Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin a jövő héten Iránba megy


Az orosz és az iráni elnök nemrégiben a 6. kaszpi-tengeri csúcson találkozott egymással a türkmén fővárosba, Asgabatban. 2022. június 30.
Az orosz és az iráni elnök nemrégiben a 6. kaszpi-tengeri csúcson találkozott egymással a türkmén fővárosba, Asgabatban. 2022. június 30.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten Iránba látogat – közölte a Kreml kedden, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok arra figyelmeztetett: Teherán drónokat biztosíthat Moszkvának az ukrajnai akcióihoz.

Putyin jövő keddi teheráni útján részt vesz egy háromoldalú megbeszélésen Irán és Törökország vezetőivel, a Szíriáról szóló úgynevezett asztanai formátumon – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin iráni látogatása Joe Biden amerikai elnök eheti izraeli és szaúd-arábiai útját követi, melyeken Irán atomprogramja és a térségben zajló rosszindulatú tevékenységei nagy súllyal szerepelnek a megbeszéléseken.

Peszkov újságíróknak azt mondta, hogy teheráni látogatása alkalmával Putyin külön megbeszélést folytat Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is.

Márciusban Erdoğan segített közvetíteni az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon a törökországi Isztambulban. Peszkov azt mondta, nem esett szó az ilyen tárgyalások új fordulójáról.

Öngyilkos drónok is

A Fehér Ház hétfőn közölte: úgy véli, Oroszország Iránhoz fordul, hogy „több száz” drónt bocsásson rendelkezésére ukrajnai használatra, köztük olyanokat, melyek fegyverek szállítására is alkalmasak.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, nem világos, hogy Irán átadott-e már akárcsak egy ilyen járművet Oroszországnak, de közölte, hogy az Egyesült Államoknak olyan "információi" vannak, melyek arra utalnak: Irán arra készül, hogy még ebben a hónapban kiképezze az orosz erőket, hogy minél előbb bevethessék őket.

"Információink azt mutatják, hogy az iráni kormány arra készül, mégpedig gyorsított tempóban, hogy Oroszországot akár több száz UAV-val is ellátja, beleértve olyanokat is, melyek képesek fegyverek szállítására" - mondta Sullivan hétfőn újságíróknak, a pilóta nélküli légi járművek rövidítésével utalva a drónokra.

Nasszer Kanaani iráni külügyi szóvivő keddi megjegyzésében nem tagadta az Egyesült Államok állítását.

„Irán együttműködése Oroszországgal bizonyos kifinomult technológiák terén az orosz-ukrán háború előtti időszakra nyúlik vissza” – mondta. "E tekintetben nem történt különösebb fejlemény az utóbbi időben."

Irán régóta dolgozik drónok fejlesztésén, beleértve az úgynevezett csavargó lőszereket, vagyis „kamikaze” drónokat, mint amilyen például a Switchblade, melyet az Egyesült Államok szállított Ukrajnának.

Az Egyesült Államok döntése, hogy nyilvánosan felfedi: a két ország térségbeli riválisa segít felfegyverezni Oroszországot, úgy született, hogy Izrael és Szaúd-Arábia is vonakodott csatlakozni belpolitikai érdekei miatt ahhoz a globális erőfeszítéshez, hogy megbüntessék Oroszországot ukrajnai fellépéséért.

Teheránban Mohammadrez Pourebrahimi, az iráni parlament gazdasági bizottságának vezetője azt mondta az IRNA állami hírügynökségnek, hogy Putyin útjának célja a szankciókkal sújtott két ország közötti gazdasági kapcsolatok javítása.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG