Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ha lesz is megegyezés az uniós pénzekről, maradhat a jogállamisági eljárás


Orbán Viktor Ljubljanában, a szlovén fővárosban 2021. október 6-án (képünk illusztráció)
Orbán Viktor Ljubljanában, a szlovén fővárosban 2021. október 6-án (képünk illusztráció)

Nem tűnik reális opciónak, hogy Brüsszel megszüntesse a magyar jogállamisággal kapcsolatos eljárást. Észak-Koreától vásárolhat rakétákat és lőszereket Oroszország. Orosz oligarchák miatt blokkolná a magyar kormány egyes uniós szankciók meghosszabbítását. Nem egyeztetett a kormány a csalás ellen küzdő civilekkel arról, hogy együtt üldöznék a korrupciót.

A magyar kormány kilátásba helyezte, hogy nem járul hozzá az Európai Unió egyes, Oroszországgal szembeni szankcióinak meghosszabbításához, amennyiben nem törlik erről a feketelistáról három orosz oligarcha nevét – közölték diplomáciai források.

A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy Aliser Uszmanovról, Pjotr Avenről és Viktor Rasnyikovról van szó, akik ellen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el a közösség.

A célzott büntetőintézkedések érvényességét félévente terjesztik ki, a következő határidő szeptember 15. Az EU-tagállamok képviselői szeptember 7-én vitatják meg a kérdést. A feketelista jelenleg 1217 magánszemély és 108 szervezet nevét tartalmazza, a hosszabbításhoz teljes egyhangúságra van szükség.

Pénz és korrupció

Sebes léptekkel közeleg az egy hónapos határidő vége, amikorra az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia arról, hogy pénzügyi intézkedéseket javasol-e a tanácsnak a Magyarország ellen folyó jogállamimechanizmus-eljárás keretében.

A Szabad Európa által megkérdezett források többsége úgy látja, hogy az Európai Bizottság még abban az esetben sem szüntetheti be szeptember 21-i ülésén az eljárást, ha különben a magyar kormány nagyjából-egészében orvosolná a testület által jelzett problémákat.

Nevük mellőzését kérő források szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a bizottság azt javasolja majd a tagállamokból álló tanácsnak, hogy a kormányzati ígéretek teljesítésére vonatkozó feltételekhez kösse a pénzügyi szankciók sorsát.

Eközben a kormány mindent megtesz – legalábbis látszólag – annak érdekében, hogy hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. Több milliárd euró a tét és az, hogy tud-e a kabinet olyan garanciákat adni Brüsszelnek, amellyel valóban fel lehet lépni a hazai korrupció ellen.

A kabinet vállalta, hogy kormánytól független szervezetekkel létrehoz egy antikorrupciós munkacsoportot, sőt még egy hatóság megalapítása is terítéken van. A korrupció ellen küzdő civil szervezetekkel azonban nem egyeztetett erről.

Észak-Korea, Magyarország

Az amerikai hírszerzés értesülései szerint az orosz kormány rakéták és tüzérségi lövedékek millióit szerzi be éppen Észak-Koreából az ukrajnai háború támogatása érdekében.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő kiemelte: az, hogy Moszkva a nemzetközi porondon szinte teljesen elszigetelt, sztálinista diktatúrához fordul, jól mutatja, hogy „az orosz hadsereg továbbra is súlyos ellátási hiánnyal küzd Ukrajnában, részben a szankciók és az exportellenőrzés miatt”.

Az elsőként a The New York Times című lap által ismertetett titkosszolgálati jelentésben arra is kitértek, hogy Oroszország a jövőben további észak-koreai katonai felszereléseket vásárolhat.

Az Egyesült Államok a napokban közölte, hogy a Kreml pilóta nélküli repülőgépeket szerzett be Irántól augusztusban. A Fehér Ház ugyanakkor arról számolt be előző héten, hogy műszaki problémák léptek fel ezeknél a drónoknál, amelyekből több százat terveznek vásárolni.

„Az egy dolog, hogy a hatalom a hozzá közelebb álló dolgokat jobban támogatja. Amivel gond van, az az, hogy teljes mértékben hiányzik az élni hagyás a mai magyar (kultúr)politikából” – mondta Alföldi Róbert lapunknak.

A Jászai Mari-díj mellett több mint negyven díjjal és elismeréssel kitüntetett színész és rendező, akit legutóbb a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának is megválasztottak, havi 30-32 előadásban játszott ugyan az elmúlt évadban, de a rendezés, ami szintén fontos számára, ahogy mondta, kikopott.

Az idei évadra a Budaörsi Latinovits Színházba hívták direktorként. Az interjúban szóba kerülnek még az országgyűlési választások, a manipuláció, Trianon és a magyar folklór, valamint az ukrajnai háború is.

Amit még érdemes tudni

London helyett Óbudán írták a Habony-féle „nemzetközi hírügynökség” híreit (atlatszo.hu)

Megtévesztő a Fidesz-barát sajtóba több ezer hírt szállító „nemzetközi hírügynökség” tevékenysége.

Egyre biztosabb: a kilencvenes évek óta nem látott drágulás tart Magyarország felé (portfolio.hu)

A lap által megkérdezett elemzők átlagosan 15,7 százalékos áremelkedést várnak augusztusra.

A kamatemelések miatt hatalmas büntetés vár azokra, akiknél nem születnek meg a csokos gyerekek (24.hu)

Tízmillió forint összegű támogatás mellett a büntetés a jegybanki alapkamat ötszöröse, ami ez idő szerint majdnem hatvan százalék.

Szép napot!
Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG