Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: rettenetes év elbizonytalanodással és rémülettel


A legfontosabb híreink szerda reggel: a rettenetes esztendő és a hit harca, magyar találmányt vetnek be az olajszennyezés ellen, javuló járványadatok, megrohamozott üzletek.

„Annus horribilis” – így jellemezte 2020-at Fabiny Tamás evangélikus püspök karácsonyi nagyinterjúnkban. A hamarosan podcastként is meghallgatható beszélgetésben a lelki pásztor felidézte a járvány első hullámának idejét, amikor megtapasztalta, az emberek nem csak elbizonytalanodtak, hanem nagyon rémült állapotba is tudnak kerülni. A püspök beszélt a hit harcáról, a melegek élettársi kapcsolatának elfogadásáról, arról, hogy ő nem írta volna bele az Alaptörvénybe az elhíresült mondatot férfiról és nőről, és a patrónus-kliens viszonyról állam és egyház között.

Tolerancia és befogadás: romló önkép

A magyarok tartják saját országukat a leginkább kisebbségellenesnek. Tíz év alatt óriásit esett vissza hazánk az OECD azon listáján, ami azt mérte fel, hogy a helybeliek szerint mennyire jó náluk valamilyen jellemző kisebbséghez tartozóként élni. Ez alapján 2008-ban még úgy érezték a válaszolók, hogy az átlagnál jobb körülményeket biztosítunk. 2018-ra viszont az összes vizsgált ország közül már Magyarország szerepelt a legrosszabbul.

Egy magyar találmányt is bevetettek a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág közelében történt olajszennyezés felszámolására. A végéhez közeledik a kárelhárítási munkák első szakasza. Már 500 tonna szennyezett anyagot szállítottak el, az eredeti állapot csak évek múlva állhat helyre. A helyszínen forgattunk.

Javuló járványadatok, megrohamozott üzletek

Megrohanták itthon a vásárlók az üzleteket, miután kiderült, hogy nem lesz szenteste kijárási korlátozás. Az egynapos lazítás bejelentésével párhuzamban az állami statisztika is javuló adatokat mutat: az elmúlt 24 órában 1894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A halálos áldozatok száma azonban átlépte a 8500-at a reggel jelentett 154 elhunyttal. 6727 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 495-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus új mutációjával szemben is hatásos lehet a BioNTech vakcinája, legalábbis ezt ígéri a gyógyszercég vezérigazgatója. Uğur Şahin azt mondta, két héten belül eldőlhet, hogy szükség van-e új oltóanyag fejlesztésére a koronavírus agresszívabb, brit mutációjával szemben. Ha igen, akkor hat hét alatt kifejlesztik a készítmény módosított változatát.

Franciaország újranyitja határait az Angliából érkező utasok előtt, újraindulhat a teherforgalom és korlátozott mértékben az utasforgalom is. A francia hatóságok hétfőn állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat az előbb említett és Nagy-Britanniában megjelent új koronavírus-változat gyors terjedése miatt.

Még egy járványügyi ajánlat: infografikánkban érintésmentes üdvözlési formákat ajánlunk, amelyek talán a karácsonyi családi találkozókon is jól jöhetnek.

Végezetül a Szabad Európa magyar szerkesztőségének valamennyi munkatársa nevében kellemes és nyugodt ünnepeket kívánok Önnek és családjának,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG