Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: már a Mol is arra figyelmeztet, hogy üzemanyaghiány lehet augusztusban


Töltőpisztolyok egy budapesti benzinkúton 2022. május 31-én.
Töltőpisztolyok egy budapesti benzinkúton 2022. május 31-én.

Az országban jelenleg relatív üzemanyaghiány van, spájzolni kellene a Mol elnök-vezérigazgatója szerint. Megkapta Demecser önkormányzata a pénzt, papíron elköltötték, de kiderült, hogy biztosan nem csak arra, amire kapták. Családokat szakít szét a háborúval kapcsolatos véleménykülönbség Oroszországban.

Demecser önkormányzata még 2020-ban kapott a Start Programban csaknem 160 millió forintot, amelyben azt is vállalták, hogy járdát csinálnak, utat kátyúznak és különféle betonelemeket készíttetnek a közmunkásaikkal.

Csakhogy kiderült: hiába vásároltak alapanyagot a munkákhoz, azok többnyire nem készültek el, ennek ellenére sikeresnek nevezték a kormányhivatal felé a programot.

Önkormányzati képviselők szerint a pénz egy része szőrén-szálán eltűnt, a város a munkákhoz sosem vásárolta meg az alapanyagokat, ezért fiktív számlákat nyújthatott be az önkormányzat a kormányhivatalnak, ami ezért a támogatás egy részét visszaköveteli. Az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt a NAV is nyomoz.

Üzemanyaghiány és felmondott adóegyezmény

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója úgy véli, már messze túl van azon a ponton Magyarország, amikor a 480 forintos üzemanyagár-sapka tartható. A Mol tartósan magas üzemanyagárra készül. Hernádi Zsolt az ATV Heti Napló című műsorban egyebek között arról beszélt, hogy a Mol százhalombattai finomítójában augusztusban részleges karbantartás lesz, ekkor a finomító 65 százaléka állni fog.

A Mol pozsonyi finomítója most áll, július 20-án indul újra, miközben az OMV schechati finomítója leállt, csökken az Európába tartó orosz olajexport, az ukrán finomító-kapacitás pedig megsemmisült.

Mint Hernádi Zsolt fogalmazott, mindezek miatt jelenleg relatív üzemanyaghiány van Magyarországon, ami azt jelenti, hogy az országnak most spájzolnia kellene, de a tartalékolás a fenti okok miatt nem megy a megfelelő ütemben, így csak a szükséges mennyiség egyharmad áll rendelkezésre. Ezért, mint mondta, kérniük kell az állami stratégiai készlet egy részének felszabadítását, amit később vissza kell tölteni.

Évekig tárgyaltak a globális minimumadóról, ami Magyarországnak alig ártott volna. A kormány hirtelen mégis megvétózta azt Brüsszelben. Erre az amerikaiak most felmondták a Magyarország és az Egyesült Államok között 43 éve fennálló adóegyezményt. A minimumadós magyar vétó miatt, az USA felmondta az 1979-ben kötött adóegyezményt.

Ukrán háború

Az ukrajnai háború hatásai messze túlmutatnak az országhatárokon. Oroszországon belül a háború két kibékíthetetlen táborra osztotta a társadalmat: azokra, akik ellenzik, és azokra, akik támogatják azt, amelyet a Kreml utasítása szerint „katonai műveletnek” kell nevezni.

Február 24. óta sok család tagjai közé vert éket a vélemények különbsége: szülők szakították meg a kapcsolatot gyermekükkel, férjek feleségükkel, testvérek egymással.

Családokat szakít szét a háborúval kapcsolatos véleménykülönbség
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:08 0:00

Közeledik a háború Ukrajna „kifestett falujához”. A petrikivkai festők folytatják mesterségüket, miközben rakéták csapódnak be Kelet-Ukrajnában. A város történelmi műgyűjteményét közben biztonságba helyezik. A kelet-ukrajnai Petrikivka múzeumában egy terem üresen áll.

Oroszország február 24-i inváziója előtt az épületben a térségben egyedülálló műkincseket őriztek, de most a múzeum kurátora szerint a festményeket titkos helyre szállították, hogy biztonságban legyenek.

A cukorkák színvilágára emlékeztető stílusról eredetileg úgy tartották, hogy elűzi a gonosz szellemeket és biztosítja a termékeny, szeretettel teli családi tűzhelyet. 2013-ban a művészeti forma felkerült az UNESCO kulturális örökségének listájára.

Amit még érdemes tudni

Az Uber kiszivárgott irataiból kiderül, hogyan nyitnak meg lobbisták ajtókat az Orbán-kormányban (Telex.hu, Direkt36.hu)

Az egyik lobbista egy Sárdi Tamás nevű férfi volt, akinek kiterjedt kormányzati kapcsolatai voltak, és abban az időben üzleti kapcsolatban állt például Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével.

Rejtély, kihez került a Felcsút-szponzor építőipari cég közel 9 milliárd forintja (G7.hu)

Hatalmas nyereségéből hatalmas profitot fizetett a Soltút Kft., a pénz nagy része azonban néhány cégjogi ügylet eredményeként lényegében akárkihez kerülhetett.

Le Figaro Prágából: Szétszakadt a Visegrádi Csoport (HVG.hu)

Betett az Ukrajna elleni orosz invázió a visegrádi négyek kooperációjának - állapította meg a Le Figaro, amit a HVG szemlézett.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG