Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit keres John Lennon Prágában?


John Lennon fal - All You Need is Love & Face Mask
John Lennon fal - All You Need is Love & Face Mask

A helyzet úgy áll, hogy a korlátozások miatt jelenleg nem lehet megfelelő indok nélkül közlekedni Csehország különböző régiói között, így aztán az egyszeri prágai lakos is a városon belül marad. Így is lehet azonban izgalmas felfedezéseket tenni – mint például a Lennon-fal. Szubjektív levél Prágából.

A kényszer (ebben az esetben az, hogy nem lehet elhagyni a cseh fővárost) néha egészen érdekes felfedezéseket szül. Így botlottam bele nemrég a belvárosban (egészen pontosan a Velkopřevorské náměstín) egy falba, ami tele volt Beatles- és Lennon-idézetekkel, graffitikkel.

Teljes a kavalkád
Teljes a kavalkád

Lennonizmus vs leninizmus

A fal voltaképpen kulturák kereszteződése, hiszen az 1158 óta a városban ezen a helyen található Máltai Lovagrend épületét óvja. Az első rendszerellenes feliratok az 1960-as években jelentek meg rajta.

Az 1968-as prágai tavasz leverése után fiatalok kezdtek el üzenni a falon, kiírva magukból a levert forradalom, az elbukott reformok fölött érzett elkeseredésüket. A rezsim persze nem vette jó néven a lennonizmusra (nem összekeverendő a leninizmussal...) keresztelt kisebbfajta mozgalmat, melynek egyik csúcspontja a közeli Károly-hídnál vívott csata volt.

Ekkoriban a fal elsősorban az ellenállás szimbóluma volt, a ma ismert Lennon-fallá (megtartva persze a kommunista rendszer elleni hangulatot) a zenész 1980-as halála után vált. A Beatles legendás alapítójára a szabadság szimbólumaként tekintettek.

Mi látható ma a falon?

Graffitik, feliratok, rajzok tömkelege a béke mellett, a fegyverkezés ellen, de láthatunk Hongkongnak szabadságot követelő szöveget is. Magyar szemmel persze kissé furcsa látni a központi helyet elfoglaló Za Johna Winstona Lennona feliratot, amit körbevesznek a Peace, Love and Rock’n’Roll; Imagine; Love, Peace & Harmony; You’re in High School Again és ezekhez hasonló szövegek.

Za Johna Winstona Lennona
Za Johna Winstona Lennona

John Lennon arcképe körül a legendás Beatles-himnusz, az All You Need is Love van felírva különböző nyelveken, de nem maradhatott ki a jelen sem: „All You Need is Love & Face Mask” – hirdeti 2021 valóságát az egyik graffiti.

És ha már a realitás: a rengeteg turista és a vandalizmus miatt meglehetősen lehangoló állapotban lévő falat 2019 októberében kezdték rendberakni a máltaiak a kerülettel közösen.

Emléktábla hirdeti John Lennon emlékét
Emléktábla hirdeti John Lennon emlékét

A cél az volt, hogy a bársonyos forradalom 30. évfordulójára normális(abb)an nézzen ki, novemberben aztán át is adták a sokkal inkább szabadtéri galériának, mintsem graffitihelynek szánt falat.

Az új szabályok értelmében már nem lehet csak úgy írogatni és festegetni rá, a maradék (nagyon kevés) fehér felületen lehet tollal vagy krétával üzenetet hagyni.

Kérdés, mit szólna hozzá John Lennon, ha látná...

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztettünk egy talán feledésbe ment műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit szubjektívabb módon bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet, kultúrát, történelmet próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.
XS
SM
MD
LG