Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prágai levél: elégedettek-e a csehek?


Lassan fél éve köztük élve nem állítanám, hogy a csehek a világ legoptimistább emberei lennének (ebben is hasonlítanak ránk, magyarokra), ugyanakkor egy felmérés szerint többségük elégedett az életével. Amire tulajdonképpen minden okuk megvan.

Ha egy képzeletbeli Bécs-Budapest skálán meg kellene határoznom a cseh főváros elhelyezkedését, akkor azt mondanám, hogy életszínvonalban, hangulatban jóval közelebb áll Bécshez, mint Budapesthez.

Ez megfogható és kevésbé konkrét dolgokban is érezhető. Jelen vannak például olyan, jellemzően a középosztály pénztárcájához szabott hálózatok, mint a (Magyarországról már régen kivonult) Marks & Spencer, a brit játékáruház, a Hamley’s, 2020 végén most nyitott két üzletet (Prágában és Ostravában), de itt még működik a Magyarországról 2017-ben kivonult Gap – és még sorolhatnám.

Prágában emellett egymást érik (nem csak a belvárosban) az éttermek, és a sörözők, kávézók is tele vannak, már amikor nincsen éppen járvány.

Ezek a könnyebben megfogható dolgok, a kevésbé konkrétak közé sorolnám azt, hogy a főváros (a járvány miatt máshonnan elég kevés személyes tapasztalatom van) egy nyugati nagyváros (például Bécs) hangulatát árasztja magából.

Szóval a cseheknek voltaképpen minden okuk megvan arra, hogy elégedettek legyenek az életükkel. Mást ne mondjak, jó ideje itt a legalacsonyabb a munkanélküliség (2,9 százalék) az egész Európai Unióban.

Ezen a téren éppenséggel Magyarország sem áll rosszul 4,5 százalékkal, az EU-átlag 7,5 százalék, míg a legrosszabb helyzetben lévő Spanyol- és Görögországban 16 százalék fölött van.

A csehek elégedettségének tehát van alapja, egy tavaly novemberi felmérés szerint 71 százalékuk úgy érzi, rendben van a magánélete, az életszínvonala és a biztonsággal sincs gond.

Egy 0-10-es skálán 7,13-mas átlag jött ki arra a kérdésre, hogy a válaszadók mennyire elégedettek az életükkel (ez az adat májusban 7,33, júniusban 7,38 volt). Érdekes mód a leginkább elégedettek a 65 év felettiek, míg legborúsabban a 18-24 éves korosztály látja az életet és a jövőt.

Nem szeretnék nagyon elmerülni a számokban, de különösen érdekes, hogy a járvány sújtotta 2020-ban a csehek 23 százaléka értékelte jónak a gazdaság helyzetét, 33 százalék rossznak, a többiek pedig semlegesek voltak a kérdésben.

Összességében azonban a csehek elégedettségét jól mutatja, hogy a válaszadók fele legkevesebb négy vagy több kérdésre kifejezetten magas (8-10 pontos) választ adott, míg 70 százalék egyetlen kérdésre sem válaszolt a felmérést készítő CVVM-nek 3 pontnál kevesebbel – mindezt november végén, december elején, amikor az egész ország már a sokadik lezárási hullámot nyögte.

Szóval a címben megfogalmazott kérdésre válaszolva, a csehek többsége elégedettnek tűnik, bár a túlzott optimizmus vádja aligha érheti őket.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG