Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem ajánlják a Pfizer-vakcinát annak, akinek volt már allergiás rohama


Egy nővér a Pfizer-BioNTech vakcinájával Coventryben, az Egyetemi Kórházban, a brit történelem legnagyobb immunizációs programjának első napján 2020. december 8-án Nagy-Britanniában
Egy nővér a Pfizer-BioNTech vakcinájával Coventryben, az Egyetemi Kórházban, a brit történelem legnagyobb immunizációs programjának első napján 2020. december 8-án Nagy-Britanniában

Két brit egészségügyi dolgozónál súlyos allergiás reakciót váltott ki az oltószer. Ennek ellenére a szakemberek szerint biztonságos a vakcina, csak a beadás után figyelni kell az emberek reakcióját.

Az Egyesült Királyság egészségügyi felügyelete arra figyelmeztet, hogy azok az emberek, akiknél már fordult elő súlyos allergiás reakció, jobban teszik, ha nem adatják be maguknak a Pfizer és a BioNTech védőoltását. Két brit egészségügyi dolgozó egy nappal a védőoltás beadása után allergiás tüneteket észlelt magán. Közben szerdán Kanadában is engedélyezték a vakcinát, az Egyesült Államok gyógyszer- és élelmiszer-biztonsági hivatala pedig csütörtökön dönt a Pfizer-vakcináról.

Mindkét egészségügyi dolgozónak, akik a tüneteket produkálták, korábban már volt súlyos allergiás rohama, így hordtak magukkal adrenalintartalmú gyógyszert, ami segített a rosszulléten.

Kanada ennek ellenére bízik az oltószerben

A brit gyógyszerügyi ügynökség közleményt adott ki az eset után. „Bárki, akinél már jelentkezett anafilaxiás sokk egy védőoltástól, gyógyszertől vagy ételtől, jobb ha nem kapja meg a Pfizer és a BioNTech védőoltását.”Az anafilaxia, azaz a immunrendszer túlzó reakciója, amely torokduzzanatot és légzési nehézséget okoz, akár halálos is lehet.

A Pfizer a klinikai tesztek utolsó fázisában nem vett be olyan tesztalanyokat, akiknek már korábban volt negatív reakciójuk egy védőoltásra. A figyelmeztetés ellenére Kanada, Bahrein és az Egyesült Királyság után a világon harmadikként engedélyezte az oltószert. A kanadai egészségügyi szakértők szerint a Pfizer-vakcina biztonságos és hatékony.

„Tudjuk, hogy minden védőoltásnál fennáll az allergiás reakció lehetősége. Ezért kérjük arra az embereket, hogy a vakcina beadása után maradjanak a közelben, olyan 15-20 percig, hogy monitorozni tudjuk őket” – mondta a kanadai egészségügyi miniszter egyik tanácsadója.

Az USA-ban is hamarosan engedélyt kaphat

Az Egyesült Államok gyógyszer- élelmiszerügyi hatósága csütörtökön ül össze, hogy döntsenek a Pfizer-BioNTech-oltóanyag engedélyezéséről. A napokban ismét rekordot döntött a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma az Egyesült Államokban, egyetlen nap alatt 3 100 halottat jelentettek az amerikaiak, így arra számítanak, hogy a vakcina hamar megkapja az engedélyt.

„Ha a gyógyszer- és élelmiszerügyi felügyelet azt mondja, hogy az oltószer biztonságos és hatékony, akkor megígérem, hogy magamnak is beadatom és a családtagjaimnak is ajánlani fogom, hogy tegyenek így” – mondta Anthony Fauci az Egyesült Államok vezető virológusa.

A Pfizer-BioNTech-oltóanyag az Európai Unió a héten tartott csúcstalálkozóján is téma lesz, közben az EU gyógyszerügyi hivatala még vizsgálja az oltószert. A hivatalt nemrég kibertámadás érte, a hackerek kifejezetten az oltóanyag adataihoz próbáltak meg hozzáférni.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG