Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prágai káosz karácsony előtt


Kézműves karácsonyi vásár a prágai Výstaviště Holešovice-n - tömeg híján
Kézműves karácsonyi vásár a prágai Výstaviště Holešovice-n - tömeg híján

Szerte Csehországban (így természetesen Prágában is) haldokolnak a karácsonyi vásárok, a máskor zsúfolt Vencel téren alig lézengenek az emberek. Közben a cseh kormány engedékenysége még így is túlzásnak bizonyult, nem csoda, hogy ismét jön a szigor, az emberek pedig egyre nehezebben követik a pár naponta változó intézkedéseket. Helyszíni beszámolónk Prágából.

Alig egy hete még arról írtam, hogy hétvégén a Mikulás érkezése alkalmából a régi városrész központi terén, a Staroměstské náměstín hatalmas tömeg gyűlt össze (a Prague Morning ott készült videója felettébb tanulságos).

A nagyon nehéz helyzetben lévő cseh kereskedelem nyilván nem szívesen engedné el a karácsony előtti bevásárlási lázat, ami itt is (miként Magyarországon és a nyugati világban mindenhol) a forgalom jelentős részét adja.

Karácsonyi vásár lézengőkkel

Most hétvégén gondoltam egyet, és kilátogattam a szokásos karácsony előtti forgatag két ikonikus helyszínére. Az egyik a Výstaviště Holešovice, egy kulturális rendezvényközpont, ahol kézműves vásárt szoktak ilyentájt rendezni.

A vásárban alig lézengtek páran
A vásárban alig lézengtek páran

Nyilván egy ilyen karácsony előtti vásáron, pláne ezüstvasárnapi hétvégén egy normális évben rengetegen vannak – ehhez képest most alig lézengtek páran, az árusok közül többen látványosan unatkoztak egyedül, a telefonjukat nyomogatva a sátrukban.

Két eladóval legalább a beszélgetés megoldott
Két eladóval legalább a beszélgetés megoldott

Mivel betiltották az italárusítást, így sem egy forró teát, sem forralt bort vagy puncsot nem lehetett inni, ami az ilyen vásárok egyik alapvető kelléke és vonzereje.

Ezután átmentem a Vencel térre, amit nyilván nem kell külön bemutatni senkinek, tele van áruházakkal, amelyek ugyan nyitva voltak, de maximum egy átlagos évközi hétköznap kora délután forgalmát idézték (kis jóindulattal).

A Vencel tér talán legforgalmasabb szeletét látják
A Vencel tér talán legforgalmasabb szeletét látják

Kaotikus kommunikáció

A helyzet tehát Prágában is meglehetősen rossz, és nem javít rajta a kormányzati kommunikáció sem. Kezdődött azzal, hogy miután a december elején újranyitott éttermeket és kocsmákat gyakorlatilag megrohamozták a kikapcsolódásra vágyó emberek, napokon belül kiderült, hogy ez így nem lesz jó.

Prágai vásárfia: karácsonyi vásár nyüzsgés nélkül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:00 0:00

A kormány erre először betiltotta a nyilvános italfogyasztást, beleértve a teát és a kávét is. Ezt sokan elég nehezen dolgozták fel, hiszen a legtöbb kávézó (a nagy nemzetközi láncok is) az elmúlt hónapokban úgy éltek túl, hogy elvitelre készítették a kávét – nem volt könnyű megérteni, miért biztonságosabb zárt helyen meginni egy kávét, mint az utcán.

A cél persze nem ez volt, hanem az, hogy egyrészt az emberek ne gyülekezzenek az utcán a kocsmák előtt cigizve-sörözve (láttam ilyet is...), másrészt a karácsonyi vásárokban (abban a kevésben, amit egyáltalán megtartanak) ne teázgassanak az emberek egymás mellett.

„A mi hibánk, hogy nem volt világos az üzenet”

Ezzel együtt a kommunikáció eléggé el lett szúrva, legalábbis ebben a szellemben nyilatkozott Andrej Babiš kormányfő és kicsit részletesebben az ipari és közlekedési miniszter is.

„A mi hibánk, hogy nem volt világos az üzenet. Ha valaki a munkahelyéről ki szeretne menni egy kávéért, akkor természetesen megvásárolhatja egy étteremben vagy kávézóban és elviheti magával. A széleskörű utcai fogyasztást szerettük volna meggátolni” – fogalmazott Karel Havlíček.

Pedig hivatalosan szombaton még be lehetett volna ülni a Vencel téri villamoskávézóba
Pedig hivatalosan szombaton még be lehetett volna ülni a Vencel téri villamoskávézóba

Hétfőn este aztán a romló adatok miatt a cseh kormány úgy döntött, péntektől ismét szigorítanak, bezárják az éttermeket, megint nem lehet alkoholt szabadtéren fogyasztani, zárnak az uszodák, a fitnesztermek, előre hozzák az iskolai téli szünet kezdetét, a boltok viszont nyitva maradnak.

Andrej Babiš ezt az emelkedő esetszámokkal indokolta: „Cselekednünk kell, nagyon sajnáljuk” – tette hozzá a kormányfő.

Az intézkedések részeként este 11 és hajnali 5 óra között ismét kijárási tilalom lesz, és maximum hat ember gyülekezhet egy helyen.

Ami alighanem végleg betesz a karácsonyi vásároknak is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG