Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Túlélési technikák Brüsszelben, Kijevben és az MSZP-ben


Elmagyarázzuk közérthetően, hogyan hozzák a döntéseket Brüsszelben. Az MSZP színvallásra késztetné a pártokat az önkormányzati előválasztásról. Kijevi magyar mesél nekünk a háborús hétköznapokról. Napi hírösszefoglalónk csütörtökön.

A sorozatos magyar vétók miatt az Európai Unió vezetői és a többi tagállam arra kényszerült, hogy az eddigiektől eltérő eljárásmódokat alkalmazzon annak érdekében, hogy elérje céljait, például a globális minimumadó vagy az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi segítség ügyében. Az egyhangú döntéshozatal megkerülésével a 26-oknak sikerült megállapodniuk a segélyről.

Brüsszeli kollégánkkal, Gyévai Zoltánnal legfrissebb podcastunkban azt próbáljuk meg közérthetően bemutatni, hogyan zajlik a gyakorlatban a brüsszeli döntéshozatal, mik a legfrissebben elfogadott megállapodás főbb pontjai, és mi várható a jövőben, ha az EU vezetői sokkal szélesebb körben alkalmazzák majd a vétót megkerülő alternatív technikákat.

Ezzel a technikával játszotta ki a magyar vétót az Európai Bizottság
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:15:29 0:00

Kezdeményezőként lépne fel az MSZP a 2024-es helyhatósági választások előkészítésében. A szocialisták vezetői januárban minden ellenzéki pártot asztalhoz ültetnének, hogy megegyezzenek: legyen minél több helyen előválasztás. Bár a DK például egyáltalán nem támogatja az ötletet – ezt már korábban jelezték –, az MSZP szerint akkor is ez a legjobb módja a közös polgármesterjelöltek kiválasztásának

Azt ugyanakkor az MSZP-ben sem tagadják, hogy úgy látják: a pártnak politikai érdeke is fűződik az előválasztásokhoz, mert még mindig nekik van a legtöbb regnáló polgármesterük és a legnagyobb aktivistahálózatuk, így előnyös helyzetben lennének a többiekhez képest.

Ismét súlyos dróntámadás érte Kijevet. A Szabad Európának Tompa Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesülete alelnöke nyilatkozott arról, hogy telnek a mindennapok a háborús fővárosban. Az ukrán főváros ellátása Tompa Tibor szerint változatlanul jó, de sokkal többe kerül minden.

A férfi arról is beszélt, hogy úgynevezett megtörhetetlenségi pontokat alakítottak ki több helyen a fővárosban, ilyen például az említett iskola aulája is. Ezekben dízelgenerátorok segítségével mindig van áramszolgáltatás, lehet internetezni, telefont feltölteni. A környéken élők melegedhetnek, teát, kávét kapnak.

Felszámolás

Többször foglalkoztunk már a Fidesz-közeli AVB Kft. által az V. kerületben rendezett két karácsonyi vásárral. Mint ismert, a Vörösmarty tér és a Szent István tér használatáért ugyan fizetnie kell a cégnek, de nagyon jelentős, összesen 120 millió forintot meghaladó kedvezményt kaptak a közterület-használati díjból.

Az ilyen ügyekben a Belvárosban nem a képviselők döntenek, hanem a fideszes polgármester és a hivatal néhány tisztviselője. A kerületi ellenzék most megváltoztatta volna a gyakorlatot, és a képviselőkhöz delegálta volna a döntéshozatalt, de a helyi közgyűlésben a fideszes többség lesöpörte az asztalról a javaslatot.

Úgy tűnik, vége az ország egyik legnagyobb vállalatának, a Dunaferrnek. A Cégközlönyben ugyanis megjelent a társaság felszámolásáról szóló rendelet. Az acélmű közvetlenül 4500, közvetve mintegy húszezer embernek ad(ott) munkát.

Hogy mi lesz a város, a munkavállalók sorsa, arról egyelőre semmit nem tudni, mint ahogy konkrét kormányzati lépésekről sincs információ, eddig csak homályos ígéretek hangzottak el.

Ez is érdekelheti még

A Magyar Hang Szendrőládról közöl riportot, ahol a szegénység ellenére jó az együttműködés a helyi roma és magyar közösség tagjai között. Sőt amikor nemrég a helyi Szabadkeresztény Gyülekezet vezetője rosszul lett és összeesett az utcán, egy roma család mentette meg az életét azzal, hogy elkezdték újraéleszteni a mentőktől kapott telefonos instrukciók alapján.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy megalázó körülmények között küldték haza a katari foci-vébéről a romániai magyar bírót, Kovács Istvánt. A Bajnokok Ligájában rendszeresen meccseket vezető nagykárolyi bíró csupán negyedik játékvezető lehetett négy meccsen.

Szép napot!

Kósa András

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG