Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb robbanások az orosz ellenőrzés alatt álló Krímben


Füst száll fel a terület fölött, ahol robbanás történt Majszkoje falunál, a Krím félszigeten 2022. augusztus 16-án
Füst száll fel a terület fölött, ahol robbanás történt Majszkoje falunál, a Krím félszigeten 2022. augusztus 16-án

Robbanások voltak kedden egy lőszerraktárnál az Oroszország által elfoglalt Krím félszigeten. Korábban egy légi bázist ért ukrán támadás, amelyben orosz harci repülőgépek semmisültek meg.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az észak-krími Majszkoje faluban történt robbanásoknak nincsenek súlyos áldozatai – jelentette a RIA állami hírügynökség, amely arról is beszámolt, hogy tűz ütött ki egy húsz kilométerre lévő transzformátorállomáson.

A Fekete-tenger partján fekvő Krím félszigetet Oroszország 2014-ben foglalta el Ukrajnától, azóta a fekete-tengeri flottájának bázisa, és nyáron kedvelt üdülőhely.

A múlt héten a Krím nyugati partvidékén fekvő Novofedorivka város katonai légi bázisán történt robbanások jelentős károkat okoztak, több orosz harci repülőgép megsemmisült. Moszkva ezt balesetnek nevezte, noha a bázis több pontján egyszerre történt robbanások az űrből is látható krátereket hagytak maguk után.

Ukrajna hivatalosan nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy ő követte volna el a támadást, bár tisztviselői nyíltan üdvözölték az incidenst egy olyan területen, amely a múlt hétig úgy tűnt, hogy biztonságban van Moszkva irányítása alatt.

„Emlékeztető: egy normális országban a Krím a Fekete-tengerről, a hegyekről, a pihenésről és a turizmusról szól, de az oroszok által megszállt Krím a raktárrobbanásokról, valamint a megszállók és tolvajok magas halálozási kockázatáról” – írta Twitteren Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a keddi robbanásokat kommentálva.

Kijev célja, hogy megzavarja az orosz utánpótlási vonalakat a tervezett ukrán ellentámadás előtt. Majszkoje a Krímet Oroszországgal összekötő fő vasútvonal mentén fekszik, és a dél-ukrajnai orosz erők ellátására használják.

A légi bázishoz hasonlóan ez is kívül esik a fejlett nyugati rakéták hatótávolságán, amelyeket Ukrajna eddig kapott, ami arra utal, hogy Kijev képes arra, hogy mélyebben is csapást mérjen orosz területre.

Az elmúlt napokban a figyelem a dél-ukrajnai Zaporizzsja Atomerőmű környékén dúló harcokra összpontosult. A két fél egymást vádolta az Európa legnagyobb nukleáris létesítményét fenyegető kockázatokért, amelyet Oroszország már a háború elején elfoglalt, de ukrán technikusok működtetik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy az erőművet pajzsként használja támadásokhoz, és nukleáris katasztrófát kockáztat. Új szankciókat kért Moszkva nukleáris iparával szemben.

Orosz tisztviselők szerint az ukránok lövöldöznek az atomerőműnél. A harctéren a felek nem számoltak be nagyobb pozícióváltozásról.

Ukrajna közlése szerint a Donbász keleti részén folytatódtak az orosz ágyúzások és rakétatámadások, és sikerrel verték vissza az orosz előrenyomulási kísérleteket a Liszicsanszk olajfinomító közelében a donbászi Luhanszk régióban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG