Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prigozsin: Az Ukrajnában meghalt zambiai diák a Wagner harcosa volt


Terepszínű ruhába öltözött látogatók a Wagner-csoport szentpétervári új irodaépületének megnyitóján 2022. november 4-én
Terepszínű ruhába öltözött látogatók a Wagner-csoport szentpétervári új irodaépületének megnyitóján 2022. november 4-én

Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese kedden azt mondta, hogy a Wagner katonai magáncsoport oldalán harcolt az Ukrajnában meghalt zambiai diák.

Oroszország korábban értesítette Zambiát arról, hogy Lemekhani Nyirenda szeptemberben elesett az ukrajnai csatatéren, Zambia ezután további részleteket és magyarázatot kért Moszkvától, hogy miként keveredett a férfi a háborúba.

Nyirenda apja elmondta, hogy fia kilencéves börtönbüntetését töltötte Moszkva külvárosában kábítószerrel összefüggő szabálysértés miatt, amikor „besorozták”. Családja szerint nem világos, hogy miként történt ez, vagy hogy ki volt a toborzó.

Kedden Prigozsin Concord nevű cateringcsoportja közölte, hogy Nyirenda toborzója a Wagner volt. Prigozsin és a Wagner más képviselői végigjárták az orosz börtönöket, és amnesztiát ajánlottak azoknak, akik aláírták a szerződést, hogy Oroszország oldalán harcolnak Ukrajnában.

Ehhez kapcsolódóan: A világ országainak negyede vet be a Wagnerhez hasonló kormánypárti fegyvereseket

„Igen, jól emlékszem erre a fickóra” – közölte Prigozsin írásbeli válaszában arra az újságírói kérdésre, hogy a zambiai harcolt-e a Wagnerrel.

Prigozsin azt mondta, Nyirenda hősként halt meg, és ott volt „az elsők között, akik szeptember 22-én rajtaütöttek az ellenség lövészárkain”.

A Reuters nem tudta ellenőrizni sem Nyirenda halálának körülményeit, sem Prigozsin állítását arról, hogy a férfi önként csatlakozott a Wagnerhez.

Miután évekig tagadta a Wagnerhez fűződő kapcsolatait, és az árnyékban tevékenykedett, Prigozsin az elmúlt hónapokban határozottabban jelent meg az orosz belpolitikai színtéren, bírálta a katonai vezetést, elismerte, hogy ő alapította a Wagnert, és hogy beavatkozott az amerikai választásokba.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG