Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Polgári célpontokat ért orosz rakétacsapás Odessza környékén, sok halott


Kilőtt épület Odessza környékén
Kilőtt épület Odessza környékén

Orosz rakéták találtak el több lakóépületet és egy szabadidős központot a dél-ukrajnai Odessza környékén, legkevesebb húsz ember, köztük két gyerek életét vesztette – közölték a hatóságok.

A péntekre virradóra végrehajtott támadásról készített videofelvételeken kiégett épületek romjai láthatók a kikötővárostól mintegy 50 kilométerre fekvő Szerhivkában. Helyi sajtójelentések szerint találat ért egy többemeletes lakóházat és egy üdülőközpontot is.

„Egy terrorista ország gyilkolja a népünket. A harctéri vereségekre válaszul civileket támadnak” – írta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke a Twitteren.

Az ukrán mentőszolgálat arról számolt be, hogy legkevesebb húsz ember, köztük két gyerek meghalt, legtöbbjüket otthonában, a jelek szerint álmukban érte a halál. Emellett mintegy harmincan megsebesültek.

Minderre azt követően került sor, hogy az orosz katonákat előző nap visszavonták a fontos hajózási útvonal mentén fekvő, fekete-tengeri Kígyó-szigetről, amely lépéstől sokan az Odesszára nehezedő nyomás mérséklődését várták.

A Kreml a kivonulást a „jószándék jeleként” kommunikálta. Kijev azonban azt hangsúlyozta, hogy ennek hátterében a védelmi erők ellentámadásai állnak, és közölte, hogy az oroszok két csónakkal hagyták el a szigetet.

A partoktól 40 kilométerre található Kígyó-sziget ellenőrzése lehetővé tette az orosz hadsereg számára az ukrán gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú Odesszába vezető tengeri útvonalak blokádját.

Zelenszkij úgy vélekedett, hogy a sziget visszafoglalása nyomán Oroszország mozgástere jelentősen korlátozottabb lesz.

Heves harcok Kelet-Ukrajnában

Most lépett tizenkilencedik hetébe az ukrajnai invázió, amelynek keretében az orosz fegyveres erők az ország keleti felére, s azon belül is jelenleg az utolsó fontosabb Luhanszk megyei ellenállási bástyának számító Liszicsanszk elfoglalására összpontosítanak, illetve nagy erőkkel ágyúznak civil célpontokat a dnyipropetrovszki régióban.

Pár nappal ezelőtt egy forgalmas bevásárlóközpontot is találat ért az Ukrajna középső részén található Kremencsukban. Az eddig igazolt halálos áldozatok száma itt is a huszat közelíti, valamint többtucatnyi embert tartanak számon eltűntként. Kijev terrorcselekménynek minősítette a támadást, Moszkva azonban tagadja a felelősségét.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk katonai kormányzója közölte, hogy Liszicsanszkot folyamatosan nagy kaliberű tüzérségi fegyverekkel lövi az orosz haderő, amely a város teljes bekerítésén dolgozik.

A hetek óta tartó ostomnak civilek százai estek áldozatául, a város pedig romhalmazzá változott.

Ukrajna nyugati szövetségesei az utóbbi hónapokban egyre fokozták fegyverszállítmányaikat, és június 30-án az Egyesült Államok újabb támogatásról határozott 800 millió dollár értékben. Joe Biden amerikai elnök a NATO madridi csúcstalálkozón leszögezte: „addig folytatjuk Ukrajna támogatását, amíg csak szükséges”.

XS
SM
MD
LG