Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Pokol fenyegeti a tini ’Minecraft-terroristákat’ Oroszországban


A Minecraft-börtön helyett valódiba vonulhat három orosz tizenéves, akiket először a játékon belül tervezett terrortámadás előkészítésével vádoltak meg
A Minecraft-börtön helyett valódiba vonulhat három orosz tizenéves, akiket először a játékon belül tervezett terrortámadás előkészítésével vádoltak meg

Akár 10 év börtönt is kaphat három 14 éves orosz fiú, miután a Minecraft videójátékban fel akarták robbantani a Szövetségi Biztonsági Szolgálat virtuális épületét. Ezt a vádat ugyan ejtették ellenük, de találtak helyette másikat.

Tárgyi bizonyíték nincs, testi sérülést okozó tett indítéka nincs, mégis, akár 10 év börtönt is kaphat három orosz tinédzser. A fiúk ellen először „terrorista tevékenységre való felkészülés” miatt emeltek vádat, mert a Minecraft népszerű videójátékban fel akarták robbantani a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB virtuális épületét.

Az ügy nagy figyelmet keltett, mert azt sugallta, hogy a kiskorúak szórakozása terrorcselekménynek minősíthető. Bár ezt a vádat később ejtették, a srácok – Minecraft-nyelvezettel szólva – a Pokolban találták magukat.

Az Orosz Nyomozóhatóság az idén ejtette Nyikita Uvarov, Denyisz Mihajlenko és Bogdan Andrejev ellen a tavaly novemberben megfogalmazott terror-vádat, miután úgy találta, hogy a triónak nem volt meg az a „szerkezeti felépítése és funkciója, aminek nyomán terror-közösségnek lehetne nevezni”.

Viszont a krasznojarszki körzetben fekvő Kanszk város 21. számú iskolájának tanulói koránt sincsenek „biztonsági üzemmódban”. Még mindig 7-10 év börtön várhat rájuk egy korábbi letartóztatás nyomán. Közel egy évvel ezelőtt azért vették őket őrizetbe, mert egy bebörtönzött anarchistát támogató posztereket ragasztottak a helyi FSZB-épületre.

Vlagyimir Vaszjin, Agora jogász, Nyikita Uvarov ügyvédje
Vlagyimir Vaszjin, Agora jogász, Nyikita Uvarov ügyvédje

A júniusi letartóztatás és két napon át tartó kihallgatás után a nyomozók úgy találták, hogy a fiúk létrehoztak egy Molotov-koktélt, majd azt 2020 márciusában lángra lobbantották. Májusban egy második Molotov-koktéllal felgyújtottak egy elhagyott épületet.

Néhány héttel később pedig – az ügyészek szerint – a trió egy „Ammokisza” néven emlegetett robbanóeszközt robbantott fel. A nyomozók azonban nem szolgáltattak adatokat ennek hatóerejéről, és csak annyit mondtak, hogy egy kezdetleges és gyenge, fertőtlenítő tablettákból készült bomba volt.

Videó a letartóztatásról és az állítólagos pokolgép-komponensekről

Annak alátámasztására, hogy a három fiú valamilyen veszélyes tevékenységgel volt elfoglalva, a nyomozók elővették a Telegram csevegőplatformon és a Vkontakte közösségi médiában folytatott beszélgetéseiket. Az iskolások például a Nirvana grunge-zenekar néhai frontembere, Kurt Cobain „szenvedélyes forradalmi harcáról”, a francia kormányellenes sárgamellényes mozgalomról, a belarusz ellenzéki tüntetésekről és a cári idők orosz anarchistájáról, Pjotr Kropotkinról csevegtek.

„Goromba fiúk”

A szülők és az iskolavezetés kíváncsi és lázadó, az anarchizmus iránt érdeklődő fiúknak írta le őket.

Normális gyerekek voltak, olyanok, mint a többi” – mondta Szergej Kreminszij iskolaigazgató a Jelenidőnek, a Szabad Európa és az Amerikai Hangja közös orosz nyelvű műsorának, bár megjegyezte: „a szülők egy része nem tudta őket kontroll alatt tartani. Gorombák voltak, és néha hisztiztek az iskolában.”

A három fiút nyilatkozata előtt három hónappal tartóztatták le, mert a bebörtönzött anarchista egyetemi diákot, Azat Mftahovot támogató szórólapokat ragasztottak a helyi FSZB-székház falára.

Arra, hogy komoly vádakat hoztak fel ellenük, az iskolaigazgató – aki egyben az Egységes Oroszország kormánypárt önkormányzati képviselője – azt mondta: „Mivel nyomozás folyik ellenük, szerintem bűnösök. Mi más lehetne a helyzet?”

Kanszki terror-ügy. Az egyik vádlott, Nyikita Uvarov füzetei és tankönyvei
Kanszki terror-ügy. Az egyik vádlott, Nyikita Uvarov füzetei és tankönyvei

A fiúk nem rejtegették a szüleik elől a kémia iránti érdeklődésüket, és Denyisz anyja, Szvetlana Mihajlenko el is ismerte a Jelenidőnek, hogy tudott fia pirotechnikázásáról.

„Mindig tudtam, hogy hol volt a gyerekem, még akkor is, amikor azokat a bombákat gyártották. De ez csak egy gyerekes csínytevése volt, egy gyerekes bomba.”

Szvetlana azt is megjegyezte, hogy a nyomozók eltorzították a fiúk vallomását, és a „bombocska” – bombácska szót a „bomba” szóra cserélték le, és arra fókuszáltak, hogy milyen sok anyagra van szükség a megépítésükhöz.

Nyikita anyja, Anna Uvarova az április 16-i bírósági meghallgatás után nyilatkozott a Jelenidőnek. Mint elmondta, fia letartóztatása után a rendőrök egy júniusi napon este 9-től hajnali 5-ig tartottak náluk házkutatást. Ennek során lefoglaltak, majd visszaadtak egy játék puskát.

Azt követően, hogy a szülők felfogták, hogy bizonyítékokat gyűjtenek a gyerekeik ellen egy perhez, „belenéztünk a telefonjaikba” és ott megtalálták a Molotov-koktélos videót.

„A bizonyíték ellenük dolgozik”

A három fiú ellen nem találtak tárgyi bizonyítékot – elrejtett robbanóanyagot vagy fegyvereket.

Vlagyimir Vaszin, az Agora orosz jogsegélyszolgálat jogásza elismeri, hogy az ügy hasonlíthat egy másik esetre, amelyben 10 év börtönt kapott egy közterületen Molotov-koktélt eldobó aktivista. Azzal az esettel szemben azonban itt nem történt károkozás, és nem is próbáltak kárt okozni.

Sajnos, az orosz ügyészek „fő fegyvere a beismerő vallomás – nekik ez a bizonyítékok királynője” – mondta.

Mihajlenko és Andrejev ugyanis beismerő vallomást tett arról, hogy „terrorcselekmények végrehajtása céljából kiképzésen estek át” – bár a Baza híroldal szerint „nyomást gyakoroltak rájuk, fenyegették őket és ígérgettek nekik”.

A két fiú azóta visszavonta a vallomását, miközben Mihajlenko anyja azt mondta a Jelenidőnek, hogy a nyomozók trükkel rávették a szülőket, hogy gyerekeik ellen valljanak.

A harmadik fiú – Uvarov – viszont nem volt hajlandó vallomást tenni. A szülők szerint az FSZB ezért vádolhatta meg azzal, hogy ő volt a soha nem létezett sejt vezére. Ennek nyomán azonnal vizsgálati fogságba vezették és 11 hónapon át őrizetben tartották.

Erős hasonlóság

A három fiú esete erősen hasonlít más olyan orosz fiatalok ügyeihez, akik a hivatalos politikai irányvonaltól eltérő nézeteket vallottak, és akik „szélsőségesség” miatt hosszú börtönbüntetéseket kaptak.

A tinik által támogatott Miftakov – egy hithű anarchista és a Moszkvai Állami Egyetem, az MGU végzőse az egyik legjobb példa.

A 25 éves fiatalembert idén januárban hat év börtönre ítéltek „súlyos huliganizmus” miatt – azt követően, hogy bűnösnek találták az Egységes Oroszország párt moszkvai irodája 2018-as felgyújtása vádjában.

A szigorú új orosz törvények miatt ismét „idegen ügynöknek” bélyegzett és még a szovjet időkben alapított Memorial jogvédő szervezet szerint Miftakov testén kínzás nyomait lehetett látni. A fiatalember tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt mondta: kínzással akartak vallomást kicsikarni belőle.

2020 végén pedig nyolc fiatal férfit és nőt találtak bűnösnek, amiért úgymond szélsőséges csoportot hoztak létre. Az „Új Nagyság” nevű csoport a vádak szerint meg akarta buktatni Vlagyimir Putyin elnök kormányát. A nyolc fiatal némelyikét négy év felfüggesztett börtönre, másokat hét év letöltendőre ítéltek, miután egy FSZB-ügynök beépült a csevegőcsoportjukba és felvetette nekik, hogy alakuljanak át politikai mozgalommá.

Ugyancsak 2020-ban a penzai helyi bíróság 6-tól 18 évig terjedő börtönbüntetést szabott ki a Szety – Hálózat nevű csoport tagjaira, mert úgy találta, hogy terrortámadásokkal akarták megzavarni az elnökválasztásokat és a 2018-as, orosz rendezésű labdarúgó vb-t.

A vádlottak szerint a csoport soha nem is létezett, és bár antifasiszták voltak, csak „katonai játékokat” játszottak a náluk talált légpuskákkal. Közülük néhányan szintén azt mondták, hogy kínzással kényszerítették őket vallomásra.

Randevú a Sorssal

A három kanszki fiú vizsgálati fogságban várta, hogy kitűzzék tárgyalásuk időpontját – de a már 15 éves Vajszjint kedden váratlanul kiengedték.


Uvarov ügyvédje – aki a védencéhez tartva, egy vonaton utazva nyilatkozott – nem jelentette ki egyértelműen, hogy az egész ügyet kitalálták, de megjegyzi: a krasznojarszki körzetben csak tavaly három olyan ügy volt, amelyekben terrorizmussal vádoltak meg tinédzsereket.

Azt, hogy miként is zárul a három fiú ügye, nehéz megjósolni – tette hozzá.

„Beszélgettünk a kollégákkal, hogyan lehetett volna kezelni ezt a dolgot... meghívni a rendőröket a fiúk szobájába? Találkozót kérni az igazgatóval, hogy megbeszéljük és elsimítsuk? De ehelyett, bumm, egyből két napon át tartó kihallgatás. Aztán még egy. Végtelen kihallgatások” – mondta.

10 évvel ezelőtt azzal rendezték volna le a dolgot, hogy egy szíjjal elverik a gyereket, de „ma minden más és még rosszabb lesz” – mondta.

Alekszej Alekszandrov, Kirill Raljev és Michael Scollon írása
XS
SM
MD
LG