Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán Viktor az infláció leszorításáról, a szankciók elhibázottságáról beszélt évértékelőjében


Orbán Viktor évértékelője a budapesti Várkert Bazárban 2023. február 18-án
Orbán Viktor évértékelője a budapesti Várkert Bazárban 2023. február 18-án

Jön a vármegyebérlet, marad az árstop – megtartotta évértékelőjét Orbán Viktor. Hétfőn kezdődnek a sztrájktárgyalások a kormány és az ápolók között. Második külügyminiszterré vált Novák Katalin.

A Várkert Bazárban tartott miniszterelnöki évértékelő beszédnek két központi vonulata volt: a háború és az infláció. Míg 2022 a legnehezebb volt, addig 2023 a legveszélyesebb lesz a rendszerváltás óta – hangsúlyozta Orbán Viktor, ígéretet téve arra, hogy az év végére egy számjegyűre fogják lefaragni az áremelkedés mértékét.

A kormányfő közölte: addig marad az árstop, amíg az infláció csökkenő pályára nem áll, és folytatódik a rezsicsökkentés, a keleti országrész felzárkóztatása is, valamint lesznek újabb családtámogató programok, mint az idén a 30 év alatti anyák személyijövedelemadó-mentessége. Illetve már tényként beszélt a decemberben megszellőztetett vármegyebérlet bevezetéséről. Erre, mint mondta, május 1-jétől kerül sor, a bérlet buszra és vonatra is érvényes lesz havi 9450 forintért. Lesz országos változata is, az 18.900 forintba fog kerülni.

Második külügyminiszterré vált Novák Katalin

Csak Szijjártó Péter külügyminiszter végez komolyabb nemzetközi diplomáciai tevékenységet Novák Katalinnál – derül ki összesítésünkből. Áder János hasonló aktivitása a töredéke volt utódjának, de Orbán Viktoré sem mérhető a köztársasági elnökéhez.

Novák Katalin elnöki tevékenységének nagyon hangsúlyos része a nemzetközi diplomácia, ráadásul a jelek szerint kialakult egyfajta jó rendőr-rossz rendőr felállás: míg Szijjártó Péter külügyminiszter nyíltan kritizál egyes szövetséges államokat, és utazik el az Ukrajna elleni újabb orosz offenzíva kezdetekor a Putyin-szövetséges Belaruszba, addig Novák Katalin megpróbálja szelídebb arcát mutatni.

Hétfőn kezdődnek a sztrájktárgyalások a kormány és az ápolók között

Most lesz az egyeztetések első fordulója az egészségügyi államtitkárság és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) között. Az érintettek csak júliusban kapnak béremelést, amelynek mértékével nem elégedettek, és sok más problémájuk is van, ezért döntöttek a tiltakozás mellett. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint is aggasztóan leszakadt az ápolók bére az orvosokétól, ezért felgyorsult a pályaelhagyás.

Az akkugyárak árnyékában

Állandó, elviselhetetlen zaj, az akkumulátorgyártáshoz használt oldószerrel szennyezett kútvíz, sorozatosan megsértett környezetvédelmi, tűzrendészeti és katasztrófavédelmi szabályok, elértéktelenedett ingatlanok. Ezt tapasztalják azok, akik már megépült akkumulátorgyár mellett élnek. A kormány viszont sok tízezer új munkahelyet és gazdasági versenyelőnyt lát abban, hogy Magyarország 2030-ra a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója és ötödik legnagyobb exportőre lesz. Hol van az igazság? Milyen előnyei és milyen hátrányai vannak ezeknek az államilag jócskán megtámogatott beruházásoknak? Ezeket a kérdéseket jártuk körbe a Szabadonban, a Szabad Európa tényfeltáró magazinjában.


Ukrajnában ismét téma a korrupcióellenes kampány. Lesz belőle valami?

Egy olyan időszakban, amikor Oroszország támadása miatt a nyugati támogatás egzisztenciális kérdéssé vált Ukrajna számára, Volodimir Zelenszkij elnök gyorsan reagált a korrupciós vádakra, és az egy éve tartó orosz invázió kezdete óta a legnagyobb átszervezést hajtotta végre. Ennek során magas rangú tisztviselőket bocsátott el. Vajon ez a valódi változás előjele?

Öt hónap pokol egy csecsen börtönben: egy túlélő beszámolója

Egy Instagram-poszthoz fűzött komment vezetett ahhoz, hogy Muszlim egy csecsenföldi börtön poklába került, ahol elmondása szerint őt és más rabokat is vertek és kínoztak. Öt évvel megpróbáltatásai után meséli el, min ment keresztül, és miért.

„Annyira megvertek, hogy nem tudtam felállni. A csupasz padlón aludtunk, tulajdonképpen egymás hegyén-hátán. De mégis minden reggel megvertek minket” – mondta.

Amit még tudni érdemes

Fontos részlet derült ki a titkos magyar–orosz gázszerződésről (G7)

Az orosz földgáz az európai uniós országok közül továbbra is hazánkba érkezik a legdrágábban, ráadásul magyar sajátosság, hogy minél magasabb az ár, annál többet veszünk.

Akkumulátorgyártás: az iparág, amelynek az útjából eltakarítják a törvényeket (Telex)

A lap cikksorozatának harmadik része a magyar akkugyárakat körülvevő intézményi környezetet és a társadalmi ellenállás lehetőségeit mutatja be.

Magyarországra érkezett a kínai külügyminiszter (444)

Orbán Viktor miniszterelnök magánvacsorán fogadta Vang Jit, aki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is tárgyalni fog.

Szép napot!

A Szabad Európa budapesti irodája

XS
SM
MD
LG