úton az afrikai kontinensen.

Közép-ázsiai olajjal üzletelhet az Orbán-kormány egykori honvédelmi államtitkára (24.hu)

Ahogy jönnek az oroszokat sújtó szankciók, úgy bukkannak fel az olajkereskedők.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG