Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a csődökhöz vezethet a hipa megfelezése


A legfontosabb híreink kedd reggel: a csőd szélére sodorhat egyes önkormányzatokat a hipa kormányzati megfelezése, továbbra is kérdéses a közművelődésiak béremelésének fedezete, Szentestére feloldják a kijárási korlátozásokat itthon.

Igazolták az aggodalmakat a Szabad Európa által megkérdezett önkormányzati vezetők: az iparűzési adó kormányzati megfelezése számos önkormányzatot azonnal a csőd szélére sodor, hiszen ez az egyik legfontosabb bevételük. A kormány egyedi döntéseitől függ majd, hogy melyik nagyvárost akarják ezután megmenteni. A kormányfő a válságra hivatkozva jelentette be, hogy jövőre a kis- és középvállalkozások és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját a felére csökkentik.

A közművelődési dolgozók szakszervezete továbbra is a beígért béremelések törvényi és anyagi fedezetét várja a kormánytól. Az érdekképviselet az emberi erőforrások miniszterének karácsonyi üdvözletére reagálva emlékeztette a kormányzatot a korábbi ígéretére. Elvett közalkalmazotti státuszukért cserébe a közgyűjteményekben és a közművelődésben dolgozók a mai napig várnak a januárig visszaamenően érvényes hat százalékos fizetésemelésre. A fedezetet az önkormányzatoknak kellene biztosítaniuk, ők erre azonban továbbra sem kapnak címzett forrást.

Zavaros vizek

Nem látni tisztán egyelőre a Norvég Alap és Magyarország megállapodásának részleteit sem. Az északi ország budapesti nagykövetsége jelentette be a Facebookon, hogy egyezség született Norvégia és Magyarország között az EGT Alapok, köztük a Norvég Alap felhasználásáról. Sem a norvég követség, sem az ITM által kiadott közleményből nem derül ki, hogy hogyan oldódott meg az az alapkonfliktus, azaz a Civil Alap támogatásainak elosztásáról dőntő konzorcium kiválasztása.

Továbbra is dolgoznak a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba került olajszennyezés eltávolításán. A környéken több mint 1800 négyzetmétert több centiméter vastagon betakart az olaj. Szombaton csaknem 230 000 kilogramm veszélyes hulladékot vittek el ártalmatlanításra a területről. Közben vannak, akik a saját szakállukra irtják a nádast.

Felfüggesztik a kijárási korlátozást Szentestére

Hirtelen komolyan csökkent az azonosított betegek száma, ma 1238 új koronavírusos megbetegedést regisztrált az állam. A vasárnapi, még majdnem háromezer új megbetegedéshez vagy a több mint négyezer fős szombati bejelentéshez képest a hétfői adat is visszaesett durván kétezerre. 180 új, azonosítottan közvetlenül a koronavírus miatt történt halálozást is bejelentettek. Így már a 8500-at közelíti a koronavírus miatti halálozás Magyarországon.

A védekezéssel kapcsolatos hír, hogy Szenteste nem lesz kijárási tilalom. A korlátozás felfüggesztése egyetlen estére szól, vagyis december 25-től visszaáll a most érvényes korlátozás. Az enyhítést bejelentő miniszterelnök arról is beszélt, hogy a járvány miatti készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad. Szerinte könnyebb szakaszok talán lesznek az első adag vakcina után, majd az oltóanyag tömeges megérkezését követően, "de mire visszaáll minden a normális kerékvágásba, az legalább egy teljes esztendőt elvisz majd".

Végül infografikánkat ajánlom figyelmébe: elhozza-e a képeslapok reneszánszát a járvány? A lezárások és rokonlátogatási tilalmak miatt visszatalálunk-e ehhez a hagyományos üdvözletküldési formához?

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

XS
SM
MD
LG