Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Putyin különleges vonaton, titkos vasúti hálózaton utazgat


Vlagyimir Putyin orosz elnök és Tarja Halonen finn miniszterelnök egy vonaton 2010. december 10-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Tarja Halonen finn miniszterelnök egy vonaton 2010. december 10-én

Magyar mentő a törökországi földrengésről: „Ez maga a borzalom, még egy szakmabelinek is az.” MOSZ: Nem méltó egy orvoshoz, ahogy az ügyeleti szerződés aláírására próbálják rábírni őket. Putyin különleges vonaton, titkos vasúti hálózaton utazgat – állítják orosz oknyomozó portálok. „Hány hülye van még?” – kérdezte a magyar uniós biztos az Európai Parlamentben.

Oknyomozó újságírók szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt hónapokban főként egy különlegesen megépített páncélvonattal utazott, és titkos vasúthálózatot építettek ki számára lakóhelyei közelében. A Projekt című internetes oknyomozó portál február 14-én közölte, hogy az elmúlt években vasúti síneket fektettek le és titkos állomásokat építettek Putyin rezidenciái mellett.

A Projekt azt állítja, hogy a tudósítói által tavaly ősszel felfedezett állomáson helikopterleszállóhely található, és a területet erősen őrzik. A portál szerint a titkos állomás és a hozzá vezető vasútvonalak 2019-ben épültek.

A vonat páncélozott – áll a riportban, hozzátéve, hogy Putyin 2021 második felében kezdte használni, amikor az orosz erők Ukrajna megtámadására készültek.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin különleges vonaton, titkos vasúti hálózaton utazgat – állítják oknyomozó portálok

Bekapcsolt mikrofon

Várhelyi Olivérnek bekapcsolva maradt a mikrofonja, amikor elszólta magát, hogy a DK azonnali lemondását követeli. A magyar biztosnak nem felhőtlen a viszonya az EP-vel, korábban már egy állásfoglalásban is bírálták.

Kedd délután Várhelyi Olivér magyar uniós biztost faggatták a vele szemben megfogalmazott kritikákról, illetve a nyugat-balkáni bővítésről az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. A vita nem volt különösebben heves, a néhány megfogalmazott, vele szembeni kritikára Várhelyi kiegyensúlyozott, higgadt válaszokat adott. Azonban amikor az utolsó képviselőnek is megadta a feleletet, és leült, akkor jól hallhatóan elhangzott a kérdés: „Hány hülye van még?”

Szelektálni kell

„Az utolsó 48 óra volt elég kemény, de már minden rendben” – mondta a Szabad Európának a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mezősi Tamás a Baptista Szeretetszolgálat 18 fős csapatának tagjaként hat napon át kutatott túlélők után a törökországi Antakya városában.

Azt mondja, a romok, a pusztítás látványára fel lehet készülni az évek során. Amire nem lehet felkészülni, az a hatalmas emberi szenvedés, ami elsősorban a még reménykedő vagy már reményt vesztett emberek tömegéből sugárzik.

„Az eszköz- és az erőhiány miatt volt nekünk is részünk abban, hogy tudtuk, hogy ott van valaki, még beszélni is tudtunk vele, de ott kellett hagynunk. Amikor meghozunk egy olyan döntést, hogy élő mellől továbbmegyünk, mert nincs esélyünk kiemelni, az nem könnyű.”

Ehhez kapcsolódóan: Magyar mentő a földrengésről: „Ez maga a borzalom, még egy szakmabelinek is az”

Pintér asztala

Egyszerre gyakorol nyomást a háziorvosi és a kórházi ügyeleti rendszer gyengítésén keresztül a kormányra az orvosi kamara, amit a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is támogat.

Az a céljuk, hogy a kormány vonja vissza a szerintük hibás egészségpolitikai döntéseket. Közben a tájékoztatókon pénzelvonás és praxisvesztés lebegtetésével presszionálják a háziorvosokat az új ügyeleti szerződések aláírására – mondta a MOSZ elnöke.

Szabad Zoltán szerint sokszor elhangzik, hogy „kényszeríteni nem tudjuk, nekünk nincs eszközünk arra, de” ha valaki nem ír alá, annak a neve Pintér Sándor íróasztalán fog kikötni, vagy ha valaki nem ír alá, akkor a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) akár húsz százalékkal csökkenteni fogja a praxisfinanszírozást, vagy a legutóbbi verzió már az volt egy hete, hogy aki nem ír alá, azzal a NEAK szerződést fog bontani, és megszűnik a praxisa.

Amit még tudni érdemes

Tiborcz kivásárolja az alapítót, még nagyobbat harap ki a Waberer’sből (Forbes.hu)

Az alapító Wáberer György érdekeltségébe tartozó vagyonkezelő kiszáll a logisztikai cégből.

Minden eddiginél többet költöttek Rogánék arra 2022-ben, hogy elmagyarázzák az embereknek, mi is a baj Brüsszellel (444.hu)

44 milliárd ment el propagandára 2022-ben úgy, hogy Brüsszel ekezését verseny nélkül bízzák két kiválasztott cégre.

Most már évente ellenőrizné a tanárok munkáját az Orbán-kormány, egynegyedüket jutalmazná, egynegyedüket fizetéscsökkentéssel büntetné (Népszava)

A próbaüzem már most februárban elkezdődik, a szakszervezetek tiltakoznak és az EU-hoz fordulnak.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG