Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: politikai ügy-e a CEU sorsa, megfeneklő roma stratégiák, Kína romló nemzetközi megítélése


Három legfontosabb hírünk kedd reggel: ellentmondott a kormányszóvivő a miniszterelnöknek, hiányoznak a szankciók és az érdekérvényesítés a roma stratégiákból, amikor pénzt kellene adni, eltűnnek az Erasmus támogatói.

A kormányfővel keveredett ellentmondásba Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. A Financial Times-nak írt véleménycikkében azt állítja, hogy az egyetem elküldésének semmilyen politikai indíttatása nem volt és Soros György személyéhez se volt semmi köze. Munkatársunk összegyűjtötte Orbán Viktor 2017-es nyilatkozatait, amelyekben például „politikai mellékhadszíntérnek” nevezte az egyetemet.

A rosszabb anyagi helyzetben élőknek is elérhetővé kellene tenni az Erasmust – mondta a Szabad Európának adott interjúban Petra Kammerevert EP-képviselő. A Kulturális és Oktatási Bizottság (CULT) korábbi elnöke, szociáldemokrata politikus úgy tapasztalta, a szavak szintjén mindenki támogatja az elképzelést az EU-ban, de amikor pénzt is kellene adni, hirtelen kihátrálnak.

Megfeneklő roma stratégiák

Bár Magyarország “erős törvényi keretek” alapján támogatja a nemzeti kisebbségeket, fontos foglalkozni a roma polgárok által az élet szinte minden területén – az oktatásban, a munka világában, a lakhatásban és egészségügyi ellátásban - tapasztalható strukturális nehézségekkel – figyelmeztet az Európa Tanács hétfőn kiadott kisebbségi jelentése. A szankciókat és az érdekérvényesítés hiányát említette a roma közélet két ismert szereplője, amikor beszámoló értékelésére kértük őket.

Pénzügyi elszámolási probléma vezetett Bogdán László cserdi polgármester öngyilkosságához – állítja a család ügyvédje. A 444.hu vette észre Visegrády Zoltán Facebook-bejegyzését, amelyben a jogász azt írja, a politikus búcsúlevelet hagyott hátra, ebben meg is nevezett valakit, aki összefüggésbe is hozható ezekkel az ügyekkel, miközben a rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

Hozott is, vitt is a gazdaságból a járvány

Fél évvel a koronavírus-járvány kitörése után már látszanak a hazai gazdaság átalakulásának határozott körvonalai. A beutazókra épülő turisztikai szolgáltatások hánykolódása mellett a belföldi vendégforgalom szárnyra kapott. A bankkártyás fizetésekből látszik, hogy bulizás helyett barkácsolással töltik a magyarok a szabadidejüket, az energiafogyasztás bővült, és az ipari beruházások visszatérésére is van példa. A kedvező folyamatok mellett néhány nyugtalanító jelenség azonban megmaradt, ilyen az élelmiszerfogyasztás változása – derül ki a Telex.hu elemzéséből.

Végezetül érdemes megnézni infografikánkat, hogyan romlott Kína megítélése az elmúlt években a tehetősebb országokban.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG