Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Egyre kevesebb fiatal diplomázik le Magyarországon


A Budapesti Corvinus Egyetem központi épülete 2012. október 31-én
A Budapesti Corvinus Egyetem központi épülete 2012. október 31-én

Egyre kevesebb a diplomás fiatal Magyarországon. A Lukoil elnöke a legújabb a titokzatos körülmények között meghalt orosz üzletemberek sorában. A magyar levélcsomagokat a Vajdasági Magyar Szövetség székhelyére vitte a Szerb Posta.

Az egyetemek visszakapják az állami oktatásirányítástól a jogot annak eldöntésében, hogy kit vesznek fel. A változtatások lényege kimondatlan, de egyértelmű: lejjebb viszik a belépési küszöböt a felsőoktatásba, ahová és ahol egyre kevesebben jelentkeznek és végeznek. A 25–34 évesek között nálunk a harmadik legalacsonyabb a diplomások aránya az EU-ban.

Varga Júlia, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete tudományos tanácsadója szerint a változtatások oka a közoktatás egyre rosszabb színvonala. „Javítani kellene a középfokú oktatás minőségét, kellene valamilyen közoktatáspolitika, mert nagyon nagy a baj” – mondta lapunknak a kutató.

Sok szakember attól tart, hogy a szelektív magyar közoktatás után politikai vagy a politika által kijelölt társadalompolitikai szelekció következhet a felsőoktatásban is.

Elindult a tanév, a Vörösmarty Mihály Gimnázium több tanára nem vette fel a munkát szeptember elsején. Polgári engedetlenségi akciókkal tiltakoznak az oktatási rendszerben uralkodó lehetetlen körülmények ellen. Egy fiatal osztályfőnököt kérdeztünk, bízik-e abban, hogy hatni lehet a döntéshozókra. Erről szóló videónkat itt nézhetik meg.

"Ha nem változik semmi, elhagyom a pályát" – a téren csöngettek be az iskola helyett
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:00 0:00

Moszkva és Zaporizzsja

„Mély sajnálattal jelentjük be, hogy Ravil Maganov súlyos betegség következtében elhunyt” – közölte a Lukoil szeptember 1-jén, néhány órával azután, hogy a helyi média olyan forrásokat és meg nem nevezett rendészeti tisztviselőket idézett, akik szerint az igazgatótanács elnöke kiesett az orosz főváros egyik kórházának ablakán, és meghalt. A Lukoil Oroszország legnagyobb magán-olajtársasága, és azon kevesek egyike, akik ellenzik a Kreml ukrajnai háborúját.

A dél-ukrajnai Zaporizzsja kormányhivatala közzétett egy videót, amelyen a hatóságok egy esetlegesen bekövetkező sugárszennyezésre készülnek. Az Európa legnagyobb nukleáris reaktoraként számontartott zaporizzsjai atomerőműhöz megérkeztek az ENSZ ellenőrei.

Zaporizzsjában sugárszennyezésre készülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

Európa legnagyobb atomerőművének helyzete továbbra is komoly aggodalomra ad okot a nemzetközi közösség számára. Az orosz és az ukrán erők még mindig egymást vádolják az erőműkörnyéki támadásokkal, ami növeli a lehetséges nukleáris katasztrófa miatti aggodalmakat.

A NAÜ szakértői az erőmű fizikai kárainak felmérésére, a biztonsági és védelmi rendszerek működőképességének ellenőrzésére, a személyzet körülményeinek értékelésére és sürgős biztonsági lépések elvégzése céljából utaztak a helyszínre.

Vajdasági levélszavazatok, sorkatonaság

Megbírságolták a Szerb Posta állami vállalat közérdekű adatokért felelős illetékesét, mert nem adta ki a törvényben meghatározott módon és határidőre, kire ruházta át a Magyar Postától kapott, az áprilisi választásokkal kapcsolatos választási csomagok kézbesítését.

A Vajdasági Magyar Szövetség – amely a Fidesz meghosszabbított vajdasági keze – korábban, a választás ideje alatt azt mondta, az aktivistáik viszik ki a leveleket. Amikor kiderült, hogy ez jogellenes, és az aktivisták még zaklatják is a szavazókat, a párt elnöke, Pásztor István már tagadta, hogy a pártaktivisták a postások. Azóta kiderült, hogy a Szerb Posta egyenesen abba az épületbe szállította a magyarok levélcsomagjait, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács irodái is vannak.

Európában tizennégy országban működik sorkatonaság, és három állam készül arra, hogy visszahozza. A magyar kormány nem gondolkodik rajta, legfeljebb politikai megmondóemberek nosztalgiáznak időnként a 2004-ben megszűnt sorkötelességről. Nyugalmazott tiszteket és a Honvédelmi Minisztériumot kérdeztük arról, mit mondana a sorkötelezettség mellett és ellen.

Amit még érdemes tudni

„Az előző válság óta nem tapasztalt jelenségek bukkannak fel a magyar hitelpiacon, komoly problémákkal néznek szembe a kisvállalkozások.” (G7.hu)

A vállalatok is kezdik érzékelni a szigorodó monetáris politika következményeit, növekszik az érdeklődés a devizakölcsönök iránt, a kkv-k kevesebb beruházással terveznek.

„Durván megnő egy szentesi társasház áramszámlája, mert telerakták a tetőt napelemmel.” (Rtl.hu)

Emiatt nagyfogyasztónak számítanak, és csak piaci áron kapják az áramot.

„A NER fontosabb volt, mint a kistérség, a beruházót sínre tették, a környék dugóba szorult.” (Népszava.hu)

Buszsávot avatott Dunaharasztiban a Palkovics-féle Technológiai és Ipari Minisztérium, bár inkább gondolkodnia kellett volna, hogy rájöjjön, talán nincs is rá szükség.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG