Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: megszavazott orvosi béremelés, jogsértő volt a CEU elüldözése és fotókon a brit haditengerészek hétköznapjai


A három legérdekesebb cikk szerda reggel: megszavazta a parlament az orvosok béremelését; az EU szerint jogsértően üldözte el a magyar kormány a CEU-t és erőszakba torkollottak a tüntetések Kirgizisztánban.

Orvosi fizetésemelés – a pénz nem minden

Egyhangúlag fogadta el a parlament az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, ami jelentősen emeli az orvosok alapbérét és leszámolna a hálapénzzel. Az általunk megszólaltatott külföldön és itthon élő orvosok egyetértenek abban, hogy a pénz nagyon fontos, de nem minden.

Utánanéztünk annak is, miért mennek el külföldre dolgozni a fiatal magyar orvosok. A válaszok között a pénzen kívül olyanok szerepeltek, mint a hierarchikus viszonyok, vagy az általános szólás- és véleményszabadság visszaállítása.

CEU-ítélet és európai jogállamiság

Az Európai Bíróság kimondta, szembemegy az uniós joggal az a 2017-es magyar törvény, ami alapján a CEU-nak Bécsbe kellett végül költöznie. Az ítélet szerint Magyarországnak a lehető leghamarabb meg kell változtatnia a jogsértő szabályozást.

„Most arra van szükség, hogy a politikusok fogják be a szájukat a jogállamiság értékelésénél. Ez a bírák és a független intézmények dolga” – mondta az Euronews magyar adásának Manfred Weber. A Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője szerint jogállami garanciák nélkül nem lesz uniós költségvetés.

Tüntetések és háború

Erőszakba torkollottak a tüntetések Kirgizisztánban, amikor tömegek vonultak az utcára a vasárnapi parlamenti választásokat követően. A választás eredményét visszavonták.

A rendőrök vízágyúval, gumilövedékkel és könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget. Képgalériánkban az is látszik, amint a tüntetők megrohamozzák a kirgiz Fehér Házat.

Folytatódnak a szeptember végén kiújult összecsapások Azerbajdzsán és Örményország között. Videónkon megtámadott azeri és örmény civil célpontok is láthatók.

Fotókon a brit haditengerészek hétköznapjai

Végül a BBC fotóit ajánljuk, melyeken a brit királyi haditengerészet díját elnyerő Kyle Heller képein a katonák és családjaik hétköznapjaiba pillanthatunk be. „Az élet itt soha nem unalmas, az ember mindig ott van a dolgok közepében, a történelem nagy pillanataiban” – nyilatkozta a fotós a brit közszolgálati médiumnak.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG