Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: V. Naszályi Márta szerint az ingatlanvagyon miatt fontos a többség a Várban a Fidesznek


A Fidesz számára a Budai Várban lévő lakások értékesítési lehetősége és a kerületben önkorányzati tulajdonban működő üzlethelyiségek bérleti díja miatt volt fontos, hogy többséghez jusson a képviselő testületben – mondta a Szabad Európának V. Naszályi Márta polgármester. Az Európai Unió megtalálta a „varászformulát” a magyar vétó megkerülésére Ukrajna megsegítése ügyében. Egy független orosz tévécsatorna betiltása Lettországban feszültséget okozhat az ott élő oroszok körében. Legfontosabb híreink hétfőn.

Egzisztencia

Bár kényelmes, 10-5-ös többséggel a háta mögött kezdte meg polgármesteri munkáját a 2019-es önkormányzati választásokat követően V. Naszályi Márta az I. kerületben, mára a helyi Fidesznek sikerült többséget kialakítania. Ebben döntő szerepe volt, hogy a kerületi ellenzéki koalíció pártjai ultimátumot adtak két, a képviselő testületbe a Jobbik támogatásával bekerült képviselőnek: vagy belépnek valamelyik pártba, vagy nem támogatják az idulásukat 2024-ben.

Erre mindketten hátat fordítottak az ellenzéki koalíciónak és a Fidesszel kezdtek együtt szavazni. Ezen kívül egy nyári időközi választást is a Fidesz jelöltje nyert, így V. Naszályi Márta mögül eltűnt a többség.

A Párbeszéd színeiben megválasztott polgármester most azt mondta lapunknak adott interjújában: az új helyzetben a Fideszt láthatóan leginkább a kerületi ingatlanvagyon lenyúlása érdekli. Ezen nem csak a nagy visszhangot kapott lakások értékesítését kell érteni a Várban, hanem a kerületi tulajdonban lévő üzlethelyiségek bérleti joga fölötti diszponálást is.

Az Európai Unió Tanácsa szombaton úgynevezett írásos eljárásban megegyezett az Ukrajnának szánt 18 miliárd eurós támogatási csomagról. Mint brüsszeli munkatársunk írta, ez azt jelenti, hogy lehetőség nyílt az összeg fedezésére hitelből, aminek visszafizetésére nem kell minden tagállamnak egységesen garanciát vállalnia.

Ha szeretné minden reggel megkapni hírlevélben legfontosabb cikkeinket, itt tud feliratkozni a hírlevélre!

Ezzel megnyílt az út a magyar vétó megkerülésére, az Orbán-kormány ugyanis már korábban jelezte, hogy nem támogatja a hitelfelvételt. A magyar vétó megfigyelők szerint szoros összefüggésben lehet azzal, hogy korábban az Európai Bizottság több mint 7 milliárd euró magyar uniós forrás folyósításának felfüggesztésére tett javaslatot.

A lett hatóságok arra hivatkozva, hogy a működése nemzetbiztonság kockázatot jelet, felfüggesztették az orosz Dozsgy televízió sugárzási engedélyét az országban. A Dozsgy egy független televíziós csatorna, amelyik rendszeresen közölt a háborút és Vlagyimir Putyin elnököt bíráló tudósításokat, emiatt az orosz hatóságok már korábban felfüggesztették a működését, ezt követően költöztek Rigába. A lett döntés most növelheti a feszültséget a háború elől emigrált oroszok körében.

Nyomás

Varga Zoltán üzletemberrel készített interjút a Politico. A Centrál médiacsoport tulajdonosa ebben arról beszélt, rendszeresen kap megkereséseket a Fidesz részéről, hogy adja el médiavállalkozását, de ő erre nem hajlandó.

Korábban azt igyekeztek nála elérni kormánykörökből, hogy a 24.hu hírportál egyes cikkeit tüntessék el, vagy hogy néhány népszerű női magazin címlapján szerepeljenek fideszes politikusok. Az üzletember ellen korrupciós vádakkal büntetőeljárás folyik, de ő ezt politikai indíttatásúnak tartja.

Ez is érdekes lehet még

A Magyar Hang Bass László szociológussal, gyermekszegénység-kutatóval közölt interjút. A szakember ebben arról beszél, a szociális törvény módosításával a kormány valójában kinyilvánította, hogy a társadalom legalján élőknek nem érdemes támogatást nyújtani.

A Népszava a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkárát kérdezte a jövő évi gazdasági kilátásokról. Perlusz László szerint könnyen elképzelhető, hogy újabb jelentős állami támogatások nélkül sok cég leépítéseket lesz kénytelen végrehajtani a válság miatt.

A Mandiner Izraelről közölt úti riportot. Ebben Demkó Attila (akivel nemrég egy podcastban mi is beszélgettünk az ukrán háborúról) úgy látja, az országban érdekesen ötvőződik a jövő orientáltság és a hagyományok tisztelete. Az izraeli-palesztin konfliktusra azonban talán soha nem sikerül megodást találni.

Szép napot!

Kósa András

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG