Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Emberiség elleni bűncselekmény lehet az ukrán pláza elleni orosz rakétatámadás


Tűzoltók pihennek a kremencsuki bevásárlóközpont romjai között, amelyet egy orosz rakéta talált el
Tűzoltók pihennek a kremencsuki bevásárlóközpont romjai között, amelyet egy orosz rakéta talált el

„Öt holttestet húztunk ki. Senkit sem találtunk életben” – mondta egy tűzoltó, aki az orosz rakétatalálatot kapott ukrán bevásárlóközpontnál kereste a túlélőket. Számok: a 400 forintos euró és a talán 16 százalékra is gyorsuló infláció határozott cselekvésre késztette a jegybankot: mától 7,75 százalék az alapkamat az egy évvel ezelőtti 0,6 százalék helyett. Tizenegy éve nem emelte a kormány az állami gondoskodásban élő gyerekek étkeztetésének fejkvótáját, ami naponta 684 forint. Legfontosabb híreinkből válogattunk.

A legalább tizennyolc halálos áldozatot követelő rakétatámadás után egy nappal a kétszázezer fős, a fronttól messze található közép-ukrajnai Kremencsuk városa gyásznapot hirdetett, miután a tűzoltók végeztek a romok eltakarításával.

A lerombolt kremencsuki bevásárlóközpontban meghalt áldozatok elszenesedett holttestét vizsgálják a háborús bűnök után nyomozók, miközben Ukrajna gyászolja a főügyész által emberiség elleni bűncselekménynek nevezett támadás halottjait.

Több mint ezren lehettek a bevásárlóközpontban, amikor orosz rakétatalálat érte.

A Szabad Európa stábja az élet vonatán forgatott, amelyen az Orvosok Határok Nélkül menekíti ki a sebesülteket Kelet-Ukrajnából. Kelet- és Nyugat-Ukrajna között folyamatosan közlekedik egy speciális, orvosi felszereléssel ellátott vonat, amely egy időben harminc súlyos sérült ellátására alkalmas. Van benne intenzív osztály, valamint teljes orvosi és ápolószemélyzet.

Az élet vonata: így menekíti ki a sebesülteket az Orvosok Határok Nélkül Kelet-Ukrajnából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:31 0:00

A világ leggazdagabb demokráciáinak vezetői egységesen támogatják Ukrajnát, „ameddig csak kell”, miközben az orosz invázió folytatódik. A G7-csúcs résztvevői kijelentették: nagy hatású lépéseket fognak találni arra, hogy korlátozzák a Kreml olajeladásokból származó és a háború finanszírozására fordított bevételeit.

Nincs pénz a gyermekekre

Az elmúlt tizenkét év alatt összesen 108 forinttal emelte a kormány az állami gondoskodásban lévő gyerekek étkeztetési normatíváját: 567 forintról 684-re. Ennyivel járul hozzá a hétezer állami gondoskodásban lévő gyerek napi ötszöri étkeztetéséhez. A gyermekvédelmi intézetek vezetői szerint ez semmire sem elég, trükközniük kell, hogy enni adhassanak a gyerekeknek.

Egy tavalyi ombudsmani jelentés szerint még a napi nyolcszáz forint sem elég egy gyerek etetésére. Az emberminisztérium egyetértett az ombudsman kritikáival, szerintük is emelni kellene az összeget, csak nincs miből.

Elértéktelenedett a forint

Ahogy a Szabad Európának nyilatkozó szakértők mondták, eljött a fordulat ideje: a jegybanknak el kell döntenie, hogy fontos-e számára az infláció elleni küzdelem és a forint árfolyamának stabilizálása. Ehhez egy combosabb kamatemelésre van szükség.

A jegybank mintha meghallotta volna a kritikákat, és tegnap egy lépésben 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. Ezzel párhuzamosan felhúzta az idei és a jövő évre várható inflációs előrejelzését – nehéz időszak következik.

Amit még érdemes tudni

„Rengeteg telefon érkezik betegektől légúti panaszokkal, a Covid-teszt közel az esetek felében igazolta is a fertőzést” (Népszava)

A háziorvosok azt tapasztalják, hogy újra nő a fertőzöttek száma, egy laborban pedig 5-ről 13,5 százalékra nőtt a pozitív tesztek aránya.

Gazdasági csoda: Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília milliárdos profitbányája még a Holdról is látszik (24.hu)

Brutálisan magas, 85 százalékos profitrátát ért el Rogán Cecília és Sarka Kata cége 2021-ben, ami azt jelenti, hogy százforintnyi bevételből 85-öt zsebre tudtak tenni, ez pedig a hazai médiapiacon igazi kuriózum.

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat (G7.hu)

Az uniós tagállamok tavaly 24 millió tonna gabonát szállítottak vasúton és közúton, nehéz lenne a húszmillió tonnás ukrán gabonát elszállítani, mert hiányzik a logisztikai kapacitás.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG