Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: ez történik az orosz tévében, ha valaki szembe megy a kormányzati narratívával


Olga Szkabejeva a 60 perc című talkshow műsorvezetője az állami Russia-1 televízió munkatársa.
Olga Szkabejeva a 60 perc című talkshow műsorvezetője az állami Russia-1 televízió munkatársa.

A finnek és a svédek szerint a kurdoknak is vannak jogaik, ezért vétózza meg Törökország a két skandináv nemzet NATO-csatlakozását. Az állam most tönkreteheti azokat, akik segítettek az Ukrajnából menekülőknek. Sztoriban – Brüsszel is kíváncsi a 35 éves autópálya-koncesszióra, a kormány titkolja a számításokat.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára úgy vélekedett, hogy minden bizonnyal gyorsan jóvá fogják hagyni a hagyományos semleges észak-európai államok csatlakozását. Recep Tayyip Erdoğan török elnök azonban világossá tette, hogy megvétozza a finnek és svédek csatlakozását a NATO-hoz. A jelenleg harminc országot tömörítő katonai szervezet minden tagja vétójoggal rendelkezik a bővítés kérdésében. Ankarának az nem tetszik, hogy a skandináv országok kiállnak a kurdok jogai mellett.

Különvélemény

Mihail Hodarjonok nyugalmazott ezredes és ismert védelmi szakértő az orosz állami narratívától markánsan eltérő, az orosz katonai helyzetet sokkal borúsabban látó véleményt fogalmazott meg a helyi köztévében. Két nappal később visszament, hogy elmondja, hogy már teljesen más a szakmai véleménye. Hodarjonok ezúttal már ugyanúgy látta a helyzetet, mint az orosz közmédia többi szakértője.

A Szabad Európa öt orosz városban kérdezett helyieket arról, hogy szerintük hogyan kellene elkölteni a pénzt, amibe az ukrán háború kerül. Volt, aki szerint iskolákat kéne építeni, és emelni a tanárok bérét, mások inkább a nyugdíjakat rendeznék, de voltak, akik bíznak az elnökükben és a különleges katonai művelet sikerében, ezért költenének a háborúra is.

Nyugdíjra vagy háborúra? – Mire kellene költeni az ukrán háborús pénzeket az oroszok szerint?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:21 0:00

Soros-adó, titkok

Az elmúlt tizenkét évben az Orbán-kormányok feltűnően gyakran az adórendszeren keresztül próbáltak leszámolni politikai ellenfeleikkel, vagy megszerezni a számukra vonzónak tartott céget.

A magyar állam még politikai termékként hozta be a Soros-adót, csakhogy most szinte minden civil szervezet és egyház az alanyává vált, akik segítették az Ukrajnából menekülők áttelepedését az EU-ba. Másfél hónapig üldöztük a NAV-ot, hogy árulják el, ki ellen terveznek a beígért szigorral fellépni. A végén közölték: lehet, hogy ez ügyben soha semmilyen tájékoztatást nem adhatnak.

A jogerős bírósági döntés ellenére sem hozták még nyilvánosságra azokat az adatokat, amelyek alátámasztanák, miért jó az, hogy 35 évre koncesszióba adja a teljes hazai gyorsforgalmi úthálózatot az állam. Nyertes már van, és a média ismét Mészáros Lőrincet emlegeti. Kollégánk elmondja, miért.

Sztoriban – Brüsszel is kíváncsi a 35 éves autópálya-koncesszióra, a kormány titkolja a számításokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:12:31 0:00

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG