Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Megadóztatják a Mol leányvállalatának olcsó orosz olajból származó extraprofitját


Rájár a rúd a Molra. A képen, amikor 2022. április 2-án benzinkutasok tüntettek a hazai olajtársaság ellen
Rájár a rúd a Molra. A képen, amikor 2022. április 2-án benzinkutasok tüntettek a hazai olajtársaság ellen

Elfogadta a szlovák kormány a Mol tulajdonában álló Slovnaft harmincszázalékos különadóját. A hazai korrupció miatt maradhat ki Magyarország abból az EU-s programból, amely az orosz energiától való függetlenedést célozza. Nem tudják a bajaiak, mit hoz nekik a megyei jogú városi rang, amelyet májusban kapott meg a település.

Háború

Oroszország közlése szerint majdnem ezer ukrán harcos adta meg magát az Azovstal acélgyárban, a Mariupol déli kikötővárosban lévő utolsó ukrán erődítményben. 694 ukrán harcos adta meg magát az elmúlt 24 órában az Azovstalban, köztük 29 sebesült katona – közölte Igor Konaszenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán.

A sebesültek közül sokakat busszal szállítottak a szakadárok ellenőrzése alatt álló területekre május 16-án.

Nem tudni, mi lesz a Mariupolból elszállított ukrán katonákkal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:00 0:00

Különadó

Sikerült megegyeznie a szlovák kormánykoalíciónak, júniustól jöhet a harmincszázalékos különadó a Mol helyi leányvállalatára, a Slovnaftra. A Mol ugyanis a szokásos profitján túl napi két-hárommilliárd forintot kereshet épp az ukrajnai háború miatti orosz olajáresésen. A szlovák kormány ennek az extra haszonnak elkérné nagyjából a tizedét, és egy szociális csomagot finanszírozna belőle.

Magyarország kimarad?

Az Európai Bizottság Brüsszelben bemutatta a REPowerEU nevű csomagját, amelynek célja, hogy az EU 2027-ig függetlenné váljon az orosz energiától. 210 milliárd eurót fog fordítani az unió erre, amelynek több mint fele a megújuló energiaforrások fokozottabb és hatékonyabb felhasználása. Magyarország számára jelenleg csak korlátozottan elérhetők a források, a helyreállítási alap korrupció miatti blokkolása ugyanis erre is kihatással van, a pénzek egy része innen érkezne.

Bajai körkép

Nincs ember Baján, aki tudná, milyen előnyökkel jár, hogy a település – a választási kampány hozadékaként – megyei jogú várossá avanzsált. Merthogy májustól a 33 ezer lelkes Duna-parti város elnyerte ezt a titulust. Amúgy Baja ellenzéki vezetése továbbra is azt szeretné, ha a város a Bács-Kiskunból kiszakadó önálló Bács megye fővárosa lehetne. Az viszont kérdés, hogy a kormányerők nem tesznek-e kísérletet a városvezetés megbuktatására.

Nem lesz népszavazás

Elkaszálta az Alkotmánybíróság (AB) szerdán az ellenzék népszavazási kezdeményezését a Fudan Egyetem és az álláskeresési járulék ügyében. A tájékoztatás szerint a testület Alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette a Kúria két korábbi végzését, amelyekkel hitelesítették a népszavazási kérdéseket.

Mint írták, a Fudan Egyetem ügyében nemzetközi szerződés, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG