Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: újra nekifut az Európai Unió az Oroszország elleni szankciós csomagnak


Nemcsak az olajimportban vannak viták. Nagy kérés, hogy megtiltsák-e az orosz állampolgárok uniós ingatlanvásárlásait.
Nemcsak az olajimportban vannak viták. Nagy kérés, hogy megtiltsák-e az orosz állampolgárok uniós ingatlanvásárlásait.

Az új kormány miniszteri feladatköreinél annyira megkeverték a kártyákat, hogy igazi labirintusnak tűnik eligazodni, ki miért lesz valójában felelős. Nem született megállapodás az EU-nagykövetek hétvégi tanácskozásán az Oroszország elleni újabb szankciós csomagról, amelynek legfontosabb része az orosz olajszállításokra vonatkozó embargó. Gelencsér Ferenc, volt I. kerület alpolgármestert, a Momentum alapítóját választották meg a párt elnökének. Legfontosabb híreink közül válogattunk.

Tudja, hogy ki lesz a kormány új villámhárítója? Vagy hogy a film miért nem kultúra? Hogyan fog kapcsolódni a bormarketing az anyakönyvvezetéshez? Vagy az űrkutatás a csángókhoz? Eddig úgy gondolta, hogy a közmunka inkább tartozik a foglalkoztatáspolitikához, mint a rendészethez?

Az új kormány papíron hat, de valójában inkább kilenc gazdasági minisztere egészen különleges kormányzati struktúrával jár majd. A feladatkörök és a kivételek olyan furcsán lettek összeollózva, hogy sokszor igazi rejtvény egyes nagy állami szakpolitikák tényleges felelősét megtalálni.

Egyre nehezebb új szankciókat kivetni

Hétfőn és kedden Brüsszelben az uniós állam- és kormányfők próbálnak megállapodni az Oroszorág elleni újabb szankciókról. Rikard Jozwiak, a Szabad Európa brüsszeli tudósítója arról írt Twitter-oldalán, hogy nem csak az olajembargó a probléma, és az, hogy Magyarország további mentességeket kér, hanem vannak olyan országok is, amelyek nem értenek egyet azzal a javaslattal, hogy tiltsák meg az orosz állampolgároknak, hogy ingatlant vásároljanak az Európai Unió területén.

Elnököt váltott a Momentum

Gelencsér Ferenc az ellenzéki előválasztáson kikapott ugyan Csárdi Antaltól, de az összefogás közös listáján a 26. helyre került, így bejutott a parlamentbe, ahol a Momentum frakcióvezető-helyettesének választották. Az ellenzéki párt tisztújító kongresszusáról beszámolva a Telex arról írt, hogy Gelencsér két ismertebb politikust, Kerpel-Fronius Gábort és Hajnal Miklóst győzte le a versenyben. Az új elnök, aki Donáth Annát követi a pártelnöki poszton, a Facebook-oldalán úgy fogalmaz, hogy 2016 óta végigjárta a Momentumban a szamárlétrát.

Szárazság és börtönök

Mindössze egy napig élt az a koraszülött testvérpár Szomáliában, akiknek éhségtől legyengült édesanyjuk egy ideiglenes táborban adott életet. Egy friss jelentés szerint Szomáliában, valamint a szomszédos Etiópiában és Kenyában minden 48. másodpercben meghal valaki az éhínség miatt.

Szakértők szerint a 2011-es éhínséghez hasonló méretű veszély fenyeget, amikor is több mint 260 ezer ember, köztük főleg öt év alatti gyermekek vesztették életüket. A témáról szóló képgalériánkat itt nézheti meg.

Hszincsiangban, Kína főként ujgurok lakta tartományában az egyik megye lesújtó statisztikával szolgál: közel minden huszonötödik lakost börtönbüntetésre ítélték terrorizmussal kapcsolatos vádakban. Ez a legmagasabb börtönbüntetési arány a világon. Szakértők szerint ez egyértelműen azt mutatja, hogy az embereket egyszerűen származásuk és vallásuk miatt vették célba – de ezt a következtetést a kínai hatóságok hevesen tagadják.

Szenved a Krím, elkerülik az orosz turisták

Kezdetét vette a nyári szezon, és a Krím, az oroszok fekete-tengeri nyaralásának egyik legkedveltebb célpontja ismét nyüzsög – csak épp nem a turistáktól. Orosz katonai repülőgépek és helikopterek húznak át a félsziget meleg, homokos tengerpartjai felett, mivel részt vesznek a Kreml Ukrajna elleni háborújában – és ezzel elveszik a régió kenyerét, a turizmust.

A Kreml által ellenőrzött Krímben idén nyáron a szállodai foglalások negyven-ötven százalékkal is visszaestek a tavalyi évhez képest. A kelet-krími Feodoszia strandjai májusban nagyrészt turisták nélkül maradtak, miközben számos olyan vendéglátóhely, amely általában orosz vendégeket szolgál ki, üresen állt.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG