Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kilencven percet tárgyalt az amerikai és az orosz külügyminiszter a háború elkerüléséről


Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 21-én hozzávetőleg kilencven percig tárgyalt, hogy megpróbáljanak elhárítani egy esetleges háborút Európában
Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 21-én hozzávetőleg kilencven percig tárgyalt, hogy megpróbáljanak elhárítani egy esetleges háborút Európában

A legfontosabb híreink ma reggel: Hétvégén csaknem negyvenezer új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, elhunyt 122 koronavírussal fertőzött beteg. Elúszott az ellenzék népszavazási kezdeményezése, hiába gyűjtöttek összesen 470 ezer aláírást. Kilencven perc világmegváltásra – ennyi ideig tárgyalt az amerikai és az orosz külügyminiszter, hogy megpróbáljanak elhárítani egy esetleges háborút Európában.

Leszerepelt a Fidesz az EP-ben

Az Európai Parlament félidős tisztújítása megmutatta, hogy a Fidesz teljes mértékben a partvonalon túlra kormányozta magát. A Fidesz mélyrepülésének iskolapéldája Járóka Lívia esete, akit a ciklus elején néppárti jelöltként a szükségesnél lényegesen több szavazattal választották meg az EP alelnökének. A Fidesz úgy döntött, hogy párttámogatás nélkül is elindítja politikusát a félidős tisztújításon alelnökjelöltként. A szavazáson végül Járóka Lívia a legkevesebb szavazatot kapta a tizennyolc alelnökjelölt közül. A politikus a második forduló előtt visszalépett a megmérettetéstől.

Sikerült nekik, mégis elbukták

Esélye sincs az ellenzéknek arra, hogy az április 3-i választásokon, illetve az aznap tartandó kormánynépszavazással egy időben dönthessenek a választópolgárok népszavazási kérdéseiről. Ehhez még jogi rafinériára sincs szükség, hiszen az ellenzéki pártok egyszerűen kicsúsztak a határidőből. Az ellenzék két témakörben kérné ki az emberek véleményét. Egyrészt arról, hogy mit szólnak a kínai Fudan Egyetem létesítéséről szóló szerződésről, másrészt arról, hogy megnövelnék-e az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartamát 270 napra.

Negyvenezer új fertőzött

Hétvégén csaknem negyvenezer új fertőzöttet találtak, elhunyt 122 beteg. Az elmúlt három napban összesen 39 928 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 441 385 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három nap alatt elhunyt 122, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 944 főre emelkedett. Az omikron és a február 15-től életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amely csütörtökön, pénteken és szombaton folytatódik.

Kempingbringával az RTL-be

Orsós Lajos volt a Szelfi e heti epizódjának vendége, amelyben azt is elmesélte, hogyan repítette egy kempingbicikli a cigánytelep kellős közepéről az RTL Klub hírigazgatóságára. Az interjúban Orsós Lajos – aki azóta sikeres médiavállalkozó és a Fókusz című műsor gyártásvezetője – elmesélte azt is, hogyan sértette vérig a kollégáit, amikor már alkalmazottként kicsit elszállt vele a ló. Bár a csatorna akkoriban azért castingolt kifejezetten roma fiatalokat, hogy műsorvezetőt faragjon belőlük, Lajosból végül nem lett az, de nem is bánja.

Kiút a cigánytelepről: Így nem lett roma műsorvezető az RTL-en Orsós Lajos – 2. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:22:30 0:00

Háború és béke

Oroszország és az Egyesült Államok vezető diplomatáinak nem sikerült áttörést elérniük az újabb tárgyalási fordulón Genfben, de úgy vélik: a megbeszélés segített megérteni a másik fél aggodalmait. Ezzel enyhülhet a hetek óta tartó feszültség, a Nyugat félelme attól, hogy Oroszország a súlyos következményekről szóló figyelmeztetések ellenére megtámadja Ukrajnát. Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csaknem kilencven percig tárgyalt, hogy megpróbáljanak elhárítani egy esetleges háborút Európában.

Megérte?

Tavaly ilyenkor még lelkesen fogadták a hívek Alekszej Navalnij ellenzéki vezető bejelentését, miszerint visszatér Oroszországba. Azóta Navalnij börtönben van, Putyin pedig a Kremlben. Az ellenzéki politikus letartóztatását és bebörtönzését követő masszív retorziók után azonban egyesek azt kérdezik, megérte-e.

Eltűnt családtagok nyomában

Három héttel a halálos kimenetelű kazahsztáni zavargások után családok tucatjai még mindig keresik szeretteiket, akik a biztonsági erők által erőszakkal levert tömeges tüntetések során tűntek el. A hatóságok szerint a tüntetések után mintegy 225 holttestet szállítottak a hullaházakba – de a halottak névsorát még mindig nem adták ki.

Az emberek kétségbeesetten keresik az eltűnt hozzátartozóikról szóló információkat. Az aktivisták és a családtagok a kórházakat, a halottasházakat és a fogdákat járják.

Szép napot!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG