Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb lépés az orosz-cseh kémügyben, ezúttal Prágától


Búcsúznak a Moszkvából hazaküldött cseh követségi dolgozók és családtagjaik, 2021. április 19-én.
Búcsúznak a Moszkvából hazaküldött cseh követségi dolgozók és családtagjaik, 2021. április 19-én.

A Cseh Köztársaság korlátozza a prágai orosz nagykövetség személyzetének létszámát. A napokban kipattant kémbotrányban mindkét fél kiutasította egymás diplomatáit. A cseh indoklás szerint azért döntöttek így, hogy megegyezzen a két képviseleten dolgozók létszáma.

A két ország közötti feszültség tovább mélyült az egyik cseh fegyverraktárban 2014-ben történt halálos robbanásban játszott állítólagos orosz szerep miatt.

Jakub Kulhanek újonnan kinevezett cseh külügyminiszter nem közölte, hogy hány orosz követségi alkalmazottat érint a lépés.

Viszont a Lidovky.cz portálnak adott, szerdán késő este megjelent interjújában jelezte, hogy "körülbelül" 60 orosz követségi alkalmazottat utasítanak ki.

Ha visszamehetnek a cseh diplomaták, maradhatnak az oroszok

A "létszámcsökkentés" akkor történik meg, ha Moszkva figyelmen kívül hagyja azt a határidőt, amely szerint április 22-én délig vissza kell engedni a cseh diplomatákat, akiket az oroszok minősítettek nemkívánatos személynek, válaszul a csehországi kiutasításokra.

Moszkva "elfogadhatatlannak" nevezte az ultimátumot.

Kulhanek szerint Oroszországnak május végéig van ideje arra, hogy a követség létszámát a megfelelő szintre csökkentse.

Hétfőn 18, a csehek által hírszerzési ügynöknek nevezett orosz diplomatát utasítottak ki prágai állomáshelyükről, amire Moszkva riposztja az volt, hogy hazaküldött 20 cseh nagykövetségi alkalmazottat.

A csehek azt mondták, meglepte őket, hogy milyen sok személyt érint az orosz lépés. Ez súlyosan akadályozza a moszkvai nagykövetség működését – jegyzik meg.

A cseh külügyminisztérium közölte, a kiutasításokat követően a Moszkvában tartózkodó cseh diplomaták száma öt főre zsugorodott, mellettük dolgozik még további 19 további alkalmazott.

Oroszország prágai nagykövetségén jelenleg 27 diplomata és 67 egyéb alkalmazott lát el feladatokat a külügyminisztérium szerint. Mindkét országnak további munkatársai vannak más városokban lévő konzulátusokon.

NATO: Moszkva a Szövetség területén kelt zavart

A cseh-orosz „adok-kapok” lépések a kommunista uralom 1989-es bukása óta a legnagyobb vitát váltották ki Oroszországgal, és a kis közép-európai NATO-tagállamot a Moszkva és a Nyugat közötti növekvő feszültség középpontjába helyezték.

A csehek a követségi létszámról szóló bejelentés előtt egy közleményben jelezték, hogy a helyzetről tájékoztatták az Észak-Atlanti Tanácsot, a NATO legfőbb politikai döntéshozó testületét.

"A szövetségesek mélységes aggodalmukat fejezték ki az Oroszország által folytatott az euroatlanti térségben (beleértve a szövetségesek területén) destabilizáló tevékenysége miatt és teljes szolidaritásukat fejezik ki a Cseh Köztársasággal” – áll az április 22-i nyilatkozatban.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Vesztyi FM rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, a cseheknek "fel kell ismerniük, hogy milyen messze jutottak el a kétoldalú kapcsolatok tönkretételében".

A Kreml "alaptalannak" nevezte és visszautasította Prágának a fegyverraktár incidenssel kapcsolatos vádjait, a cseh válaszlépéseket pedig "ésszerűtlennek és a kétoldalú kapcsolatokra nézve károsnak" nevezte.

Hogyan lökte a szakadék szélére a kétoldalú viszonyt a kémbotrány?

A vita nyomán a cseh kormány már korábban úgy döntött, hogy kizárja az orosz Roszatom állami vállalatot a dukovanyi atomerőmű új blokkjának megépítésére kiírt, több milliárd dolláros tenderből.

Jan Hamacek belügyminiszter, aki Kulhanek kinevezéséig megbízott külügyminiszter volt, kijelentette, hogy Prága a továbbiakban sem tervezi, hogy vásároljon az orosz Szputnyik-vakcinából

A cseh hírszerzésre hivatkozva a kormány azt állította, hogy az orosz katonai titkosszolgálat, a GU szervezte meg a 2014-ben az ország keleti részén fekvő Vrbeticében történt két robbanást, amit a külügyminisztérium "a Cseh Köztársaság szuverenitása és nemzetbiztonsága elfogadhatatlan megsértésének" nevezett.

A 2014. október 16-i detonációban 50 tonna tárolt lőszer robbant fel, az incidensben két ember meghalt. Két hónappal később ugyanott történt egy második robbanás, amelyben 13 tonna lőszer semmisült meg.

Az első robbanással kapcsolatban a cseh rendőrség közölte, hogy két olyan feltételezett orosz ügynököt keres, Nagy-Britanniában Szergej Szkripal volt kettős ügynök és lánya 2018-as megmérgezésével gyanúsítanak.

A Bellingcat nyílt forráskódú nyomozó szervezet szerint viszont az állítólagos vrbeticei robbantás előkészítésében és végrehajtásában valójában legkevesebb hat GRU-ügynök vett részt.

XS
SM
MD
LG