Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin afrikai vezetőket fogad, miután kilépett a gabonaegyezményből


Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Abij Ahmed etióp miniszterelnököt az Oroszország–Afrika-találkozó keretében Szentpéterváron 2023. július 26-án
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Abij Ahmed etióp miniszterelnököt az Oroszország–Afrika-találkozó keretében Szentpéterváron 2023. július 26-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök afrikai országok vezetőinek tart csúcstalálkozót csütörtökön Szentpéterváron, közben Európa már készül Moszkva kilépésének következményeire az ukrán gabonaexport-megállapodásból.

A nemzetközi színtéren az ukrajnai háború óta elszigetelődött Putyinnak több afrikai országban még mindig van támogatottsága.

„Fontos, hogy az elmúlt években Afrikával való együttműködésünk új szintre lépett. Ezt tovább kívánjuk fejleszteni” – mondta Putyin a csúcstalálkozó résztvevőinek írt köszöntőjében.

A kétnapos orosz–afrikai csúcstalálkozóra tizenhét afrikai vezetőt várnak, köztük Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt.

A Kreml azzal vádolta a nyugati országokat, hogy megpróbálják megakadályozni az afrikai államok részvételét a csúcstalálkozón.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán gabonaexportról tárgyalnak az orosz nem után az EU agrárminiszterei

Ez már a második orosz–afrikai csúcstalálkozó, az elsőt 2019-ben a dél-oroszországi Szocsiban tartották.

Putyin várhatóan kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a tanácskozás alatt, és beszédet mond a plenáris ülésen.

Az elnök az orosz–afrikai kapcsolatokról alkotott elképzeléséről és „egy új világrend kialakításáról” fog beszélni – közölte Jurij Uzsakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója.

Várhatóan az ukrán gabonaexport-megállapodás megszűnése fogja uralni a napirendet, amely eddig lehetővé tette a Fekete-tengeren keresztül a gabona kijutását a világpiacokra, köztük Afrikába.

A megállapodás egy éve alatt mintegy 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket, ami hozzájárult a globális élelmiszerárak stabilizálásához és a hiány megelőzéséhez.

Korábbi cikkünk a témában: Oroszország folytatta a gabonatárolók bombázását Odesszában

Antony Blinken amerikai külügyminiszter sürgette a csúcstalálkozón részt vevő afrikai vezetőket, hogy követeljenek válaszokat a gabonaellátási zavarokra, amelyek válságba sodorták a szegényebb nemzeteket.

„Pontosan tudják, hogy ki a hibás a jelenlegi helyzetért. Az lenne az elvárásom, hogy ezt világosan hozzák Oroszország tudtára afrikai partnereink” – mondta Blinken új-zélandi látogatásán.

Moszkva igyekezett megnyugtatni afrikai partnereit, mondván, hogy megérti aggodalmukat az ügyben, és kész ingyengabonát exportálni az arra rászoruló afrikai országokba.

Putyin pénteken az afrikai államfők egy csoportjával tartott munkaebéden Ukrajnáról is tárgyalni fog – közölte a Kreml.

Vszevolod Szviridov, az orosz állami HSE Egyetem Afrikai Tanulmányok Központjának munkatársa szerint a csúcstalálkozón lehetőség lesz eszmecserére a kulcsfontosságú kérdésekről.

Ehhez kapcsolódóan: A közép-európai országok meghosszabbítanák az ukrán gabonaimport tilalmát

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború megindítása óta jelentősen megváltoztak azok a keretek, amelyek között Oroszország és Afrika érintkezik – mondta Szviridov az AFP-nek.

„Meg kell találni a közös hangot, el kell magyarázni egymásnak az álláspontokat az aktuális kérdésekben, például a gabonaüzletben” – tette hozzá.

Putyin már szerdán tárgyalt Abij Ahmed etióp miniszterelnökkel és Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, és méltatta közös energetikai projektjeiket.

A csúcstalálkozóra továbbra is érkeznek az afrikai államok képviselői Szentpétervárra, köztük Mozambik és Líbia küldöttségei – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség csütörtökön.

Oroszország az ukrajnai háború kezdete óta igyekszik erősíteni a diplomáciai és biztonsági kapcsolatokat Afrikával.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter idén eddig két alkalommal járt a kontinensen, és a nyugati „imperializmussal” szembeni orosz álláspont hangsúlyozásával próbálta megnyerni a vezetőket.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

Az orosz Wagner zsoldoscsoport az afrikai biztonsági helyzet egyik főszereplője volt, de a múlt hónapban az orosz katonai vezetés ellen elkövetett sikertelen lázadás kétségessé tette a csoport kontinensen folytatott műveleteinek jövőjét.

A szentpétervári csúcstalálkozót egy hónappal a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, India és Dél-Afrika) vezetőinek johannesburgi találkozója előtt tartják.

Dél-Afrika közölte, hogy Putyin, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, személyesen nem vesz részt a johannesburgi találkozón.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG