Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sör, de milyen áron?


Kinyitottak a teraszok Csehországban is, és ugyan láttunk már ennél melegebb májust, de a lehetőség, hogy sok hónap után végre törvényesen le lehet ülni meginni egy sört, sokaknak nyilván komoly csáberőt jelentett. Aztán jött a meglepetés.

A cseh statisztikai hivatal adatai szerint a boltokban kapható dobozos sörök ára áprilisban éves alapon (azaz előző áprilishoz képest) 8,5 százalékkal emelkedett.

A hír jelentőségét talán azzal a jelenettel tudnám leginkább érzékeltetni, amikor még ősszel egy baráti társasággal elmentünk egy hosszabb sétára, aminek a kellős közepén az egyik táskából előkerült pár doboz sör, azonnali elfogyasztás céljából. Magyarán a csehek számára a sör tényleg alapvető élelmiszer.

Még drágább a söröd

Ha ez nem lenne elég, azokon a vendéglátóipari helyeken, melyek a járvány alatt is árusítottak elvitelre, a csapolt sör még drágább lett.

“Úgy vettük észre, hogy a Covid ideje alatt (azaz tavaly és idén február között) a cseh éttermekben legnépszerűbb sörök ára 12 százalékkal emelkedett. Ez több, mint a megelőző két évben összesen” – nyilatkozta a Prague Morningnak Petr Menclík, annak a cégnek az igazgatója, mely a cseh vendéglátóhelyek negyede által használt fizetési rendszert biztosítja.

A trend pedig megállíthatatlannak tűnik, azaz a korlátozások enyhítése után a szakemberek további drágulásra számítanak.

“Mi nem emeltük sem az ételeink, sem a sör árát, nem is gondolkodunk rajta legalább őszig. A döntésünk akkor majd a sörfőzdék árpolitikájától függ” – mondta Karel Doubek, az U Pinkasů étterem igazgatója.

(Az étteremről annyit mindenképpen meg kell említeni, hogy a 19. század közepe óta működik Prága központjában és állítólag itt csapoltak először Pilsner Urquellt a fővárosban.)

Egy másik étteremtulajdonos arról beszélt, hogy ők elsősorban a vetélytársakat figyelik, de szinte biztos benne, hogy két év múlva a 60 koronás (820 forintos) korsóár lesz az általános.

Ez azért elég sötét jövőképnek tűnik, hiszen a városközpontban most nagyjából 50 korona körül van a sör korsója, persze vannak ennél jóval alacsonyabb árra operáló éttermek is, ahol 35-40 koronánál áll meg az ár.

Sörre bor

Korábban az egyik Prágai levélben már írtam arról, hogy egy felmérés szerint a csehek fogyasztják a legtöbb sör a világon, 468 adagot évente és fejenként, ami ugyebár bőven több, mint egy sör naponta (a sört nyilván nem fogyasztó gyerekeket is beleszámítva).

Érdekesség, hogy noha mennyiségben a sör vezet a bor előtt, a lakosság nagyobb aránya (73 százalék) fogyaszt bort, mint sört (65 százalék).

A bor árának változásáról egyelőre nem érkezett hír.

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztettünk egy talán feledésbe merült műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit szubjektívabb módon bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet, kultúrát, történelmet próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.
XS
SM
MD
LG