Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korlátozásokkal, de újraindult a cseh élet


Az első, október közepén született Prágai levél arról szólt, hogy Csehországban komolyan fontolgatják a teljes lezárást. Ami nem sokkal később be is következett – bezártak az iskolák, az éttermek, edzőtermek, üzletek. A lezárásnak ezen a héten lett vége, csütörtökön - korlátozásokkal - minden újranyitott.

„A helyzet most, október közepén túlzás nélkül drámai. (...) Az elhunytak száma szerdától a következőképpen alakult: 60, 49, 58, 33 – ez négy nap alatt kereken 200 ember. (Ugyanezen idő alatt a hivatalos adatok szerint Magyarországon 113 ember veszítette életét a járvány miatt.)”

Mindezt októberben írtam, hozzátéve, a cseh adatokat és intézkedéseket Magyarországon is érdemes figyelemmel követni, hiszen nagyjából ugyanabban a cipőben járunk, csak némi csúszással.

A fenti halálozási adatok akkor sokkolónak tűntek, ehhez képest nézzük meg, a héten Magyarországon hogyan alakultak ezek a számok (ismét csak az utolsó négy napot figyelembe véve): 182, 189, 193, 162 – azaz négy nap alatt 726 ember hunyt el a Covid-19 következtében (az egész heti szám 1196).

Ami a cseheket illeti, ott ugyanezek a számok a következőképpen alakultak – az utolsó négy napban 102, 88, 74, 46 – ez összesen 310 áldozat, egy hét alatt 526.

Másfélszer annyi áldozat, mint amikor lezártak mindent

Amiből két dolog következik: egyrészt Magyarországon december első hetében sokkal rosszabb a járványhelyzet, mint a hetekig negatív példaként emlegetett Csehországban.

Másrészt másfélszer annyi áldozat van, mint amikor lezárták az országot, most mégis újranyitott gyakorlatilag minden Csehországban. Ráadásul nem csak újranyitott, de a tömeg neki is indult, az éttermek ismét kivilágítva, emberek söröznek, esznek, beszélgetnek, az üzletek nyitva.

Mindehhez itt is van Mikulás - igaz, az ördög mellett angyal is kíséri -, az enyhítésnek köszönhetően a régi városrész központi terén, a Staroměstské náměstín szombaton olyan tömeg volt, mintha nem is egy járvány közepén lennénk. (Érdemes megnézni a Prague Morning ott készült videóját!)

Érthető persze, hogy a nagyon nehéz helyzetben lévő cseh kereskedelem nem szívesen engedné el a karácsony előtti bevásárlási lázat, ami itt is (miként Magyarországon és a nyugati világban mindenhol) a forgalom jelentős részét adja.

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy hiába a már említett másfélszer annyi halálos áldozat, mint a lezárás előtt, az emberek a jelek szerint már csak olyanok, hogy azonnal nekiindulnak, amint erre lehetőségük van.

Mit dönt a magyar kormány?

Októberben azt írtam, vigyázó szemetek Prágára vessétek – nos, mindez igaz december elején is, csak más előjellel. A magyar kormány ugyanis fontolgatja, legyenek-e enyhítések az ünnepek előtt és karácsonykor, szilveszterkor.

A bizonytalanság elég nagynak tűnik, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön nem zárta ki az ünnepi speciális szabályokat, akkor sem, ha maradnak a szigorú intézkedések (bármit is jelentsen ez).

Péntek reggel a Kossuth rádióban ugyanakkor már úgy fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, hogy tudományos tanácsadói jelenleg minden lazítást mereven elleneznek.

Egyikük, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nem zárta ki, hogy a mostaninál is nagyobb szigorítások jöhetnek, mert mint mondta, az egészségügyi dolgozók teherbírása is véges.

Bárhogy döntsön is a magyar kormány, az első napok cseh tapasztalatai alapján egy dologra bizton lehet számítani: ha teheti, és a szabályok megengedik, az emberek nagy része neki fog indulni vásárolni, étterembe vagy éppen a budapesti belvárosba.

Marad tehát a régi szlogen: vigyázó szemetek Prágára vessétek!

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG