Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Na, de ki akar vasárnap dolgozni?


Üvöltő kánikulai vasárnap van, amikor az ember legszívesebben valamilyen vízparton hűsölne, és legkevésbé arra vágyik, hogy az idejét munkával töltse. Az ember azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol a vasárnap szó a „semmittevésből” jön (hiszen a cseh neděle nagyjából ezt jelenti), ez különösen igaz. Hát nem.

Kapaszkodjanak meg, minden negyedik cseh munkavállaló vagy rendszeresen vagy alkalmanként dolgozik vasárnap. Riasztó adat, nem? Ennél már csak az a riasztóbb, hogy ez az 1,3 millió ember voltaképpen már csökkenést jelent 2006-hoz képest, amikor az arány még 30 százalék fölött volt.

A cseh statisztikai hivatal nemrég közreadott adatai még a járvány előtti időből származnak, szóval még csak azt sem mondhatjuk, hogy a home office tett volna be a vasárnapi pihenésnek.

Noha riasztónak tűnik a cseh adat (25,6 százalék), voltaképpen nem az, hiszen alig magasabb, mint az EU-átlag (23,8 százalék), ráadásul például a hollandok több mint egyharmada (37,3 százalék) dolgozik valamilyen gyakorisággal vasárnap (a lista végén álló németeknél is 19,3 százalék ez az arány).

Tízből egy cseh rendszeresen dolgozik

Visszatérve a csehekhez, minden tizedik rendszeresen dolgozik vasárnap, elsősorban a kereskedelmi szektorban. Ez több mint 300 ezer embert jelent, a maradék egymillió eloszlik a vendéglátóipar, a közlekedés, mezőgazdaság stb. között.

Ami biztos, a vallás nem akadály, hiszen a csehek hagyományosan az egyik legkevésbé vallásos nép (háromnegyedük azt állítja, nem hívő).

Ami azt illeti, a vasárnapi munkavégzés anyagi része nem feltétlenül magyarázza a jelenséget, hiszen a vasárnapi túlóradíj nem túl nagyvonalú, ráadásul itt is jellemzően a viszonylag alacsonyabb keresetet biztosító ágazatokban jellemző a vasárnapi munkavégzés.

Mennyit dolgoznak a csehek?

Az elmúlt tíz évben fokozatosan csökkent a munkával töltött idő Csehországban, az európai statisztikai hivatal adatai szerint most 41,3 órát dolgoznak hetente, ami még mindig 30 perccel több, mint az európai uniós átlag.

Annak ellenére, hogy hivatalosan Csehországban is 40 órás munkahetek vannak immár több mint egy évszázada. Egészen pontosan az akkori Csehszlovákia 1918 decemberében (nem sokkal az ország megalakulása után) foglalta törvénybe a 8 órás munkanapokat.

Szóval hogy ki akar vasárnap dolgozni? Olyan nagyon valószínűleg senki (egy ilyen szép nyári vasárnap pláne), de sokszor nincs az embernek választási lehetősége...

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztünk egy talán feledésbe ment műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A terveink szerint heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet (remélhetőleg minél hamarabb a kultúrát, gasztronómiát, mindennapi különlegességeket) próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.
XS
SM
MD
LG