Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin: A repüléstilalmi zóna belépést jelentene a háborúba


Vlagyimir Putyin az Aeroflot légiutaskísérőivel Moszkvában 2022. március 5-én
Vlagyimir Putyin az Aeroflot légiutaskísérőivel Moszkvában 2022. március 5-én

Hadüzenettel érnek fel a nyugati szankciók az orosz elnök szerint, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy egy ukrajnai repüléstilalmi zóna létrehozásával bármelyik ország hadviselő féllé válna.

Vlagyimir Putyin az Aeroflot légitársaság alkalmazottaival beszélgetve leszögezte, hogy bár az Egyesült Államok és európai szövetségesei elutasították a repüléstilalmi övezet létrehozására irányuló ukrán felszólításokat, „bármilyen, ez irányba tett lépésre az érintett országnak a fegyveres konfliktusban való részvételeként fognak tekinteni”.

Az ukrán elnök az utóbbi napokban többször is bírálta a NATO-t az ügyben, mondván, hogy a döntés, miszerint nem hoznak létre repüléstilalmi zónát, fokozni fogja a háború civil áldozatainak számát. Az észak-atlanti szövetség ugyanakkor úgy véli, hogy a lépés a konfliktus kiszélesedéséhez, sokak szerint akár a harmadik világháború kitöréséhez is vezethetne.

Volodimir Zelenszkij pénteken videokapcsolaton keresztül arról számolt be amerikai törvényhozóknak, hogy az orosz fegyveres erők már két ukrán atomerőmű felett átvették az ellenőrzést, és a következő a déli Mikolajiv térségében lévő Juzsnoukrajinszk létesítmény lehet.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a kelet-európai államoknak katonai repülőgépekkel kellene segíteniük az országát. Bulgária, Lengyelország és Szlovákia határozottan cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint fontolgatják a kérés teljesítését.

A tanácskozáson részt vevő amerikai képviselők közölték, hogy egy újabb, tízmilliárd dollár értékű katonai és humanitárius segélycsomag előkészítésén dolgoznak.

A kijevi kormány eközben honlapot hozott létre a külföldi önkéntesekből szerveződő „nemzetközi légió” toborzására. A lapon „részletes, lépésről-lépésre vezető instrukciók találhatók arra vonatkozóan, hogy miként lehet csatlakozni a harchoz az agresszor ellen”. Azt írták, hogy az érdeklődőknek először is kapcsolatba kell lépniük a hazájukban lévő ukrán nagykövetséggel.

Ezt a fajta háborús részvételt számos országban tiltják a törvények. Zelenszkij azonban kijelentette, hogy szívesen látják az ügyüket támogatni kívánók csatlakozását a harctéren, és ennek érdekében március 1-jétől az érintettek vízummentesen utazhatnak be Ukrajnába.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter március 2-án azt közölte, hogy már több mint ezren fejezték ki csatlakozási szándékukat.

XS
SM
MD
LG