Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pusztító harcok Kelet-Ukrajnában, tovább erősödő EU–orosz feszültség


Füst gomolyog Szeverodonyeck felett 2022. június 17-én
Füst gomolyog Szeverodonyeck felett 2022. június 17-én

Az orosz inváziós erők továbbra is nagy erőkkel ágyúzzák a Donyec-medence még ukrán kézen lévő területeit, miközben Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy Moszkva rendkívül ideges amiatt, hogy az Európai Unió a héten megadhatja országának a tagjelölti státuszt.

Szerhij Hajdaj, a Luhanszki régió katonai kormányzója közölte, hogy a védők még kitartanak a hetek óta hevesen ostromlott Szeverodonyecknél és a Sziverszkij Donyec folyó túloldalán lévő, vele csaknem egybeépült Liszicsanszknál. Elmondta, hogy a helyzet az egész keleti fronton rendkívül nehéz, jelenleg ebben a térségben a legrosszabb.

Mára az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést Szeverodonyeck legnagyobb része felett, de az Azot vegyi üzemből még nem tudta kifüstölni az ukrán katonákat és az ott menedéket kereső civileket.

Hajdaj tájékoztatása szerint az orosz tüzérség folyamatosan lövi a két testvérvárost Bahmuttal összekötő utat.

„Liszicsanszk súlyos orosz tüzérségi támadás alatt áll mindennap. Egyelőre lehetetlen megállapítani az áldozatok számát” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az ugyancsak súlyos veszteségeket szenvedő orosz fegyveres erők egyelőre nem tudták bekeríteni teljesen az ukrán egységeket.

Beérkező nyugati fegyverek

Legfrissebb jelentésében a brit védelmi minisztérium aláhúzta, hogy miközben Oroszország a Donyec-medencére összpontosítja tűzerejét, az Ukrajnának szállított fejlett nyugati fegyverrendszerek a front más részein elkezdték kifejteni a hatásukat. Előző héten például először vetettek be sikeresen Harpoon hajó elleni rakétákat.

„A támadás célja szinte bizonyosan az orosz Vaszilij Beh orosz haditengerészeti vontatóhajó volt, amely a Fekete-tenger északnyugati részén található Kígyó-szigetre szállított fegyvereket és személyzetet” – írták.

A legnagyobb ukrajnai fekete-tengeri kikötőnek számító, hónapok óta orosz tengeri blokád alatt álló Odesszában vasárnap rakétacsapás ért egy élelmiszerraktárat.

Eközben Szergej Akszjonov, az Oroszország által annektált Krím félsziget vezetője közölte, hogy három ember megsebesült, hét pedig eltűnt, amikor az ukrán hadsereg olajfúró létesítményeket vett célba a tengeren. Ezt független forrásból még nem tudták megerősíteni a nemzetközi hírügynökségek.

„Ezt a gonoszt kizárólag a harcmezőn lehet feltartóztatni”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy vélekedett, hogy Moszkva a közelgő európai uniós csúcstalálkozó előtt tovább fogja fokozni támadásait. Mint mondta, döntő fontosságú hétről van szó, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy senkinek ne maradjon kétsége afelől, hogy Ukrajna megérdelmi az EU-tagjelölti státuszt. „Minden egyes nap bizonyítjuk, hogy már részei vagyunk az egységes Európának” – szögezte le.

Kijev néhány nappal az orosz invázió február 24-i megindítását követően kérelmezte az EU-tagságot, és nem sokkal később Georgia és Moldova is hasonlóan járt el. Az Európai Unió tagállamainak vezetői június 23–24-i értekezletükön fogják megvitatni az ügyet.

Zelenszkij szerint Moszkva „rendkívül ideges a tevékenységük miatt”, amit jól mutat, hogy kiújultak a támadások Harkiv és Odessza ellen. „Ezt a gonoszt kizárólag a harcmezőn lehet feltartóztatni. A megszállók megkapják a választ az ellenünk indított akcióikra” – figyelmeztetett.

Az orosz hatóságok kiemelték, hogy az Ukrajnában nemrégiben fogságba esett két amerikai katona zsoldosnak számít, így nem vonatkoznak rájuk a genfi egyezmények rendelkezései. A Kreml szóvivőjének e nyilatkozata volt az első hivatalos beismerése annak, hogy a 27 éves Andy Huynh és a 39 éves Alexander Drueke orosz hadifogságba került.

A Nyugat szerint az érintettek az ukrán hadsereg kötelékében harcoltak, amikor elfogták őket, így hadifogolynak számítanak a genfi egyezmények értelmében.

Június elején két brit és egy marokkói állampolgárt halálra ítéltek a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek hatóságai, mert szerintük zsoldosként harcoltak Ukrajnában.

Készült az AFP, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG